Ο μεγαλύτερος γιος του Roberto Cavalli ήταν από μικρός αποφασισμένος να μην συνδεθεί στο άρμα του οικογενειακού οίκου μόδας, αλλά να κυνηγήσει το δικό του όνειρο –που τον οδήγησε σε έναν ονειρεμένο τόπο, την Τοσκάνη, όπου ακόμα και η έμπνευση είναι μεθυστικά γοητευτική.

Φορά λευκό πουκάμισο σε slim γραμμή και η εμφάνισή του παραπέμπει σε κομψό Ιταλό businessman. Στυλιστικά άψογος (αλλά χωρίς καμία loud λεπτομέρεια όπως ίσως θα περίμενε κάποιος από έναν Ιταλό που φέρει το «βαρύ» επίθετο Cavalli, που αυτομάτως παραπέμπει σε μια μαξιμαλιστική εικόνα με φόντο εξωτικά πριντ και ζωηρά χρώματα) απολαμβάνει ένα φρέσκο χυμό στη μίνιμαλ εξωτερική αυλή του διεθνώς βραβευμένου Kensho boutique hotel and suites στον Ορνό της Μυκόνου. Το weekend εκείνο η Roberto Cavalli vodka θα ήταν ο πρωταγωνιστής σε μεγάλο 3ήμερο summer party στο Santanna club στην Αγία Άννα της Παράγκας και ο δημιουργός της, Tommaso Cavalli, δεν μπορούσε να λείπει από το happening–κρατώντας όμως αξιοσημείωτα χαμηλούς τόνους.

Ο Tommaso είναι ο πρωτότοκος γιος του μετρ της Ιταλικής μόδας, Roberto Cavalli, από τον γάμο του με την Silvanella Giovanni, νεανικό έρωτά του, με την οποία γνωρίστηκαν στην ακαδημία τέχνης στη Φλωρεντία και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά.

Η τέχνη ήταν συνυφασμένη με τη ζωή του Tommaso από τότε που ήταν παιδί, περισσότερο από ότι η μόδα. Και στη δική του περίπτωση η τέχνη συνδέθηκε με τη δημιουργία μιας μαγικής φάρμας στην πανέμορφη Τοσκάνη, στις αχανείς εκτάσεις της Τenuta Degli Dei –όπου το πρώτο του επαγγελματικό πρότζεκτ ήταν η εκτροφή αλόγων αγώνων –πριν αποφασίσει να αξιοποιήσει τους ευλογημένους αμπελώνες της οικογενειακής περιουσίας για την παραγωγή εκλεκτών κόκκινων κρασιών.

Από μικρός, ο Tommaso αποφάσισε να κυνηγήσει τη δική του επαγγελματική διαδρομή και δεν συνδέθηκε ποτέ με τον οικογενειακό κολοσσό μόδας που δημιούργησε ο πατέρας του. Μιλώντας μαζί του αντιλαμβάνεσαι πως έχεις να κάνεις με έναν προσγειωμένο και σίγουρο για τον εαυτό του άντρα που ήθελε να βάλει το δικό του στοίχημα καριέρας, κυνηγώντας το δικό του όραμα.

Όσο μιλάμε το βλέμμα του ταξιδεύει στο Αιγαίο. Μιλά τα αγγλικά με τη μελωδικότητα των Ιταλών. Έχει έρθει ξανά στη Μύκονο, ενώ έχει επισκεφτεί κι άλλα μέρη στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί παράδεισο για καλοκαιρινές διακοπές. «Μου άρεσε πολύ η Χαλκιδική. Βρέθηκα εκεί για αρκετές ημέρες δύο καλοκαίρια», μου λέει, μιλώντας με ενθουσιασμό για τη διαμονή του στο Sani R esort στην περιοχή Κασσάνδρα. Του αρέσουν τα μέρη που έχουν φυσική ομορφιά και αποπνέουν μια αίσθηση γαλήνης.

«Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία 30 χρόνια ζω στην Τοσκάνη», εξηγεί, μια απρόσμενη επιλογή μακριά από το πολύβουο Μιλάνο τη μητρόπολη της Ιταλικής μόδας, κοντά στη φύση που τόσο αγαπά, σε μια έκταση στη φημισμένη Conca d’Oro που ο ίδιος διαμόρφωσε με ξεχωριστό τρόπο και σήμερα αποτελεί την έδρα της επιχείρησής του: το οινοποιείο του που ξεκίνησε το 2000 δημιουργώντας τους αμπελώνες, με το πρώτο vintage να είναι έτοιμο το 2006 και τα κρασιά του να λανσάρονται στην αγορά το 2008 μετά από 2 χρόνια ωρίμανσης σε γαλλικά barriques (ειδικά βαρέλια), αλλά και τα κεντρικά γραφεία της Cavalli Vodka που δημιούργησε το 2006 και του Ginarte –ενός ολοκαίνουργιου super premium gin που βασίζεται πάνω σε ένα art project.

«Έμαθα από παιδί να αγαπώ την εξοχή, καθώς ερχόμουν εδώ συχνά με τον πατέρα μου. Μας άρεσε να εξερευνούμε τα μυστικά μονοπάτια της Τοσκάνης, πάντα ιππεύοντας και οι δυο μας. Όσο μεγάλωνα συνειδητοποίησα πως αυτή η περιοχή ήταν πραγματικά πολύτιμη, μοναδική, και η ιδέα να μεταφράσω την ιδιοκτησία μας εκεί σε ένα οινοποιείο που θα δημιουργούσε ένα ξεχωριστό κρασί το οποίο θα αποτύπωνε όλες τις ξεχωριστές αποχρώσεις της γης αυτής έγινε σκοπός για μένα», μου λέει.

Κάπως έτσι η Τenuta Degli Dei, η αχανής έκταση που είναι στην ιδιοκτησία της οικογένειας Cavalli από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έγινε η έδρα της επιχείρησής του που συνεχώς αναπτύσσεται.

«Ποτέ δεν δούλεψα στον οικογενειακό οίκο μόδας, είχα αποφασίσει από την αρχή να ακολουθήσω το δικό μου μονοπάτι, και ο πατέρας μου ήταν σύμμαχος από την πρώτη στιγμή. Νομίζω πως πολύ γρήγορα έγινε ο μεγαλύτερος fan της εταιρείας μου», λέει χαμογελώντας.

Στο ίδιο μέρος που σήμερα υπάρχει το οινοποιείο, στην περιοχή Chianti, η πρώτη επιχείρηση που είχε δημιουργήσει ο Tommaso ήταν μια φάρμα με άλογα. «Τα άλογα ήταν το μεγάλο μου πάθος που έγινε και η πρώτη μου δουλειά. Συνεχίζω να εκτρέφω άλογα. Όταν γίνονται 18 μηνών φεύγουν από το εκτροφείο και ξεκινούν την κατάλληλη εκπαίδευση για να γίνουν άλογα αγώνων”, μου λέει –δεν είναι τυχαίο πως στην περιοχή υπάρχουν οι φημισμένοι ιππικοί αγώνες Palio Di Siena που διοργανώνονται δύο φορές το χρόνο, στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου.

Όλες οι επιχειρηματικές κινήσεις του Tommaso στοχεύουν στην υψηλή ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Το οινοποιείο δεν παράγει πάνω από 80-90.000 φιάλες κρασί το χρόνο, καθώς τα σταφύλια επιλέγονται πολύ προσεκτικά. Το επόμενο βήμα του ήταν η δημιουργία grappa και στη συνέχεια «άλλαξε πίστα» αποφασίζοντας να δημιουργήσει ένα μαζικό ποτό στην πιο premiumεκδοχή του, βάζοντάς του την ιταλική φινέτσα που διακρίνει την οικογένειά του: την Roberto CavalliVodka -την πρώτης Super Premium βότκα που παράγεται εξολοκλήρου στην Ιταλία.

Με πρώτη ύλη το εξαιρετικής ποιότητας στάρι από την περιοχή Piedmont σε μια κοιλάδα των νοτιοδυτικών άλπεων, η Roberto Cavalli vodka έκανε αμέσως τη διαφορά –όχι μόνο χάρη στο μπουκάλι της που θυμίζει γλυπτό αλλά και στην εξαιρετικής καθαρότητας γεύση της. Γεννημένη από το ένστικτο του Roberto Cavalli, φημισμένου για το  κοσμοπολίτικο bon vivant πνεύμα του, η βότκα λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2006. «Από την αρχή η πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε μια βότκα που να παράγεται εξολοκλήρου στην Ιταλία και να ενσωματώνει όλα τα ποιοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή την ευλογημένη από τη φύση περιοχή», εξηγεί ο Tommaso Cavalli. Δεν είναι τυχαίο πως τον πρώτο κιόλας χρόνο που κυκλοφόρησε η Roberto CavalliVodka πήρε το «χρυσό μετάλλιο» στο San Francisco World Spirits Competition του 2006, ενώ το ίδιο βραβείο κέρδισε και στον διεθνές διαγωνισμό International Review of Spirits την ίδια χρονιά. Έκτοτε οι διακρίσεις δεν έχουν σταματήσει να έρχονται: Το 2017 η Roberto Cavalli Vodka πήρε άλλα τρία χρυσά βραβεία στο διαγωνισμό Los Angeles Int’l Spirits. Ο Tommaso έχει δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα, με experts από το χώρο του κρασιού και των spirits, όπως η (μισή Ελληνίδα) Olympia Romba που είναι υπεύθυνη για τα κρασιά της Τenuta Degli Dei και ο Francesco Bargellini που είναι ο υπεύθυνος για την Roberto Cavalli vodka.

Το νέο στοίχημα του Tommaso Cavalli κλείνεται για μια ακόμα φορά σε μία φιάλη και συνδυάζει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει στη δημιουργία υψηλής ποιότητας spirits με την τέχνη. Μου δείχνει ένα εντυπωσιακό μπουκάλι με γωνίες και τον δυνατό τίτλο GINARTE –το super premium τζιν της εταιρείας του που κυκλοφόρησε μετά από μήνες ατελείωτων γευστικών δοκιμών. «Είναι μια ωδή στις αναζητήσεις που μόνο η τέχνη μπορεί να δημιουργήσει», μου λέει, εξηγώντας πως το πρώτο μπουκάλι φιλοτέχνησε ο Ολλανδός εικαστικός Lou Thissen, καλός φίλος του Roberto Cavalli και καλλιτέχνης με λατρεία για την Ιταλία. «Για το GINARTE δημιούργησε τρεις πίνακες-φόρο τιμής στον Τοσκανό ζωγράφο Pontormo. Στη συνέχεια θα συνεργαστούμε και με άλλους ζωγράφους, καλλιτέχνες, φωτογράφους. Άλλωστε η τέχνη είναι ένα πεδίο ανεξάντλητο», εξηγεί ο Tommaso. Όπωςκαι η δική του έμπνευση.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.