Απολογία Πέτρου Φιλιππίδη: Με ενοχλεί που με λένε βιαστή – Καταστραφήκαμε, δεν έχουμε να φάμε


Ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η απολογία του ηθοποιού και θιασάρχη Πέτρου Φιλιππίδη για τις βαρύτατες κατηγορίες περί σεξουαλικής βίας σε βάρος τριών συναδέλφων του.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής φύσεως που του καταλογίζουν, επιτίθεται στους πρώην συναδέλφους του, αλλά και στον Τύπο. «Δεν αντέχω άλλο, τα ΜΜΕ με έχουν ξεσκίσει», «δεν είμαι βιαστής, άπιστος είμαι» είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του

Ύστερα από 11 μήνες σιωπής, πέραν ορισμένων εκρήξεων στο άκουσμα των καταγγελλουσών, ο Πέτρος Φιλιππίδης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για όσα του καταλογίζουν. Αφού πέρασε 12 μήνες στη φυλακή κι αποφυλακίστηκε, ο ηθοποιός μίλησε ενώπιον της έδρας του ΜΟΔ και του ακροατηρίου για τον βιασμό και τις απόπειρες βιασμού, που τον βαραίνουν. Ο κ. Φιλιππίδης ισχυρίστηκε ότι δεν είναι βιαστής κι ότι από πίσω κρύβονται δικηγορικό γραφείο και μάνατζερ. Αναφερόμενος στη στιγμή που ήρθαν στο φως οι καταγγελίες είπε πως «Δεν το χωράει το μυαλό μου. Βγαίνει η πρώτη καταγγελία. Δεν είμαι ηλίθιος. Είμαι άνθρωπος του κόσμου και της κοινωνίας. Σε δημοσιογραφικούς κύκλους ακούγεται για βιασμό. Λέω αποκλείεται. Λέω δεν υπάρχει! Ερχεται η κατάθεση στον εισαγγελέα και γίνεται βιασμός. Τι να σας πω; Πώς αισθάνθηκα; Ηθελα να πεθάνω. Μετά έρχεται ακούω ότι είναι κι άλλος βιασμός τον οποίο δεν θυμόταν! Ούτε ξέρω τι σημαίνει κατά συρροή ούτε τίποτα. Εγώ ξέρω ότι δεν τα έχω κάνει. Μιλάω με τον τότε δικηγόρο μου. Πηγαίνω στην ανακρίτρια. Εκεί σταματάει η μνήμη μου», είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός ο οποίος απέδωσε ως κίνητρο της πρώτης καταγγέλλουσας ότι ήθελε από κάπου να πιαστεί. «Παρουσιάστηκε ως άβγαλτο κοριτσάκι και έχει παντρευτεί στα 17. Μπορεί να συμβεί και δεν ξέρουμε πώς συνέβη. Αλλά όχι να ερχόμαστε σε ένα δικαστήριο από το οποίο κρέμεται η ζωή ενός ανθρώπου και να λέμε αυτά τα ψέματα», τόνισε.

Τι απαντά στην πρώτη καταγγέλλουσα
Αναφερόμενος στην πρώτη καταγγέλλουσα ο κατηγορούμενος ηθοποιός επανέλαβε ότι αυτή προσπαθούσε να τον προσεγγίσει, κάνοντας λόγο για ένα απόλυτα οργανωμένο σχέδιο από γυναίκες που δεν τους βρήκε δουλειά. «Οργανώθηκαν σε δικηγορικό γραφείο από δικηγόρο – μάνατζερ. Κατηγόρησαν τον Κιμούλη, τον Σπυρόπουλο, δεν βγήκαν όμως. Δεν είμαι ανώμαλος! Δεν είμαι διπλή προσωπικότητα. Μας βλέπετε. Μας γνωρίζετε. Ξέρετε ποιο είναι το ενοχλητικό κομμάτι της πρώτης καταγγέλλουσας; Το πως μπαινοβγαίνει μέσα στην αίθουσα. Την βλέπετε όλο αυτόν τον καιρό! Είναι ενοχλητική, είναι επεμβατική. Εγώ δεν το θέλω αυτό. Το γεγονός που περιγράφει στη θεατρική εστία δεν ισχύει. Δεν συνέβη.

«Δεν θέλω να περάσω ούτε απ’ έξω από το θέατρο! Τελείωσα με αυτό το χώρο! Δε με πειράζει. Με πειράζει που με λένε βιαστή»

Δεν έχω βιάσει ποτέ καμία γυναίκα. Δεν έχω φερθεί άσχημα σε γυναίκα. Δεν έχω κανένα λόγο να είμαι βιαστής. Είπαν ότι επιδεικνύομαι! Ζω μια τρέλα! Μου τρελαίνει το μυαλό αυτό! Δεν έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα. Παρά πολλοί ηθοποιοί, μας βλέπει ο κόσμος και μας αγαπάει. Εμένα, τον Μπέζο, τον Στάνκογλου. Ξέρετε τι γίνεται στα καμαρίνια; Δεν είμαι ανώμαλος! Δεν είμαι βιαστής!» είπε και συμπλήρωσε: «Ολο αυτό που περιγράφει η πρώτη καταγγέλλουσα είναι εντελώς ψεύτικο! Χθες μου είπαν ότι σε κάποιο κανάλι είπαν ότι εγώ την κυνηγούσα στους διαδρόμους του θεάτρου και την έπιασα από τον λαιμό! Αυτά δεν τα έχει πει ούτε η ίδια! Μερίδα του Τύπου όχι απλώς με έχει ξεσκίσει, πρέπει να βρεθεί και καινούρια λέξη!».

Αναφερόμενος και πάλι στην υπόθεση της πρώτης καταγγέλλουσας υποστήριξε ότι της ζήτησε να μην ξαναέρθει στο θέατρο. «Μου έλεγαν οι άλλοι ηθοποιοί ότι έρχεται στα καμαρίνια, ότι επεμβαίνει σε συζητήσεις. Την τελευταία φορά που την είδα με τη μητέρα της, είπα «εσύ μέσα, εσύ έξω». Θα με ενδιάφερε και θα την έδιωχνα; Είμαι βιαστής 2008-2014! Πριν και μετά αγνοείται η τύχη μου! Η ανωμαλία και η διαστροφή μου περιορίζεται σε αυτό το διάστημα. Κάτι έπαθα από το 2008-2014 και μετά συνήλθα». Σχετικά με το περιστατικό στο BIOS ανάφερε πως ο ίδιος πήγε στη συγκεκριμένη παράσταση κατόπιν παρότρυνσης. «Εκεί εμφανίστηκε ξαφνικά η κυρία Μίνου. Με αγκαλιάζει με φιλάει, μου λέει τι κάνεις; Εγινε καβγάς με την Ελπίδα. Της είχα πει “άστο θα αναλάβω”. Εκείνη πίστευε αλλά πράγματα».

Οι αναφορές στους μάρτυρες
Ο Πέτρος Φιλιππίδης συνέχισε την απολογία του, κάνοντας αναφορές στους Σπύρο Μπιμπίλα, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μιλώντας για τον πρόεδρο του ΣΕΗ δεν έκρυψε την πικρία του για όσα κατέθεσε ο κ. Μπιμπίλας εις βάρος του στο δικαστήριο. «Θέλει να λέει ότι είναι φίλος μου. Να μην αναφερθώ στο πώς έχει μιλήσει για την πρώτη καταγγέλλουσα και τη μητέρα της! Ήρθε εδώ και είπε κουτσομπολιά. Τρεις μέρες πριν γίνει όλο αυτό ήταν στο σπίτι μου κι έτρωγε και κοιμόταν. Όλοι αυτοί που είναι εδώ πίσω έχω έρθει σπίτι μου, τους έχω ταΐσει, τους φιλοξενήσει. Δεν είμαι ανώμαλος, δεν είμαι βιαστής. Θα το λέω και θα το ξαναλέω. Οι γυναίκες με αγάπησαν. Δεν θα δεχόμουν ποτέ να βρεθώ ερωτικά με μια γυναίκα που δεν θα ήθελε να βρεθεί μαζί μου. Το θεωρώ υποτιμητικό. Ο κανονικός κόσμος δεν ασχολείται. Αυτοί που πάνε έξι η ώρα με το λεωφορείο στη δουλειά. Όχι αυτοί που έρχονται κάθε μέρα εδώ στο δικαστήριο. Τι είναι αυτοί; Την πτώση και την καταστροφή του Φιλιππίδη;».

Αναφερόμενος στην Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και την Πηνελόπη Αναστασοπούλου είπε πως: «Η Παπαχαραλάμπους δεν είναι καν μάρτυρας! Τι είπε; Οτι κατουρούσα στο νιπτήρα! Δικάστε με γι αυτό!»

Όσον αφορά στην Πηνελόπη Αναστασοπούλου σημείωσε ότι: «Η Αναστασοπούλου είπε ότι έβαλα τα χέρια μου στο παντελόνι μου και αυτοϊκανοποιούμουν κι αυτή έφυγε λέγοντας πως πάει στο φίλο της κι εγώ είπα «α εντάξει». Με την κυρία Αναστασοπούλου δεν υπήρξε ποτέ θέμα ερωτικό! Μια φορά στο καμαρίνι της είχα ζητήσει να μου περάσει στο κομπιούτερ κάποια τραγούδια. Είναι μια δυναμική γυναίκα θα μπορούσε να αντιδράσει. Ολα στο θέατρο ακούγονται. Δεν ακούστηκε ποτέ ότι είμαι βιαστής. Δυσαρεστήθηκε μια φορά και το έγραψε στο Facebook γιατί θεώρησε ότι πήγαμε να ανεβάσουμε μια παράσταση που τα δικαιώματα τα είχε αγοράσει ο παραγωγός που είχα στο Μουσούρη. Τα είχε πληρώσει τα δικαιώματα. Αυτό το έργο πήγε να το ανεβάσει άλλος παραγωγός στο θέατρο του κι ενημερώθηκε ότι τα δικαιώματα είναι κρατημένα. Ανεβαίνει το έργο και πήγε η υπεύθυνη για τα δικαιώματα και έκανε ασφαλιστικά μέτρα. Και η κυρία Αναστασοπούλου τα έβαλε μαζί μου». 

«Είμαι άπιστος, όχι βιαστής»
Αναφέρθηκε εξάλλου και στη σύζυγο και τον γιο του που είναι στο πλευρό του. «Είμαι άπιστος, ναι. Βιαστής δεν είμαι. Είμαι νευρικός, δεν έχω βρίσει ποτέ. Ο γιος μου το καλοκαίρι δούλεψε γκαρσόνι και το έκανε και πολύ καλά μάλιστα. Είναι μέσα στους 10 καλύτερους νέους ηθοποιούς. Από αυτά που έβγαλε μου έστελνε και εμένα 10 ευρώ για να φάω κάτι παραπάνω. Ξέρετε τι είναι η φυλακή; Ερχόμουν με χειροπέδες και οι μόνοι που νοιάζονταν για μένα, γιατί ήξεραν πού πάω, ήταν οι φρουροί στην κλούβα. Η φυλακή σου σταματάει το μυαλό, λιώνεις. Η γυναίκα αυτή που δεν της ήμουν πιστός ερχόταν το πρωί στη φυλακή στην Τρίπολη για να μου φέρει αυτά τα 10 ευρώ του γιου μου. Μας τελείωσαν κυρία πρόεδρε, δεν έχουμε να φάμε, μας κατέστρεψαν…», είπε βουρκωμένος ο Πέτρος Φιλιππίδης.

«Με λένε Πέτρο, μεγάλωσα σε περιοχή με μπουρδέλ@»
«Με με λένε Πέτρο Φιλιππίδη και ό,τι έχει μείνει από αυτό». Ετσι ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο γνωστός ηθοποιός σκηνοθέτης που κατηγορείται για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού νεαρών συναδέλφων του. «Οπως καταλαβαίνετε είναι παρά πολύ δύσκολο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση στα 60 μου χρόνια. Αδικα. Γεννήθηκα το 1962, αλλά η μητέρα μου με έγραψε το 1963 για να κερδίσω χρονιά. Θα μιλήσω για τη ζωή μου. Αν σε κάποιους φαίνεται αστεία δεν με πειράζει. Θα μιλήσω από την καρδιά μου. Μιλώντας για το ήθος και τον χαρακτήρα μου δεν ξέρω αν μιλώ για μένα. Εχω κατηγορηθεί για πράγματα που πάντα σιχαινόμουν. Δεν είμαι καλός στο λόγο…

Πρόεδρος: Είχατε πάντα ένα κείμενο. Εδώ είναι η πραγματική ζωή.

«Δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο. Η ζωή μου καταστράφηκε. Ο ίδιος καταστράφηκα. Η προσωπική μου ζωή. Η οικογενειακή μου ζωή. Οικονομικά είμαι κατεστραμμένος. Εξαιτίας της δικής μου καταστροφής καταστράφηκαν και οι γύρω μου. Οσο σκεφτόμουν τη ζωή μου μέσα στη φυλακή, σκεφτόμουν ότι μεγάλωσα με γυναίκες. Γεννήθηκα στην Σοφοκλέους. Εκείνη την εποχή ήταν η περιοχή με τα μπουρδέλα. Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτές τις γυναίκες. Επαιζα εκεί με τους φίλους μου. Τους μιλούσαμε. Είχα πάντα μια βαθιά εκτίμηση, αγάπη και θαυμασμό γι αυτές. Οχι μόνο γι αυτές. Για όλες τις γυναίκες» ανέφερε αρχικά ο ηθοποιός.

«Η φυλακή σου σταματάει το μυαλό, λιώνεις. Η γυναίκα αυτή που δεν της ήμουν πιστός ερχόταν το πρωί στη φυλακή στην Τρίπολη για να μου φέρει αυτά τα 10 ευρώ του γιου μου. Μας τελείωσαν κυρία πρόεδρε, δεν έχουμε να φάμε, μας κατέστρεψαν…»
«Ούτε απ’ έξω από το θέατρο, με πειράζει που με λένε βιαστή»

«Θα σας πω ένα περιστατικό για να καταλάβετε τι είναι για μένα το θέατρο. Πιθανόν να καταλάβετε κάποια πράγματα για μένα. Εχουν μιλήσει άνθρωποι για μένα που δεν με ξέρουν. Με είπαν μ…, με είπαν βιαστή. Δεν είμαι βιαστής. Δεν έχω λόγο να είμαι. Με είπαν ελεεινό και τρισάθλιο. Τη θυμάμαι την κυρία αυτή. Ούτε που την είχα δει άλλη φορά στη ζωή μου. Είπε αυτή η κυρία… σε αυτή τη δίκη ο αέρας είναι λαλίστατος. Ολα έχουν ακουστεί στον αέρα! Δεν ειπώθηκε ποτέ ένα όνομα! Είπε λοιπόν ότι κυκλοφορούσε στο χώρο ότι είμαι ελεεινός και τρισάθλιος» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να περάσω ούτε απ’ έξω από το θέατρο! Τελείωσα με αυτό το χώρο! Δε με πειράζει. Με πειράζει που με λένε βιαστή! Η κυρία Δροσάκη ήρθε και είπε ότι ξέρει και γι άλλο βιασμό! Αλλά όταν απειλήθηκε με μήνυση το πήρε πίσω. Τα αυτιά μας όμως το άκουσαν!»

«Είμαι χορτάτος από αγάπη θαυμασμό, έρωτα δεν έχω καμία ανάγκη να κάνω τέτοια πράγματα…»

Πρόεδρος : πότε γνωρίσατε την πρώτη καταγγέλλουσα; 

Δικηγόροι: Αφήστε τον να πει για ζωή του…

Π. Φιλιππίδης : Εχω συνεργαστεί με τόσο κόσμο. Δεν ακούστηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Τι να ακουστεί ότι είμαι οξύθυμος, απαιτητικός, τελειομανής; Αυτό που είδα σε αυτή την αίθουσα ανάμεσα στους δικηγόρους δε γίνονται στο θέατρο. Αν έχω εκνευριστεί; Βεβαίως. Αν έχω τσακωθεί; Βεβαίως. Αν έχω παίξει ξύλο; Δεν έχω σας πληροφορώ. Πάντα ήθελα το καλύτερο για όλους. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί πρέπει να φύγουμε εμείς. Εκνευρίζονται όταν λέμε ότι είναι μεθοδευμένο και οργανωμένο. Αφού είναι. Αυτό που βλέπω εδώ είναι, ότι ούτε εδώ τους βγαίνει επί δέκα μήνες τώρα. Πως να τους βγει; Ήρθε η πρώτη καταγγέλλουσα και έχει πει 15 διαφορετικές εκδοχές του βιασμού, τον πρώτο τον ξέχασε, πως γίνεται αυτό να τον ξεχάσει;

Reader.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!