Μπετονένια Παραλία @ Skrow Theatre


Την στιγμή που θα τελειώσει η παράσταση στο Skrow Theatre θα έχουν καμφθεί όλες σας οι αντιστάσεις. Η μικρή σκηνή, εντελώς έξω από την θεατρική «πιάτσα», ο δύσκαμπτος αυτοπροσδιορισμός του έργου ως μελλοντολογικό δυστοπικό θρίλερ ακόμη και ο τίτλος της παράστασης, δυσκολεύονται να προοικονομήσουν τον μικρό θρίαμβο που συντελείται.

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου συνθέτει ως συγγραφές και σκηνοθέτης ένα έργο που τα περιέχει όλα. Στο σωστό βαθμό, στην ορθή ακολουθία, σε εντυπωσιακό επιμερισμό. Στην Αθήνα του 2088, η Ομόνοια αποτελεί παραλία, οι περιοχές κάτω από την ομώνυμη πλατεία βρίσκονται στον βυθό, η Ακρόπολη είναι νησί ενώ η διακυβέρνηση της πόλης ελέγχεται από το καθεστώς. Οι Αθηναίοι είναι πολίτες μια ευνοούμενης κοινωνίας που τους παρέχει στέγαση, ιατρική περίθαλψη, εργασία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και καθημερινά ένα χάπι. Όσοι απαρνηθούν το παρεχόμενο φάρμακο, μεταλλάσσονται σταδιακά στην προγονική μας μορφή. Γίνονται ζώα. Το ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης θα πάρει ένας κρατικός πράκτορας που δυσφορεί με τον τετραγωνισμένο τρόπο ζωής του.

Με απόλυτα κινηματογραφική αίσθηση ο θεατής βιώνει για μιάμιση ώρα ένα γοητευτικό αστυνομικό θρίλερ που συμπεριλαμβάνει στοιχεία φυσικής φιλοσοφίας, ανθρωπολογίας, γενετικής, σύγχρονης τεχνολογίας, επιστημονικής φαντασίας και υποδόριου χιούμορ. Η δεξιοτεχνία του Μαυρογεωργίου σπανίζει. Στήνει με τη διττή του ιδιότητα ένα υπερρεαλιστικό κείμενο υψηλής αισθητικής. Οδηγεί μέσα από σκηνές καταδίωξης, γεύματος προηγμένης τεχνολογίας (διθυραμβική σκηνή) και αναζήτησης στα έγκατα της πόλης μια εντυπωσιακή και αμείωτα ενδιαφέρουσα ακολουθία πλοκής. Η δράση δεν περιορίζεται στην σκηνή αλλά αβίαστα κάνει συμμέτοχο τον θεατή ως το λυτρωτικό φινάλε. Είναι άξιο θαυμασμού πως η συγκεκριμένη παραγωγή μπορεί να ανταγωνιστεί με λίγα μέσα και να υπερβεί σε αποτέλεσμα μεγάλες και πολυδιαφημιζόμενες παραστάσεις. Όλοι οι συντελεστές αποδεικνύουν πως έχουν εργαστεί λεπτομερώς με βάση τις ανάγκες του κειμένου αλλά και της πλήρους αξιοποίησης του σκηνικού χώρου. Εξαιρετικό το αποτέλεσμα των αφαιρετικών σκηνικών του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, των κοστουμιών της Βασιλικής Σύρμα, των ατμοσφαιρικών φωτισμών της Στέλλας Κάλτσου, του προσεγμένου video art του Κώστα Αρβανίτη, του 3D animation της Σοφίας Μαυρογεωργιου όπως και το σχεδιασμού ήχου του Γιάννη Πετρόλια και του Studio Oxuzed αλλά και της μοσικής του Φοίβου Δεληβοριά. Κοινωνοί της απολαυστικής θεατρικής εμπειρίας οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης Κατερίνα Μαυρογεώργη, Δανάη Επιθυμιάδη, Σεραφείμ Ράδης και Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μπετονένια παραλία, λοιπόν. Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία -και σκηνοθεσία- στα καλύτερα της. Μην το χάσετε.

πηγήΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!