”Στην Αμφίπολη είναι θαμμένη γυναίκα”

Η γνώμη του περιοδικού National Geographic


«Η βασίλισσα του Κάτω Κόσμου ρίχνει νέο φως» στον τάφο της Αμφίπολης, όπως τονίζει σε δημοσίευμά του για τα τελευταία ευρήματα στην Αμφίπολη το περιοδικό National Geographic, και κυρίως για το ψηφιδωτό στο οποίο απεικονίζεται η αρπαγή της Περσεφόνης.

Αφού περιγράφει το μωσαϊκό και αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνας Περιστέρη, ότι ο νεκρός που έχει ταφεί στο μνημείο της Αμφίπολης είναι «πολύ σημαντικός», το δημοσίευμα φιλοξενεί την άποψη του Ίαν Γουόρθινγκτον, ειδικού στην αρχαία ελληνική ιστορία, ο οποίος εκτιμά πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένη γυναίκα.

Κι αυτό γιατί, κατά τη γνώμη του Γουόρθινγκτον, «το ψηφιδωτό δείχνει μία γυναίκα που οδηγείται στον κάτω κόσμο». Αν όντως αποδειχθεί ότι η θεωρία του είναι σωστή, σύμφωνα με τον ίδιο, ο τάφος μπορεί να ανήκει είτε στη Ρωξάνη, τη σύζυγο του Μεγάλου Αλέξανδρου, είτε στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του. Αμφότερες θανατώθηκαν από τον Κάσσανδρο, έναν από τους στρατηγούς του Αλέξανδρου, που ήθελε να εξασφαλίσει το θρόνο της αρχαίας Μακεδονίας.

Από αρχαία κείμενα που διασώζονται μέχρι σήμερα προκύπτει ότι η Ρωξάνη και ο νεαρός γιος της πέθαναν το 310 προ Χριστού, και άρα είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με τον Γουόρθινγκτον, να είναι θαμμένη η σύζυγος του Μεγάλου Αλέξανδρου στην Αμφίπολη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το National Geographic, υπάρχουν άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι θαμμένη στην Αμφίπολη ίσως να είναι η Ολυμπιάδα. «Ο Αλέξανδρος σκόπευε να θεοποιήσει τη μητέρα του, όπως η θηλυκή θεότητα στο άρμα του Άδη. Επιπλέον, η Ολυμπιάδα συνέχισε να διατηρεί σημαντική πολιτική ισχύ ακόμα και μετά το θάνατο του Αλέξανδρου», σημειώνεται στο άρθρο.

Και παρά το γεγονός ότι δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο και τους συμμάχους του, «νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει τιμηθεί με έναν τέτοιο τάφο», υποστηρίζει ο Φίλιπ Φρίμαν, καθηγητής κλασικής ιστορίας στο Luther College της Αϊόβα.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!