Υπάρχει βελούδινο διαζύγιο; Οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί


Η νομικός – επικοινωνιολόγος και «Chaser», Μαρία Μάρκου, και η ψυχολόγος, Χρίστινα Γρηγορέα, μίλησαν στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για το εάν υπάρχει «βελούδινο» διαζύγιο και για το πώς οδηγούνται οι σχέσεις στον χωρισμό.
Η Μαρία Μάρκου έχει πάρει δύο φορές διαζύγιο και δηλώνει πως δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο. Υπάρχει όμως, πολιτισμένο. Σύμφωνα με τον νόμο, όπως αναφέρει η κ. μάρκου, το διαζύγιο αυτό εκδίδεται άμεσα σε 15 ημέρες και χωρίς αντιδικίες, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Χρίστινα Γρηγορέα, ένα διαζύγιο είναι τραυματικό για όλους. Αυτό που θα αλλάξει την κατάσταση είναι εάν είναι πολιτισμένο. Τότε, και τα παιδιά αλλά και οι γονείς θα είναι σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση ώστε να μπορέσουν να περάσουν στα επόμενα στάδια με ψυχραιμία.

«Κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, μια απώλεια, ένας κύκλος που κλείνει. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτούμε πως δε θα είναι ‘’βελούδινο’’ αλλά δύσκολο».

Ένας χωρισμός είναι ακόμη πιο δύσκολος όταν υπάρχουν παιδιά. Η Μαρία Μάρκου αναφέρει πως πολλοί γονείς συνήθως εργαλειοποιούν τα παιδιά τους μετά από έναν χωρισμό.

«Οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί. Παραμένουν γονείς και μετά τον χωρισμό. Τα παιδιά δεν πρέπει να επωμιστούν αυτή την κατάσταση. Εάν είναι φιλικοί μεταξύ τους και διατηρούν καλές σχέσεις, τότε η αλλαγή αυτή θα είναι πιο εύκολη για τα παιδιά τους».

Πώς οδηγούνται οι σχέσεις στον χωρισμό;
Οι λόγοι που έρχεται ένας χωρισμός μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί.

«Στην αρχή όλα ξεκινάνε όμορφα αλλά στην πορεία, ειδικά στα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί, μπαίνουν σε μια διαδικασία τριβής. Το μεγάλωμα των παιδιών και η ρουτίνα οδηγεί πολλές σχέσεις  στο να δοκιμάζονται μέσα από αυτό».

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Χριστίνα Γρηγορέα, όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να πάρει διαζύγιο πρέπει να είναι σίγουρο και να έχουν φροντίσει να έχουν συζητήσει πολύ μεταξύ τους πριν ανακοινώσουν την απόφασή τους.

πηγήΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!