Nord Stream: Σενάρια τρόμου και θεωρίες συνωμοσίας μετά το σαμποτάζ στον αγωγό


Η Μόσχα κρατά ψηλά τους τόνους και μιλά για διεθνή τρομοκρατία. Η Ρωσία κατηγορεί πως η Δύση εμπλέκεται στη δολιοφθορά στους αγωγούς .

 Απρόβλεπτες διαστάσεις μπορεί να λάβει η υπόθεση των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, μετά και την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συγκληθεί για σήμερα μετά από αίτημα της Ρωσίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα,  Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, είπε ότι η συνεδρίαση του Σ.Α. θα συζητήσει για τους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.
Οι διαρροές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα πιθανολογούμενων δολιοφθορών, οι οποίες εντοπίστηκαν στους δύο αγωγούς την Τρίτη, έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και ενέτειναν τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.

Σενάρια τρόμου και θεωρίες συνωμοσίας μετά το σαμποτάζ

Στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο αφήνει μία νάρκη δίπλα στον αγωγό φυσικού αερίου. Νωρίτερα έχει τοποθετήσει νάρκες και σε άλλα τμήματα του αγωγού που συνδέει ενεργειακά τη Ρωσία με την Γερμανία. Κάθε νάρκη περιέχει εκατοντάδες κιλά ΤΝΤ.

Πώς έγινε το σαμποτάζ
Οι νάρκες πυροδοτούνται είτε με χρονοδιακόπτη, είτε από κάποιο κέντρο ελέγχου που βρίσκεται μακριά. Προκαλούνται δονήσεις που γίνονται αισθητές σε απόσταση 800 μιλίων. Οι σεισμολόγοι συνδέουν τις εκρήξεις με σεισμική δραστηριότητα.

Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αρχίζει η διαρροή φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου απελευθερώνονται στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας.

Η αποστολή έχει εκτελεστεί για όποιον σχεδίασε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια βιομηχανικής τρομοκρατίας.

Πούτιν ή Μπάιντεν; Ποιος «πάτησε το κουμπί»;
Οι αναλυτές δείχνουν προς το Κρεμλίνο. Θεωρούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδίασε αυτή την επίθεση για να εκβιάσει  τους Ευρωπαίους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ο πρόεδρος που είχε προειδοποιήσει ότι θα «τελειώσει» τον Nord Stream, πριν από λίγους μήνες, δεν βρίσκεται στο Κρεμλίνο, αλλά στον Λευκό Οίκο.

 Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου έλεγε ότι θα έφερνε «το τέλος» του αγωγού σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Η εισβολή έγινε. Είναι λοιπόν ο Τζο Μπάιντεν ο αρχηγός που έδωσε το πράσινο φως για τη δολιοφθορά στους αγωγούς, κάνοντας πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει πριν μπουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία;

Τότε, ο Τζο Μπάιντεν είχε απορρίψει τους προβληματισμούς για την περιπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης και για τις διπλωματικές συνέπειες που θα είχε, δεδομένου ότι ο Nord Stream2 ελέγχεται από την Γερμανία. Σε όσους αμφέβαλαν απάντησε: «Θα το κάνω, το υπόσχομαι. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε».

 Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύονται «δώρο» στους μηχανισμούς προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προκάλεσε τον Μπάιντεν να διαψεύσει τον εαυτό του.

 Τα κινηματογραφικής έμπνευσης σενάρια
Οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας τονίζουν επίσης ότι τα σημεία όπου έγιναν οι εκρήξεις στον υποθαλάσσιο αγωγό ανήκουν στη Δανία και στη Σουηδία, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Τα ρωσικά πλοία μπορούν να πλέουν σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές, αλλά είναι προφανές ότι κάθε κίνηση ελέγχεται και παρακολουθείται από τις δυτικές δυνάμεις.

Μήπως όμως οι Αμερικανοί παρατήρησαν κάποιες ύποπτες κινήσεις των Ρώσων, αλλά τους άφησαν να… κάνουν τη δουλειά, που ίσως εξυπηρετεί και τα αμερικανικά συμφέροντα; Οι θεωρίες συνωμοσίας παραπέμπουν σε κινηματογραφικά σενάρια, αλλά κυκλοφορούν ευρέως στα social media.

Η λογική όσων υποστηρίζουν αυτό το σενάριο είναι απλή: η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι διακόπτοντας τη ροή φυσικού αερίου στον Nord Stream, θα υποχρεωθούν τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις ενεργειακές  προμήθειες από τη Ρωσία να εντείνουν τις προσπάθειες για απεξάρτηση. Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα κράτη, όπως η Γερμανία, τηρούν πολύ προσεκτική στάση απέναντι στην ρωσική στρατιωτική υπεροχή στην Ουκρανία, λένε όσοι βλέπουν να ξετυλίγεται το τελευταίο σενάριο.

Περιβαλλοντική τρομοκρατία;
Με την επίθεση στους αγωγούς και τη διαρροή του φυσικού αερίου, απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης μεθάνιο, που είναι βασικός παράγοντας για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μήπως, λένε άλλοι αναλυτές, ο Πούτιν χρησιμοποίησε και το όπλο της περιβαλλοντικής τρομοκρατίας κατά των Ευρωπαίων;

Η Νορβηγία θέτει σε κατάσταση συναγερμού τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Λιθουανία παίρνει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στους τερματικούς σταθμούς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγει.

 Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί το σαμποτάζ;
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιον εξυπηρετούν οι δολιοφθορές στον αγωγό; Τα αμερικανικά ή τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα; Νερό στον μύλο εκείνων που δείχνουν προς την Ουάσινγκτον έριξε ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Πολωνία, ο οποίος ευχαρίστησε -μέσω των social media- τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις στο δίκτυο του Nord Stream. Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανέβασε μία φωτογραφία από τη διαρροή μεθανίου στην επιφάνεια της Βαλτικής, την οποία συνόδευσε με το εξής σχόλιο: «Σας ευχαριστώ ΗΠΑ». Αργότερα έγραψε στο Twitter ότι αν η Ρωσία θέλει να εξακολουθήσει να πουλάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, πρέπει «να συνομιλήσει με τις χώρες που ελέγχουν τους αγωγούς φυσικού αερίου».

Οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία, διαθέτουν τεχνολογία για να κάνουν μια τέτοια επίθεση δολιοφθοράς.

 Το επόμενο χτύπημα θα είναι στα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων;
Πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν μικρά μη επανδρωμένα υποβρύχια, τα λεγόμενα «θαλάσσια ρομπότ», που μπορούν να εκτελέσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης ή δολιοφθοράς στον βυθό. Ιστορικά η ανάπτυξη του υποβρύχιου οπλοστασίου είναι ένας χώρος όπου η Ρωσία έχει προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ. Τα «θαλάσσια ρομπότ» διαθέτουν ένα σύστημα πλοήγησης υψηλής ακρίβειας και έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν σε βάθη όπως αυτά που υπάρχουν στη Βαλτική.

Οι ενέργειες δολιοφθοράς στους αγωγούς της Βαλτικής ανέδειξαν και άλλο ένα ζήτημα: πόσο ευάλωτοι είναι οι υποθαλάσσιοι αγωγοί. Και προφανώς, σε αντίθεση, πόσο ασφαλείς είναι οι μεταφορές καυσίμων με πλοία.

Ο απόστρατος ναύαρχος Κρις Πάρι δήλωσε στη Daily Mail, ότι η Βρετανία είναι πολύ εκτεθειμένη σε μία τέτοια ενέργεια, λόγω του δικτύου υποθαλάσσιων αγωγών που έχει. «Η προστασία αυτών των ζωτικής σημασίας ενεργειακών και επικοινωνιακών αρτηριών αγνοήθηκε ,  παρόλο που έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες της στρατιωτικής και πολιτικής τεχνολογίας, επανδρωμένης και μη, που μπορεί να καταφέρει πλήγματα. Δεν βρίσκεται σε τέτοιο κίνδυνο μόνο η Βρετανία, αλλά η διεθνής κοινότητα», είπε ο Βρετανός ναύαρχος.

Η Ρωσία, ή όποιος άλλος ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream, θέτει τους Ευρωπαίους σε επιφυλακή. Γιατί όποιος σχεδίασε και εκτέλεσε αυτές τις επιθέσεις, μπορεί να χτυπήσει και τα υποθαλάσσια δίκτυα μεταφοράς δεδομένων, προκαλώντας χάος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα μορφή πολέμου και όποιος έκανε το πρώτο χτύπημα δεν μπορεί να προβλέψει τι διαστάσεις μπορεί να πάρει, ακόμα και στο προσεχές διάστημα.

Με πληροφορίες από το Pontiki.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!