Μετά από είκοσι επτά χρόνια στην τηλεόραση, ο Χρήστος Νέζος παρουσιάζει το πρώτο του ταξιδιωτικό βιβλίο μαγειρικής.

Πώς πήρες την απόφαση να γράψεις τώρα ένα βιβλίο με συνταγές;

Έγινε ξαφνικά. Πριν από δύο χρόνια ήμουν στη Νάξο και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, με βοηθούσε σε ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ στις Μικρές Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στην Ηρακλειά. Σε κάθε ταξιδιωτικό ρεπορτάζ έκανα πάντα συνέντευξη από μια γυναίκα στην κουζίνα της. Εκείνος, λοιπόν, μου είπε πως μετά από τόση έρευνα στις συνταγές του τόπου θα έπρεπε να τις κάνω βιβλίο. Έτσι μου μπήκε η ιδέα. Πήγα στη Νάξο και ξεκίνησα να φωτογραφίζω. Κάποια στιγμή, βλέποντας τους άλλους να απολαμβάνουν τις διακοπές τους ενώ εγώ δούλευα, με έπιασε άρνηση, τα παράτησα και πήγα διακοπές στην Αλάσκα. Εκεί εμπνεύστηκα και την αγαπημένη μου συνταγή στο βιβλίο.

Πώς έγινε αυτό;

Στην Αλάσκα έφαγα σε ένα εστιατόριο πίτσα με ανανά και ένα τοπικό τυρί. Σκέφτηκα πόσο τέλεια θα ήταν με τη γραβιέρα της Νάξου και όταν γύρισα την έφτιαξα!

Πώς συγκέντρωσες τις υπόλοιπες συνταγές;

Από απλούς ανθρώπους. Έκανα ρεπορτάζ και μάθαινα για τα πιο νόστιμα πιάτα. Πήγα στο τοπικό ραδιόφωνο της Νάξου και ρωτούσα για ιδιαίτερες συνταγές. Τότε μου ανέφεραν τις προβάτσες, τονίζοντάς μου ότι είναι πολύ δυσεύρετο χόρτο. Όταν ζήτησα να μου δείξουν τι ακριβώς είναι, κατάλαβα πως μιλούσαν για τον αμάραντο.

Στη Νάξο πήγες πρώτη φορά το 2004 για την εκπομπή σου Ταξιδεύοντας. Σωστά;

Πήγα για να κάνω εκπομπή με τη Στέλλα Κονιτοπούλου. Μετά από πολλά χρόνια με κάλεσαν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για να με βραβεύσουν για την προσφορά μου στην προβολή του νησιού. Μου έκανε τρομερή εντύπωση!

Πηγή: People