Τέμπη: Νέα ανατριχιαστικά βίντεο από την τραγωδία


Σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Ένας χρόνος από το πλέον θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.

Η Καθημερινή φέρνει στη δημοσιότητα νέα βίντεο στα οποία διακρίνονται το Intercity 62 πριν και μετά τη σύγκρουση, αλλά και η έκρηξη που ακολούθησε. «Το μεγάλο θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι του κυλικείου και μεταδόθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της «Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών – ΕΔΑΠΟ», με ημερομηνία Ιούλιος 2023.

Το ξυλόλιο

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι στο σημείο ανιχνεύτηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, ένας εύφλεκτος χημικός διαλύτης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων. Η συγκεκριμένη χημική ουσία ανιχνεύτηκε, παρά το γεγονός ότι τα συντρίμμια είχαν απομακρυνθεί από το σημείο της σύγκρουσης και ο χώρος είχε καλυφθεί με χαλίκι.

Τον Αύγουστο σε υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ορισμένοι συγγενείς θυμάτων έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις. «Γιατί αποκλείετε εκ προοιμίου τη μεταφορά παράνομου φορτίου από την εμπορική αμαξοστοιχία;», είναι το ένα από αυτά. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι είναι πιθανό το ζήτημα της έκρηξης και πυρκαγιάς να διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία, ούτως ώστε να μπορέσει να ερευνηθεί ενδελεχώς δίχως να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της ανάκρισης γι’ αυτό καθαυτό το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα αίτια που το προκάλεσαν.

Δείτε το βίντεο

«Το σημαντικό είναι ότι σίγουρα δεν είναι αδιάφορο το ζήτημα της φωτιάς, όπως αναφερόταν αρχικά από ορισμένους, χωρίς να υπάρχει ωστόσο μία συγκεκριμένη και σαφής θεωρία που να στηρίζεται αυτή η τοποθέτηση. Σε δεύτερο χρόνο, την πρώτη θεωρία, έκανε η Hellenic Train, μέσω ενός εγγράφου που έστειλε στον εφέτη-ανακρτική στις 28 Μαρτίου, όπου λέει την γνώμη της για την φωτιά και την τεράστια ανάφλεξη, και πιστεύει πως το έλαιο σιλικόνης στους μετασχηματιστές, ευθύνεται για την τεράστια ανάφλεξη. Αυτή την θεωρία, υιοθέτησε αργότερα και η Πυροσβεστική, καθώς και οι διορισμένοι πραγματογνώμονες» ανέφερε σχετικά ο κ. Κώστας Λακαφώσης, μηχανολόγος-αεροναυπηγός μηχανικός και πραγματογνώμονας ατυχημάτων στον Real fm 97,8. 

Ωστόσο, όπως προσθέτει σχετικά ο κ. Λακαφώσης, το έλαιο σιλικόνης υπάρχει μέχρι και σήμερα στα τρένα που κυκλοφορούν στον ελληνικό σιδηρόδρομο. «Άρα αναρωτιόμαστε, εάν συμβεί κάτι στον δρόμο και εκτροχιαστεί το τρένο, και χτυπήσει σε μία τσιμεντένια γέφυρα, αυτά τα έλαια σιλικόνης θα δημιουργήσουν πάλι τεράστια ανάφλεξη και θα καούν οι άνθρωποι; Αυτό βέβαια, στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Σίγουρα, αυτό που προκάλεσε την ανάφλεξη δεν είναι τα λάδια σιλικόνης, καθώς ποτέ κανένα τρένο δεν έχει πάρει φωτιά από κάτι τέτοιο, άρα είναι κάτι άλλο που πρέπει να ψάξουμε».

«Δεν θα είχαμε 57 θύματα χωρίς την φωτιά»

Με μεγάλη καθυστέρηση, 29 ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, έγινε δειγματοληψία στον χώρο φύλαξης των βαγονιών, καθώς και στον χώρο της σύγκρουσης των μοιραίων αμαξοστοιχιών. Η διαμόρφωση του χώρου, με την απόσυρση χωμάτινων όγκων και η αντικατάσταση με νέα υλικά, από την μία πλευρά, βοήθησε στο να υπάρχει χώμα όπως ήταν την ημέρα της σύγκρουσης.

Από τα σημεία, πάρθηκαν δείγματα και εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, το ξυλόλιο. Ένας χημικός διαλύτης, πολύ φθηνός, αλλά με αντίστοιχες ιδιότητες αυτές της βενζίνης. «Είναι ένας από τους τρεις που χρησιμοποιείται συχνά στην νοθεία καυσίμων. Πρόκειται για μία εύφλεκτη χημική ουσία, που βρέθηκε σε 7 διαφορετικά σημεία. Συγκεκριμένα, σε 3 σημεία στο χώμα, και σε 4 σημεία των ηλεκτρομηχανών που είχαν μεταφερθεί ήδη στο Κουλούρι Λάρισας. Αυτά βέβαια, είναι εκτιμήσεις και θεωρίες, αλλά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ως ευρήματα. Πρέπει κάποιος, να καταφέρει να απαντήσει, γιατί εντοπίστηκαν σε αυτά τα σημεία στο έδαφος» εξηγεί, ο κ. Λακαφώσης και προσθέτει πως χημικά εγκαύματα στα ρούχα τους είχαν και κάποιοι πυροσβέστες, το οποίο αποτελεί «ένδειξη ότι υπήρξαν επικίνδυνα χημικά, τα οποία πρέπει να βρεθούν τι ακριβώς ήταν».

Στην συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λακαφώσης τόνισε πως «το τελικό πόρισμα έχει μικρές διαφοροποιήσεις στην χαρτογράφηση των βαγονιών, δηλαδή σε ποιο σημείο της αμαξοστοιχίας βρισκόταν το κάθε θύμα, προκειμένου να καταλάβουμε απόλυτα τι συνέβη στον καθένα. Δεν έχασαν την ζωή τους όλοι, από τις ίδιες αιτίες» και αποκάλυψε πως τουλάχιστον 5 άτομα έχασαν την ζωή τους από φωτιά, κι όχι από την σύγκρουση», ενώ στον Real Fm ανέφερε πως ίσως είχαμε 50 ή 47 θύματα χωρίς την φωτιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!