Η Καλαμάτα γιορτάζει την 23η Μαρτίου – 193 χρόνια απο την απελευθέρωση της πόλης

Στις 23 Μαρτίου 1821 η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε απο τον τουρκικό ζυγό! Το πρόγραμμα τον εκδηλώσεων της πόλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 3.20 το μεσημέρι, θα γίνει ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας. Δέκα λεπτά αργότερα, έχει προγραμματιστεί η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει την ιερή φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Θα ακολουθήσουν η άφιξη της Σημαίας της Επανάστασης στην πλατεία 23ης Μαρτίου, η έπαρσή της και η αφή της φλόγας στο βωμό. Στις 3.40 θα τελεστεί η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου.

Στις 4 το απόγευμα θα ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αθανάσιος Χρήστου, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσουν η κατάθεση στεφάνων, το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του ιερού αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα και η αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης. Οι εκδηλώσεις στην πλατεία 23ης Μαρτίου θα ολοκληρωθούν με την παρέλαση μαθητών, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

Στις 5.30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

Στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, οργανώνεται επετειακή εκδήλωση, με τίτλο “…Ηταν και τότε Ανοιξη…”, σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και οργάνωση από την Κ.Ε. “Φάρις” και το ΔΗΠΕΘΕΚ.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, οργανώνεται εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας για την απελευθέρωση της πόλης, με τίτλο “Ρωμιοσύνη”, με έργα Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Λεοντή, Σπύρου Μαυρόπουλου, Σταύρου Κουγιουμτζή και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Μαριανίνας Κριεζή, Σώτιας Τσώτου. Τραγούδι: Μαρία Κρασοπούλου. Διδασκαλία παιδικής χορωδίας: Ευτυχία Δημητρακοπούλου. Απαγγελία κειμένων: Παναγιώτα Ηλιοπούλου. Μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας.

Το Σάββατο 22 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Οθωνος, οργανώνεται εκδήλωση, με τίτλο “Τραγούδια από τους αγώνες του λαού μας”. Συμμετέχουν: Η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής “Ταξίμ” – στο τραγούδι ο Βαγγέλης Κώτσου και παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι της πόλης.

Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου στο Ελαιοχώρι, στην πλατεία, στις 6.30 το απόγευμα, οργανώνεται εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες της Γιάννιτσας του 1821, με τίτλο “Σάλπισμα Λευτεριάς”. Την οργανώνει ο Σύλλογος Νέων “Η Δημιοβίτισσα”.

eleftheriaonline.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!