Από την Έλγκα Νταϊφά

Στις 13 Οκτωβρίου του 2016 ο Robert Allen Zimmerman προσθέτει ένα ακόμα βραβείο στο βαρύ βιογραφικό του. Ε, και; Ύστερα από 522 τραγούδια και 14 βραβεία (12 Grammy, 1 Όσκαρ, 1 Χρυσή Σφαίρα) τίποτα δεν φαντάζει ικανό να του δώσει περισσότερο… φως! Κι όμως, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών κατάφερε αυτό που μέχρι χθες φαινόταν αδύνατο και απίθανο. Απένειμε στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2016!

Την επόμενη μέρα ο Dylan εμφανίζεται «δεμένος» με την κιθάρα και τη φυσαρμόνικα στη σκηνή του Chelsea Theater στο Λας Βέγκας. Με την πρώτη νότα εκείνος γίνεται διάφανος, τα τραγούδια του δίνουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα όσα γδέρνουν το μυαλό και την καρδιά του. Ο κόσμος συντονίζεται και «ταξιδεύει».

«Όταν η συναυλία – μυσταγωγία τελειώνει, ο Dylan εξαφανίζεται μέσα στην αχλή της αποθέωσης. Άδικα κάποιοι περίμεναν από εκείνον μια κουβέντα για το Νόμπελ που έχει κερδίσει 24 ώρες πριν, μια βράβευση που αλλάζει την πορεία του θεσμού. O Βob Dylan, παραμένοντας συνεπής στη δική του αλήθεια, φεύγει από τη σκηνή και επιστρέφει στον εαυτό του.

69978053

Για περισσότερα από πενήντα χρόνια ο Dylan έχει χαράξει τη δική του κόκκινη γραμμή ανάμεσα στον κόσμο και στον κόσμο του. Η φωνή του –παρέμβαση στην κοινωνία– διαρκεί τόσο όσο ένα τραγούδι του. Σε όσους διεκδικούν χώρο και αδιάκριτη ματιά στη ζωή του συνηθίζει να απαντά αποστομωτικά «δεν αντέχω κανέναν, με δυσκολία υπομένω ακόμα και τον ίδιο μου τον εαυτό». Αυτή είναι ίσως και η εξήγηση γιατί δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση μετά τη σπουδαία διάκριση που τον έχρισε και νομπελίστα.

Για κάποιους είναι ένας μονήρης, μυστικοπαθής τύπος, για άλλους ένας καλλιτέχνης που αναπνέει μόνο όταν είναι στο δρόμο για συναυλίες. Όταν ο Dylan δεν βρίσκεται on the road, όπως λένε, μαραζώνει στο σπίτι του. Παπαράτσι και δημοσιογράφοι έχουν σεβαστεί την απόλυτη ανάγκη του για ιδιωτικότητα και δεν έχει κυκλοφορήσει καμία φωτογραφία της έπαυλής του. Από τη δεκαετία του 1970 ζει στο ίδιο σπίτι, 500 τετραγωνικών, στο Μαλιμπού. Τα έξι δωμάτια και επτά μπάνια τού είναι περιττά, αφού όσοι τον ξέρουν υπολογίζουν ότι ο σούπερ σταρ είναι ολιγαρκής: αρκείται σε ένα δωμάτιο αλλά είναι σπάταλος στις κιθάρες (έχει πάνω από είκοσι). Το σαλόνι της βίλας αποτελεί διακοσμητική έκπληξη, αφού στο κέντρο της βρίσκεται… παρκαρισμένο το πρώτο αυτοκίνητο που αγόρασε. Το σπίτι του είναι το απόλυτο άβατο, ακόμα και για τις γυναίκες της ζωής του. Η Suzan Ross είχε πέντε χρόνια σχέση με τον τραγουδιστή και την άφησε να επισκεφτεί το σπίτι του μόνο μία φορά, ενώ κοιμήθηκε στον ξενώνα.

 Περισσότερα νέα και πλούσιο ρεπορτάζ στο People που κυκλοφορεί μαζί με το Πρώτο Θέμα.