Αγγίγματα, αγκαλιές, φιλιά: Γιατί η σωματική επαφή είναι τόσο απολαυστική;


Πώς εξηγείται επιστημονικά η ευχαρίστηση που παίρνουμε από τη σωματική επαφή με τον σύντροφό μας; 

Η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα της σωματικής επαφής των συντρόφων είναι διαπιστωμένη και έχει αναπαρασταθεί σε κάθε μορφή τέχνης. Είναι από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης σε κάθε παρέα και είναι από τις στιγμές που θέλει κανείς να ζει ξανά και ξανά με τον αγαπημένο του ερωτικό σύντροφο. Αγγίγματα, αγκαλιές, φιλιά και στιγμές που απλώς κοιτάζετε ο ένας στα μάτια του άλλου.

Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση στην ευχαρίστηση που παίρνουμε από τέτοιου είδους συμπεριφορές τελικά; Υπάρχει όντως κάτι τόσο μαγικό;

Θέλοντας να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα θέσουμε τρεις κατηγορίες ζευγαριών: τους ερωτευμένους, τους παθιασμένους και τους αγαπημένους (ένα ζευγάρι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και στις τρεις κατηγορίες ή μία κατηγορία να είναι πιο κυριαρχική από τις άλλες).

Οι ερωτευμένοι: Δεν χορταίνουν να αγγίζουν ο ένας τον άλλον και να το μυαλό τους μοιάζει να έχει “κολλήσει” καθώς ο ένας είναι (κάτι σαν) έμμονη ιδέα για τον άλλον. Εκεί η σερετονίνη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό εξηγεί τις επαναλήψεις στις σκέψεις και την καταναγκαστική τάση να είναι όσο πιο κοντά γίνονται αυτοί οι δύο σύντροφοι. Παράλληλα, υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης (αντίστοιχα με εκείνα των χρηστών κοκαίνης!). Αυτό εξηγεί το αίσθημα χαράς και την ευφορία που έχουν, χωρίς εμφανή λόγο κάποιες στιγμές. Οι ερωτευμένοι παίρνουν εύκολα δύσκολες αποφάσεις, καθώς έχουν χαμηλό αίσθημα φόβου και τα επίπεδα ενέργειάς τους είναι πιο υψηλά από τα κανονικά για τον καθένα. Η τροφή για όλες αυτές τις ορμονικές δραστηριότητες είναι τα αγγίγματα, το σεξ, το παιχνίδι, η σωματική κοντυνότητα με τον σύντροφό τους.

Οι παθιασμένοι: Η ανάγκη για σεξ είναι εκεί σε μεγάλο μέρος της μέρας τους και οι φαντασιώσεις τους περιέχουν τόσο όσα έχουν κάνει αλλά και όσο ανυπομονούν να κάνουν. Σε αυτό το ζευγάρι συναντάμε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων, ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη σεξουαλική λειτουργία τόσο των αντρών όσο και των γυναικών. Θέλουν πολύ και καλό σεξ καθώς, όσο πιο αυξημένα τα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών, τόσο μεγαλύτερη και η κινητοποίηση για να κάνουμε σεξ αλλά και για να έχουμε σεξουαλική ευχαρίστηση στις επαφές μας. Η ευχαρίστηση εμπεριέχει και τον οργασμό, και ο οργασμός συμβάλλει στην παραγωγή της ωκυτοκίνης. Η ορμόνη της ωκυτοκίνης είναι συνδεδεμένη με το αίσθημα της επιβράβευσης και την απόλαυσης, για αυτό και ένα απολαυστικό σεξ καταλήγει σε αγκαλιές, φιλιά, χαμόγελα και ηρεμία.

Οι αγαπημένοι: Έχουν μπει στις παραπάνω κατηγορίες τουλάχιστον μία φορά, συνεπώς έχει γίνει ήδη μία πρώτη έκρηξη όλων αυτών των ορμονών και των νευρικών αντιδράσεων. Καθώς το σώμα έχει μνήμη και επιπλέον, ο εγκέφαλος όταν βιώνει κάτι ευχάριστο, ανυπομονεί να το ζήσει ξανά, η επανάληψη κάνει την έκρηξη ακόμη πιο βαθιά. Το σώμα και η μορφή του συντρόφου είναι συνδυασμένα με απολαυστικές στιγμές και χαρούμενες σκηνές, συνεπώς, αρκεί μόνο να κοιταχτούν και η ωκυτοκίνη μπορεί να κάνει μία μικρή έκρηξη λόγω αναμνήσεων. Έτσι αισθάνονται ασφάλεια, στοργή και ηρεμία.

Η εναλλαγή ανάμεσα σε αυτές τις τρεις κατηγορίες είναι και το μυστικό για μία μακροχρόνια, ουσιαστική και υγιή σχέση.

Το σώμα και η παρουσία του συντρόφου μας και στους τρεις παραπάνω ρόλους, μπορεί να κάνει την καρδιά μας να χτυπάει πολύ γρήγορα, το σώμα μας να αντιδρά κάπως υπερβολικά και νευρικά, το μυαλό μας να πλημμυρίζει με εικόνες και τα μάτια μας να γυαλίζουν. Όλα αυτά, είναι τα σήματα που στέλνουμε σε εκείνον για να του πούμε χωρίς να μιλάμε, πόσο θέλουμε και πόσο απολαμβάνουμε να νιώθουμε το σώμα του κοντά στο δικό μας – επιθυμία απόλυτα υγιής που όταν την ικανοποιούμε, μας επιβραβεύει με καλύτερη ψυχική κατάσταση, δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr

The post Αγγίγματα, αγκαλιές, φιλιά: Γιατί η σωματική επαφή είναι τόσο απολαυστική; appeared first on JoyTV.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!