Lady Gaga Week #4: Η Αφροδίτη της «Artpop»


Αφιερώνουμε την εβδομάδα στη Lady Gaga για να υποδεχθούμε το νέο δίσκο της! Σειρά παίρνει το άλμπουμ που έθεσε νέες βάσεις στην pop.

Το «καμπανάκι» της τελευταίας στροφής χτυπά και εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι!

Α-Υ-Ρ-Ι-Ο, Παρακευή 21 Οκτωβρίου, η Lady Gaga κυκλοφορεί το πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ της και για το υποδεχτούμε, έχουμε αφιερώσει το ανεπανάληπτο pop είδωλο κάθε λεπτό που απομένει.

Για το σκοπό αυτό έχουμε ανακηρύξει την τρέχουσα εβδομάδα ως «Εβδομάδα Lady Gaga»!

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείτε μαζί μας μία μοναδική αναδρομή στη δισκογραφία της διάσημης Αμερικανίδας και απολαμβάνετε συγχρόνως τις καλύτερες στιγμές της.

«Joanne», o νέος δίσκος

Ξεκινάμε από τα βασικά. Το λόγο για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά και γι’ αυτό επαναλαμβάνονται αυτούσια.

Το καινούριο προσωπικό άλμπουμ της Lady Gaga τιτλοφορείται «Joanne» και κυκλοφορεί από την Interscope Records / Universal στις 21 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την μετά-«Artpop» εποχή. Μία περίοδος όπου – όπως διαφαίνεται – η καλλιτέχνιδα ωριμάζει τον ήχο και το ρεπερτόριό της.

Το εξώφυλλο του «Joanne».

Στα καθέκαστα, το νήμα του «Joanne» άρχισε να ξετυλίγει στις αρχές Σεπτεμβρίου το «Perfect Illusion», ένα δυναμικό pop single με έντονες dance-rock επιρροές και συνεχίστηκε τις προηγούμενες ημέρες με το «Million Reasons», μία country σύνθεση αναμειγμένη με funk και rock ‘n’ roll στοιχεία.

Το «A-Yo» συμπληρώνει μία τριπλέτα διαφορετικών μεταξύ τους ακουσμάτων.

Επόμενη στάση: «Artpop»

Αφού κάναμε μία στάση στον παρθενικό δίσκο τηςστα 9+1 video clip που έκαναν θραύση και στο «Born This Way», διαπιστώνοντας ό,τι… έτσι γεννήθηκε, μπαίνουμε στην τελική στροφή με την τελευταία προσωπική δουλειά της Lady Gaga.

Η απέραντη γιορτή της εμμονής

Το «Artpop», το τρίτο προσωπικό άλμπουμ της Lady Gaga, πρέπει να θεωρείται σταθμός τόσο στη δική της διαδρομή όσο και στη σύγχρονη pop, αφού έθεσε σε νέες βάσεις τη μουσική του είδους και προκάλεσε την αναθεώρηση της σκέψης γύρω από αυτήν.

Ο δίσκος που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2013 χαρακτηρίζεται από την αποθέωση μίας αντίστροφης «Γουορχολικής» πραγματικότητας και από την απέραντη γιορτή της εμμονής, με την ντίβα της pop να τοποθετεί τον εαυτό της σε ένα μουσικό – οπτικό οικοσύστημα που συνδυάζει μουσική, τέχνη, μόδα και τεχνολογία.

Εξερευνώντας την ύπαρξή της ως μία αυτούσια οντότητα στα καλλιτεχνικά δρώμενα, η Lady Gaga σηματοδότησε τη στροφή της μουσικής βιομηχανίας σε μία ολοκληρωτικά νέα εποχή. Σε μία εποχή όπου η τέχνη καθοδηγεί την pop και ο καλλιτέχνης έχει ανακάμψει τον έλεγχο του ειδώλου.

Μουσικά, το «Artpop» αντικατοπτρίζει τη δημιουργική διαδικασία της Lady Gaga όπως περνά μέσα από τα «ενεργητικά κύματα» κάθε δημιουργού με τον οποίο συμπράττει, σχεδιάζοντας έτσι το σκαρίφημα αυτής της περιπέτειας.

Το θεματικό μανιφέστο της συγκεκριμένης δισκογραφικής δουλειάς δε διαφέρει από τις προηγούμενες: Φήμη, σεξ, χειραφέτηση και ένα ελαφρύ πέρασμα από το ρόλο των δύο φύλων και τα ναρκωτικά. Η εξερεύνηση της σαρκικής επιθυμίας ερμηνεύεται ως η όψη μίας ευρύτερης ιδέας.

Η εικόνα της Lady Gaga κατά μήκος του άλμπουμ είχε επηρεαστεί από τον πασίγνωστο πίνακα του Sandro Botticelli, «Η Γέννηση Της Αφροδίτης», στον οποίο παρέπεμπε ολοφάνερα και το εξώφυλλο.

Η «γυμνή» Lady Gaga

Με το «Artpop», η 30χρονη σήμερα τραγουδίστρια ήθελε να αποδείξει ότι μπορούσε να καταφέρει εντελώς «γυμνή», χωρίς το υπερβολικό μέικ-απ και τα εκκεντρικά φορέματα: «Επειδή ήξερα ότι ένα ήθελα να μεγαλώσω, εάν ήθελα πραγματικά να αλλάξω εκ των έσω, είχα να κάνω κάτι που ήταν σχεδόν απίθανο για εμένα».

Η έκπληξη ήταν ότι το πολυδιαφημισμένο «Artpop» δεν προκρίθηκε στις τελικές υποψηφιότητες των Βραβείων Grammy. Ήταν αρκετά φιλόδοξο ή μήπως η ιδέα με την οποία περιβλήθηκε ήταν φανταχτερή χωρίς φαιά ουσία;

Η ίδια η Lady Gaga είχε θεωρήσει ότι το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν «περισσότερο μοντέρνο» και, προτού κυκλοφορήσει, είχε αναφέρει το ενδεχόμενο να το διαχώριζε σε δύο σκέλη. Σε αυτό των εμπορικών τραγουδιών και σε αυτό του πειραματικού υλικού.

Όπως και να έχει, ένα χρόνο μετά η Lady της καρδιάς δοκίμασε μία απρόσμενη δισκογραφική συνύπαρξη με τον Tony Bennet στο βραβευμένο με Grammy «Cheek to Cheek». Μήπως αυτή η σύμπραξη έδειξε το δρόμο στη Stefani, όπως είναι το πραγματικό της όνομα; Θα ολοκληρωθεί η μεταστροφή στο «Joanne»;

Θα το αποκαλύψουμε σε λίγες ώρες!

Ακούστε το «Artpop» στο Spotify:

Εβδομάδα Lady Gaga
Διαβάστε όλα τα αφιερώματα εδώ!

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!