Βραβείο στον Guardian για την αποκάλυψη του σκανδάλου της NSA

Τρεις δημοσιογράφοι του Guardian θα λάβουν το δημοσιογραφικό βραβείο “Τζορτζ Πολκ” για τον χειρισμό της υπόθεσης αποκάλυψης του σκανδάλου παρακολουθήσεων της NSA.


Τρεις δημοσιογράφοι του Guardian θα λάβουν το δημοσιογραφικό βραβείο “Τζορτζ Πολκ” για τον χειρισμό της υπόθεσης αποκάλυψης του σκανδάλου παρακολουθήσεων της NSA.

Οι τρεις δημοσιογράφοι ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν με τον Έντουαρντ Σνόουντεν από την αρχή των αποκαλύψεων μέχρι και σήμερα. Το βραβείο “Τζορτζ Πολκ” πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά δημοσιογραφικά βραβεία των ΗΠΑ, που δίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Ελλάδα το 1948.

Οι Γκλεν Γκρίνγουαλντ, Γιούεν ΜακΑσκιλ και Λόρα Πόϊτρας θα μοιραστούν το βραβείο με έναν τέταρτο δημοσιογράφο, τον Μπάρτον Γκέλμαν, της Washington Post. Ολοι τιμήθηκαν για την κάλυψη του σκανδάλου των μυστικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, το οποίο αποκάλυψε με χιλιάδες σελίδες εγγράφων που έδωσε στους δημοσιογράφους ο πρώην αναλυτής της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο υπεύθυνος των βραβείων «Τζορτζ Πόλκ», τα οποία απονέμει το πανεπιστήμιο του Λονγκ Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη από το 1949, επεσήμανε ότι «οι επιπτώσεις των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο της NSA θα μας επηρεάσουν για πολλά χρόνια».

Η δολοφονία του Πολκ

Ο Τζορτζ Πολκ, ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου CΒS, στην Ελλάδα και την Μέση Ανατολή, βρέθηκε δολοφονημένος στις 16 Μαΐου του 1948 στη θαλάσσια περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο Πολκ βρισκόταν στη Βόρεια Ελλάδα με σκοπό να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του αντάρτικου Δημοκρατικού Στρατού Μάρκο Βαφειάδη.

Τρεις μήνες αργότερα, οι αρχές συνέλαβαν ως δράστη τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Μακεδονία» και ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters στη Θεσσαλονίκη, Γρηγόρη Στακτόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ο Στακτόπουλος έμεινε 12 χρόνια στη φυλακή και μέχρι το τέλος της ζωής του έδωσε αγώνα για να αποδείξει την αθωότητά του υποστηρίζοντας ότι η ομολογία του ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων και ο ίδιος θύμα σκευωρίας.

Οι περισσότεροι μελετητές του θέματος συμφωνούν ότι ουδέποτε εξακριβώθηκε η ταυτότητα των δολοφόνων του Πολκ και ότι το έγκλημα μένει άλυτο. Οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν, αποδίδοντας τον φόνο σε κομμουνιστές, σε ακροδεξιούς πολιτικούς ή εξτρεμιστές, στις δυνάμεις ασφαλείας, σε εγκληματικά στοιχεία του υποκόσμου της Θεσσαλονίκης, ή στις αμερικανικές ή σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο καμία θεωρία να στηρίζεται σε ατράνταχτα στοιχεία.

πηγή: Κουτί της Πανδώρας



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!