Politico: Η Κομισιόν λέει όχι στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο


Αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ (μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Γαλλία), ακόμα και φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico.

Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν γνωστοποιήθηκε στους ευρωπαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jorgensen την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επικεφαλής της Κομισιόν αψηφά τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- όπως και Ευρωπαίων Επιτρόπων, που ζητούν να υπάρξει ενιαία απάντηση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Η απόφαση της Φον ντερ Λάιεν γνωστοποιήθηκε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jorgensen την Τετάρτη. 

Η Κομισιόν, ανέφερε, θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα non-paper με προτάσεις για κοινές αγορές.

Tο Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την πρόεδρο της Κομισιόν να μην προτείνει πλαφόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς η  Γερμανία υποστηρίζει ότι τυχόν επιβολή ανώτατου ορίου, θα οδηγήσει σε πολιτική αναδιανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί για κατανομή από τις δυνάμεις της αγοράς. 

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!