Λέκκας στο enikos.gr: «Όσο αργεί ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, τόσο χειρότερος θα είναι – Η ανησυχία αυξάνεται»


«Η ανησυχία πλέον αυξάνεται» δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφορικά με τον ισχυρό σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το σήμερα (04/12) το πρωί στην Τουρκία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

«Δεν γνωρίζουμε φυσικά τον χρόνο που ενδέχεται να εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία έπειτα από τον σημερινό. Συσσωρεύονται τάσεις, και όσο αργεί να γίνει, τόσο χειρότερος θα είναι όταν σημειωθεί και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε εάν θα επηρεάσει και την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Μουδανιά, και 26 χλμ. βορειοδυτικά της Προύσας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8 χλμ.

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, ο οποίος εκδηλώθηκε στο νότιο κομμάτι που δημιουργεί μία τάφρο. «Ουσιαστικά εκδηλώθηκε στον αντίποδα του μεγάλου ρήγματος στην Κωνσταντινούπολη, σε αυτό της Ανατολίας. Το συγκεκριμένο ρήγμα αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».

 

Σημειώνεται πως, μόλις πριν από δύο ημέρες, ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αγιά Σοφιά, καθώς, όπως είπε, αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η Αγία Σοφία έχει μια ηλικία της τάξεως των 1.500 ετών περίπου κι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως στα 1.500 αυτά χρόνια έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου. «Έτσι λοιπόν, ορισμένα στοιχεία, είτε από την οροφή είτε σε άλλες θέσεις καταπίπτουν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «σε αυτό συνετέλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες όλα αυτό τα χρόνια, όλη αυτή την περίοδο, συνθήκες οι οποίες αφορούν ουσιαστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, την εναλλαγή θερμοκρασίας, τον άνεμο, είναι στοιχεία αυτά που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας και έτσι είναι σε ιδιαίτερα τρωτή κατάσταση».

«Εκείνο όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι εάν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022. Όμως δεν δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάνε, όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία ή μεγαλύτερες, αλλά βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο υποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως αυτών που είναι που κρίνονται ουσιαστικά πιο επικίνδυνα».

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!