O Esam El-Hadary  πρόκειται να γίνει ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε Μουντιάλ. Ο 45χρονος Αιγύπτιος έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στα γήπεδα, παρά την απαγόρευση του πατέρα του να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. «Θεωρούσε ότι δεν είναι ζωή αυτή» λέει ο ίδιος και διηγείται χαρακτηριστικά: «Έκαψε τα αθλητικά μου ρούχα μπροστά μου! Αισθάνθηκα κατεστραμμένος. Το ότι έπαιξα ποδόσφαιρο, το οφείλω στην μητέρα μου. Ήταν το μυστικό μας. Πήγαινα να παίξω κρύβοντας τα ρούχα μέσα στο παντελόνι μου. Πηδούσα από το παράθυρο για να φύγω. Όταν επέστρεφα γεμάτος λάσπη, πήγαινα σ’ ένα ποτάμι κοντά στο σπίτι μου για να πλυθώ. Και έμπαινα πάλι στο σπίτι από το παράθυρο, για να μην περάσω μπροστά από τον πατέρα μου. Έπρεπε να τα κάνω όλα αυτά για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μου. Στο σχολείο δεν ήμουν καλός μαθητής. Το μόνο που ήθελα ήταν να γίνω τερματοφύλακας» .

Ο Esam ήταν αποφασισμένος να κάνει αυτό που του αρέσει έναντι οποιουδήποτε κόστους. Δεν τον τρόμαζε ούτε η απαγόρευση του πατέρα του, ούτε η φτώχια, ούτε καν, τα καιρικά φαινόμενα στα οποία ήταν εκτεθιμένος…

«Αρκετές φορές έκανε πολύ κρύο, αλλά έκανα προπόνηση με γυμνά χέρια, επειδή δεν είχα χρήματα για να αγοράσω γάντια. Υπέφερα, έλεγα δεν είναι δυνατόν, αλλά ήθελα να μείνω στην προπόνηση και κυρίως να μην δείχνω στους άλλους πόσο άσχημα περνάω» διηγείται σε συνέντευξή του στη γαλλική L’ Equipe και συνεχίζει: «Κάποια στιγμή, κατάφερα να έχω ένα γάντι και ένιωθα πανευτυχής, γιατί είχα ένα χέρι προστατευμένο! Σήμερα, έχω γάντια για την βροχή, για το χιόνι, για τη ζέστη. Για εμένα είναι κάτι τρελό. Πολυτέλεια! Γιατί τα χέρια μου είναι πολύ σκληρά, φθαρμένα από το κρύο της Νταμιέτα».

«Όταν δέχομαι αυστηρή κριτική, δεν θέλω κανένα έλεος. Όταν έχω χάσει έναν αγώνα, τιμωρώ τον εαυτό μου. Γνωρίζω πότε κάνω λάθος. Και όταν συμβαίνει αυτό, την ώρα που όλος ο κόσμος κοιμάται, εγώ κάνω προπόνηση. Όταν οι άλλοι είναι σε πάρτι, εγώ τρέχω. Ο ισχυρός άνθρωπος είναι αυτός που καταφέρνει να σηκωθεί».

Ο El-Hadary έχει κατακτήσει συνολικά 37 τίτλους (3 Champions League Αφρικής, 4 Copa Africa, 7 Πρωταθλήματα Αιγύπτου, 1 κύπελλο Ελβετίας) κι έχει φορέσει 156 φορές τη φανέλα της Εθνικής Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι Το Φράγμα, εύκολο να συμπεράνει κανείς γιατί!

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.