Στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου – Ποιά είναι η σκληρή Ρουμάνα του ΔΝΤ;

Θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 10 Αυγούστου.


Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα βρίσκεται από σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, η κ. Βελκουλέσκου θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τις 10 Αυγούστου. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ προτού αναχωρήσει για την Αθήνα συμμετείχε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στην οποία προήδρευσε η Κριστίν Λαγκάρντ και εκ των εισηγητών ήταν και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν. Ο κ. Τόμσεν παρουσίασε ένα έγγραφο 20 σελίδων στο ΔΣ σχετικά με τα όσα συνέβησαν με την Ελλάδα το τελευταίο έτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο αυτό γίνεται σκληρή κριτική κατά της Αθήνας γεγονός που έκανε τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο να το αντικρούσει με επιχειρήματα. Ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στην έλλειψη εμπιστοσύνης και στην αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ φέρεται να έθεσε τα εξής κριτήρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα: Ισοζύγιο πληρωμών, έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, βιώσιμο χρέος και προοπτική ανάπτυξης.

Ποιά είναι όμως η σκληρή Ρουμάνα;

Η 40χρονη Ντέλια Βελκουλέσκου, που ήταν έως τον Αύγουστο του 2014 επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου θεωρείται σκληρή στις διαπραγματεύσεις. Η Βελκουλέσκου είχε ασχοληθεί με την ελληνική οικονομία ως συνεργάτιδα του πρώην «σταθμάρχη» του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα προ του 2010 και είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας. Απόφοιτος σχολείου στο οποίο πήγαιναν τα παιδιά της ρουμάνικης νομενκλατούρας, βρέθηκε με υποτροφία να σπουδάζει στις ΗΠΑ και να τελειώνει το κολέγιο Ουίλσον. Στη ζωή συνδέθηκε με τον διάσημο Ρουμάνο ιατρό – βιολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί για τη SAGE, την πρώτη μέθοδο αναγνώρισης και εντοπισμού των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για καρκινικές μεταλλάξεις.

Η Ρουμάνα τεχνοκράτης του ΔΝΤ- που κατάφερε να αποσπάσει στην Κύπρο το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» – το 2009 δημοσίευσε την εργασία «Δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: μαθήματα από άλλες χώρες» στην οποία υποστήριζε την ανάγκη απελευθέρωσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Η  Βελκουλέσκου έχει ιδιαίτερες γνώσεις σε θέματα αναδιοργάνωσης των συνταξιοδοτικών σχεδίων και σε θέματα ενέργειας. Τελείωσε το 1992 το Λύκειο Gheorghe Lazăr στη Ρουμανία και σπούδασε με υποτροφία στις ΗΠΑ. Αποφοίτησε το 1997 από το γυναικείο κολέγιο Wilson. Είναι παντρεμένη με τον διάσημο γιατρό Βίκτορ Βελκουλέσκου, με τον οποίο έχει τρία παιδιά.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!