Ο τελικός του Champions League είναι κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Είναι ο τόπος όπου ξεπετάγονται οι νέοι ήρωες, επιβεβαιώνονται οι παλιοί, και πολύ περισσότερο, γονατίζουν όσοι δεν αντέχουν την τεράστια πίεση. Ο Carius και ο Bale ξεκινούσαν από διαφορετική αφετηρία, αλλά έγιναν και οι δύο ήρωες. Μόνο που ο ένας ήταν ο «τραγικός ήρωας».

«Τα δύο λάθη που έκανε στον τελικό θα τον συντροφεύουν για το υπόλοιπο της ζωής του» τόνιζε μια πλειάδα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών – θρύλων (ανάμεσά τους ο Peter Shilton και ο Frankie Lambard). Για τον Loris Karius τον 24χρονο τερματοφύλακα της Liverpool, ο αγωνιστικός χώρος του Olimpiyskiy αποδείχθηκε τόπος μαρτυρίου, καθώς η λήξη του τελικού τον βρήκε με κόκκινα μάτια και πνιγμένο στα αναφιλητά. Οι δύο μεγαλειώδεις γκάφες που έκανε κόστισαν στην ομάδα του το τρόπαιο, που έχει να «σηκώσει» από το 2005.

Με το σφύριγμα του τέλους ο σκηνοθέτης της βραδιάς είχε βρει τον πρωταγωνιστή του: Ο ύψους 1,89 ξανθός goalkeeper, με τη μαύρη φανέλα του να στάζει ιδρώτα και δάκρυα κοιτούσε στα χαμένα. Οι μισές από τις 40 κάμερες στόχευαν τον τραγικό ήρωα του τελικού, που ξέσπασε σε κλάματα πεσμένος μπρούμυτα στο χορτάρι του γηπέδου, κρύβοντας το πρόσωπό του. Ο συμπατριώτης του, Γερμανός προπονητής, Jurgen Klopp, που φημίζεται για τις συναισθηματικές του εκρήξεις, παρακολουθούσε με κενό βλέμμα τα όσα συνέβαιναν, τους πανηγυρισμούς των Ισπανών της Ρεάλ Μαδρίτης, την αμηχανία των παικτών του που έπρεπε να παραμείνουν στο γήπεδο για να πάρουν τα μετάλλιά τους.

Πίσω από τον Klopp, στις κερκίδες του Olympiyski, δύο επίσης Γερμανίδες που είχαν ταξιδέψει στο Κίεβο για να καμαρώσουν, η μητέρα του Christine και η σύντροφός του είναι συντετριμμένες. Η σύζυγος του Γερμανού προπονητή, Ulla, βλέποντας τις δύο γυναίκες απαρηγόρητες αφήνει τη θέση της και κατεβαίνει μερικά διαζώματα πιο κάτω και τις αγκαλιάζει.

Δεν χρειάζεται καμία από τις τρεις τους να μπει στα social media για να διαπιστώσει τι γράφουν τα εκατομμύρια των χρηστών, που μόλις παρακολούθησαν τον τελικό –ειδικά οι βρετανοί οπαδοί των Κόκκινων. Tα ποσταρίσματα αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χλευαστικά, κάποια υποστηρικτικά, ενώ υπάρχουν και κάποια απειλητικά.

Ο Karius πηγαίνει στην πλευρά των κερκίδων που κάθονται οι φίλαθλοι της Liverpool και τους χειροκροτά. Οι παίκτες της Λίβερπουλ δεν σπεύδουν να του δώσουν κουράγιο, όπως έκαναν κάποιοι της Ρεάλ, σπεύδουν να του δώσουν κουράγιο, αλλά ο Jordan Henderson αρχηγός της Λίβερπουλ δηλώνει πως «δεν φταίει μόνο ο Karius. Ήρθαμε εδώ ως ομάδα και χάσαμε ως ομάδα, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

Η σιωπή του Karius διήρκεσε ως τα ξημερώματα. Τα ατσάλινα γερμανικά νεύρα αποδεικνύονται αδύναμα στην περίπτωσή του. Ο 24χρονος ζητά συγγνώμη από όλους με ανάρτησή του στο Twitter, όπου σημειώνει: «Δεν έχω κοιμηθεί μέχρι τώρα, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν τρέχουν ξανά και ξανά στο κεφάλι μου. Είμαι απίστευτα λυπημένος για τους συμπαίκτες μου, τους οπαδούς και για τον σύλλογο. Ξέρω ότι τα έκανα θάλασσα με τα δυο μου λάθη και σας απογοήτευσα. Όπως είπα, θα ήθελα να γυρίσω πίσω το χρόνο, αλλά αυτό είναι αδύνατο. Γίνεται ακόμη χειρότερο γιατί όλοι νιώσαμε πως μπορούμε να νικήσουμε τη Ρεάλ και διεκδικούσαμε τη νίκη για πολλή ώρα. Ένα ευχαριστώ στους απίστευτους οπαδούς μας που ήρθαν στο Κίεβο και μου χτύπησαν φιλικά την πλάτη ακόμη και με τη λήξη του παιχνιδιού. Αυτό δεν το παίρνω ως κάτι δεδομένο και για ακόμη μια φορά μου έδειξε τι μεγάλη οικογένεια είμαστε. Ευχαριστώ και θα επιστρέψουμε δυνατότεροι.».

Από το πρωί της ίδιας ημέρας ξεκίνησε και η συζήτηση γύρω από κάποιες δημοσιεύσεις απειλητικές για τη ζωή του κατάξανθου τερματοφύλακα –σωσία του Chris Hemsworth. Έτσι, την περασμένη Κυριακή η αστυνομία του Liverpool ανακοίνωσε πως «παίρνουμε τις απειλές μέσω social media πoλύ σοβαρά. Τα παραπτώματα θα διερευνηθούν».

Λένε πως «μια ομάδα είναι τόσο δυνατή όσο οι αδυναμίες της». Δεδομένου πως η Λίβερπουλ θέλει να πάρει το τρόπαιο μαζί της την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε τελικό, το μέλλον του Karious στο λιμάνι μοιάζει αμφίβολο. Ο άνθρωπος που τον έφερε στο μεγάλο λιμάνι της Αγγλίας, ο Jurgen Klopp, μοιάζει έτοιμος να φέρει έναν τερματοφύλακα αντάξιο της βαριάς φανέλας των Κόκκινων. Βέβαια, το νεαρό της ηλικίας του Karius, είναι μόλις 24, μπορεί να εγγυηθεί μιας δεύτερης ευκαιρίας. Το αγόρι που ο πατέρας του προόριζε για πρωταθλητή του Moto Cross, όπως ήταν και ο ίδιος άλλωστε, μοιάζει να είναι στα σκοινιά. Εκείνοι που τον γνωρίζουν λένε πως διαθέτει τον χαρακτήρα για να μπορέσει να αντιδράσει και να επανέλθει. Είναι εύκολο να επανέλθει; Ο καθηγητής Ψυχολογίας του Manchester Business School, Cary Cooper, έδωσε την απάντηση στο BBC: «Η μόνη περίπτωση για να τα ξεπεράσει είναι να τα αφήσει πίσω και να συνεχίσει. Έκανα μερικά μεγάλα λάθη, αλλά θα πρέπει να τα δει ως μεμονωμένα τώρα, αλλιώς η καριέρα του θα τερματιστεί. Αυτό έχει να κάνει με τον παράγοντα της αντίδρασης. Οι πραγματικά επιτυχημένοι αθλητές –όπως και επιχειρηματίες, είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη θέληση να αντιδράσουν, επειδή όλοι στην πορεία της καριέρας τους κάνουν λάθη. Δεν λέω πως το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν θα επηρεάσει την αυτοπεποίθησή του για λίγο διάστημα, αλλά είναι τυχερός αφού υπάρχει διακοπή μέχρι να παίξει ξανά, οπότε μπορεί να επανέλθει αναγεννημένος». Όπως ακριβώς έκανε δηλαδή ο μεγάλος ήρωας του τελικού, ο Gareth Bale…

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.