Eurovision: Έρχονται σημαντικές αλλαγές στη ψηφοφορία του διαγωνισμού


Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία ψηφοφορίας στον διαγωνισμό του επόμενου έτους.

Οι επαγγελματικές κριτικές επιτροπές αποσύρονται από τους ημιτελικούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεατές μόνο θα επιλέγουν ποιος θα προκρίνεται στον μεγάλο τελικό.

Οι χώρες που δεν διαγωνίζονται στον διαγωνισμό θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Η κίνηση έρχεται αφότου αποκαλύφθηκε ότι έξι κριτικές επιτροπές αντάλλαξαν ψήφους στον φετινό διαγωνισμό στο Τορίνο της Ιταλίας. 

Εντοπίστηκαν παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τον Άγιο Μαρίνο, δήλωσε η EBU, η οποία διοργανώνει τον διαγωνισμό.

Στο τέλος, τον διαγωνισμό κέρδισε η ορχήστρα Kalush της Ουκρανίας, με τον Sam Ryder από το Ηνωμένο Βασίλειο να παίρνει τη δεύτερη θέση. Το Λίβερπουλ θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 2023.

 Επαγγελματικές επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από επαγγελματίες τραγουδοποιούς και στελέχη της μουσικής βιομηχανίας, υπάρχουν τουλάχιστον από τον δεύτερο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1957 (το σύστημα ψηφοφορίας για τον πρώτο διαγωνισμό δεν αποκαλύφθηκε ποτέ).

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι βαθμολογίες τους συνδυάζονται με τα αποτελέσματα μιας δημόσιας ψηφοφορίας για τον καθορισμό του γενικού νικητή. Αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί και στον τελικό, ανέφερε η EBU σε δελτίο τύπου.

Το να επιτραπεί στις μη συμμετέχουσες χώρες να ψηφίσουν θα αντανακλά “τον παγκόσμιο αντίκτυπο της εκδήλωσης”, δήλωσε ο Martin Österdahl, ο εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού.

«Όλοι όσοι παρακολουθούν το σόου, όπου κι αν ζουν στον κόσμο, μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια».

Οι διαδικτυακές ψήφοι από τον “υπόλοιπο κόσμο” θα αθροιστούν και θα μετατραπούν σε βαθμούς που θα έχουν την ίδια βαρύτητα με μια συμμετέχουσα χώρα τόσο στους ημιτελικούς όσο και στον μεγάλο τελικό, ανέφερε η EBU.

Το κοινό έχει συχνά πολύ διαφορετικά γούστα από την κριτική επιτροπή. Φέτος, η Ουκρανία κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία την τηλεψηφοφορία στον τελικό, σημειώνοντας 439 βαθμούς, αλλά ήρθε τέταρτη στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, με 192 βαθμούς.

Ο Sam Ryder, εν τω μεταξύ, ήταν ο αγαπημένος της κριτικής επιτροπής, με 283 πόντους, αλλά ήρθε πέμπτος με θεατές στο σπίτι.

Τριάντα επτά χώρες θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του επόμενου έτους, με το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία να αποχωρούν λόγω του κόστους συμμετοχής.

Η Ρωσία εκδιώχθηκε από τη φετινή διοργάνωση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αναμένεται ότι η χώρα θα αποκλειστεί επίσης το 2023.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!