Ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοποννήσου γίνεται κέντρο πολιτισμού

Στην αποκατάσταση και επανάχρηση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών-Πελοποννήσου, προκειμένου να στεγάσει έναν σύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο , προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ.


Στην αποκατάσταση και επανάχρηση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών-Πελοποννήσου, προκειμένου να στεγάσει έναν σύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο , προχωρά η ΓΑΙΑΟΣΕ. Το μοναδικό κτίριο, που παραμένει κλειστό εδώ και δέκα χρόνια, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης το 1985, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο.

Το βασικό κτίριο είναι διώροφο, με το πρώτο επίπεδο να φιλοξενεί τα εκδοτήρια, τους χώρους αναμονής και φύλαξης αποσκευών, που επεκτείνονται στις μεταγενέστερες απολύτως συμμετρικές προσθήκες. Στο δεύτερο βρίσκονται τα γραφεία του σταθμάρχη και του προσωπικού.

Τις εντυπώσεις κλέβουν: η υπέρκομψη στέγη, με τρεις θόλους που κατασκευάστηκαν από μεταλλικά φύλλα και ξύλινη βάση, η βαριά ξύλινη κεντρική πόρτα και τα σιδερένια πόμολα. Μοναδικό τους στολίδι είναι τα φτερά, που παραπέμπουν στα σύμβολα του Ερμή, του Θεού – προστάτη των μεταφορών. Η αξεπέραστη φινέτσα του κτιρίου βρίσκεται και στο εσωτερικό του, με μαρμάρινα τζάκια, κρυστάλλινους πολυελαίους και μοναδικά μωσαϊκά που κλέβουν τις εντυπώσεις. 

stathmos-athens

Την ατμόσφαιρα αυτή επιδιώκει να διατηρήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ, γι’ αυτό και προχωρά στην αποκατάσταση των (λίγων) φθορών του κτιρίου. Παράλληλα, στόχος του έργου είναι να αναβαθμιστεί και η ευρύτερη Αθηναϊκή περιοχή που παραμένει υποβαθμισμένη.

stathmos-mesa

Στο διατηρητέο κτίριο θα λειτουργούν πολιτιστικός χώρος για τη διενέργεια συνεδρίων, παρουσιάσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων, προβολών ταινιών και φιλοξενία εκθέσεων… μουσειακός χώρος σχετιζόμενος με τον σιδηρόδρομο… χώρος αναψυχής και εστίασης καθώς και υποστηρικτικοί χώροι.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!