To Πολιτιστικό Πάρκο Ανωγείων ξεκινά να υλοποιείται με χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων


To Πολιτιστικό Πάρκο Ανωγείων ένα όραμα χρόνων για τους κατοίκους και την τοπική αυτοδιοίκηση της ορεινής περιοχής του Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο, ξεκινά να υλοποιείται μετά και τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύψους 4.045.000 ευρώ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηδιατήρηση, η προστασία και η προβολή της ιστορικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ανωγείων αποτελεί βασική προτεραιότητα του δήμου, όπως τονίζει ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης δήμαρχος Ανωγείων, αλλά και ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας.

«Προς στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος και οι υπηρεσίες του εργάζονται συστηματικά και επενδύουν στο σχεδιασμό έργων πολιτιστικής εξωστρέφειας», επισημαίνει ο δήμαρχος μιλώντας για το Πολιτιστικό Πάρκο Ανωγείων, έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο «Δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου», στη θέση Μετόχι. Η δημοτική αρχή, φιλοδοξεί να αποτελέσει το πάρκο χώρο ιστορικής γνώσης και τεκμηρίωσης, ένα όραμα όπως λέει ο κ. Κεφαλογιάννης, για τη πραγμάτωση του οποίου υπεγράφη σχετική απόφαση από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών για τη δημιουργία ενός πολυχώρου, που θα αποτελείται από χώρους διαδραστικών εκθέσεων(μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις), χώρους τέχνης, ψυχαγωγίας και βιβλιοθήκης/αναγνωστηρίου, χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώρο παραδοσιακού καφενείου, χώρο εκθετηρίου/πωλητηρίου.

Στο πολιτιστικό πάρκο θα φιλοξενηθούν σημαντικές δράσεις και λειτουργίες του πολιτισμού, της ιστορίας και της εκπαίδευσης του δήμου Ανωγείων, ενώ στο μουσειακό του χώρο θα «αφηγούνται» και θα προβάλλονται τα γεγονότα της ιστορίας των Ανωγείων, από τη Μινωική περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα τρία Ολοκαυτώματα που υπέστη ο τόπος ενταγμένος είδη για το λόγο αυτό, στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών: «Ελληνικά Ολοκαυτώματα».

Η επένδυση σε έργα πολιτισμού, συμβάλλει όπως εξηγεί ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, στην εξωστρέφεια του δήμου ενώ παράλληλα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού αποθέματος, την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και την αύξηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή.

«Δεν είναι τυχαίο ίσως, ότι η συγκεκριμένη ένταξη του οραματικού αυτού έργου, έρχεται λίγες ημέρες πριν την επέτειο του 3ου Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Ναζί. Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει χώρο ιστορικής μνήμης, χώρο πολιτιστικής δημιουργίας. Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου που θα φιλοξενήσει σημαντικές λειτουργίες πολιτισμού, ιστορίας και εκπαίδευσης του δήμου και θα “εξιστορεί” στον μουσειακό του χώρο τα γεγονότα της ιστορίας των Ανωγείων από τη Μινωική περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή και με ιδιαίτερη αναφορά στα τρία Ολοκαυτώματα που υπέστη ο τόπος, ώστε να διασωθεί η ιστορία του τόπου», δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων, προσθέτοντας, πως: «Η διατήρηση, προστασία και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Ανωγείων αποτελεί πρωτεύοντα στόχο του έργου, με το πολιτιστικό πάρκο να εξυπηρετεί επίσης τις πολιτιστικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού αλλά στοχεύοντας παράλληλα στο να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού επισκεπτών της περιοχής και θα συντελέσει όπως πιστεύει η δημοτική αρχή, στην προβολή του πολιτιστικού, ιστορικού αλλά και λαογραφικού πλούτου των Ανωγείων και την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών τους, με αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο από τις γειτνιάζουσες περιοχές αλλά και από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, γεγονός που θα επιφέρει τόνωση του τοπικού εισοδήματος.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!