Ηρώ και Λέανδρος-Πρεμιέρα στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού για ένα από τα πιο δραματικά ζευγάρια της αρχαίας μυθολογίας

Το bizznews συζητά με τους συντελεστές της παράστασης για το ομορφότερο συναίσθημα..τον έρωτα!


Η Ηρώ και ο Λέανδρος αποτελούν ένα πασίγνωστο δράμα της ελληνικής μυθολογίας

Ο μύθος της Ηρούς και του Λέανδρου συγκίνησε βαθύτατα τους έλληνες όλων των εποχών έως και σήμερα αλλά και τους μεταγενέστερους ποιητές, ζωγράφους και γλύπτες.

Ο λόγος στην παλαιά δημοτική,ο χορός και η μουσική συνθέτουν και ολοκληρώνουν το πασίγνωστο αυτό ποιητικό δράμα της ελληνικής μυθολογίας .

Το μεγαλύτερο ποιητικό έργο του αρχαίου ποιητή Μουσαίου, παίρνει σάρκα κ οστά σε μια παράσταση με σκοπό να γνωρίσουμε, να νοιώσουμε κ να ξανάζήσουμε με την εξιστόρηση της Κυπριδος, τον έρωτα της Ηρούς και του Λέανδρου μεσα από ονειρικούς χορούς και μεγάλες στιγμές της ζωής τους.

12064327_509396095890302_877199603_n

Το έργο σκηνοθετεί η Ελένη Δούναβη η οποία συμμετέχει και ως ηθοποιός.

Η Ελένη Δούναβη βρίσκεται 19 χρόνια στο χώρο,αποφοιτώντας από τη σχολή δραματικής τέχνης ”Δήλος” της Δήμητρας Χατούπη,παίζοντας σε έργα μεγάλων συγγραφέων του παγκοσμίου θεάτρου ενώ πρόσφατα συμμετείχε και στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 ”Βάλς με δώδεκα θεούς”.

Ο Λέανδρος ενσαρκώνεται από το Γιώργο Τσακίρη,επίσης απόφοιτο της σχολής της κυρίας Χατούπη,

με συμμετοχή σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων αλλά και στην τηλεόραση στον ”3ο Νόμο” του Π. Κοκκινόπουλου και στην ταινία μικρού μήκους ”Απλά Μια Βόλτα”.

Η Ηρώ δεν είναι άλλη από τη Γωγώ Καρτσάνα,απόφοιτο του θεάτρου τέχνης ”Κάρολος Κουν”,με μεγάλη θεατρική εμπειρία και συμμετοχή σε ταινίες μικρού μήκους.

12077337_509395969223648_1955649141_n

Το bizznews στηρίζει με τιμή τη θεατρική παράσταση αυτή και ρωτά τους πρωταγωνιστές όλα όσα πρέπει να μάθει ο κάθε θεατής!

Γιατί πιστεύετε πως Ο μύθος της Ηρούς και του Λέανδρου είναι πάντα επίκαιρος;

Ε.Δ. Γιατί ο έρωτας είναι πάντα και σε κάθε εποχή επίκαιρος και ειδικά τώρα που ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να ζουν τέτοιες μεγάλες στιγμές,όπως ένας μεγάλος έρωτας!

Γ.Τ. Είναι πάντα επίκαιρος γιατί διαπραγματεύεται τον μεγάλο έρωτα ..αφορά όσους είναι άξιους να βιώσουν έναν έρωτα και να μην σταθούν στην ευκολία των πολλών επιφανειακών ερώτων..το μεγαλείο του έρωτα είναι η ίδια η ζωη ,επίκαιρη και αιώνια.

Γ.Κ. Γιατί ο έρωτας πάντα συγκινεί.Είναι το μοναδικό συναίσθημα,χημική αντίδραση που δύσκολα αντιστέκεσαι και το αφήνεις να σε παρασύρει.Ως παιδί της Νύχτας και του Σκότους στα μονοπάτια που σε οδηγεί πολλές φορές οδηγεί σε κάτι σκοτεινό,για κάποιους ήταν ο θάνατος για κάποιους άλλους άλλο είδος καταστροφής.δε σημαίνει βέβαια ότι η καταστροφή έχει για όλους αρνητική έννοια.Στην περίπτωση του μύθου της Ηρούς και του Λέανδρου,μιλάμε για τον απόλυτο αμοιβαίο έρωτα που όλοι λίγο πολύ τον αναζητούν.

Με ποιό σύγχρονο ζευγάρι θα παρομοιάζατε την Ηρώ και τον Λέανδρο;

Ε.Δ.Οι άνθρωποι συχνά έχουμε για κάποια πραγματα πρότυπο την οικογένειά μας…έτσι κι εγώ,το μόνο σύγχρονο ζευγάρι που θα μπορούσα να παρομοιάσω με την Ηρώ και τον Λέανδρο, είναι οι γονείς μου!

Γ.Τ.Με τα ζευγάρια που δεν πρόδωσαν ποτέ το σύντροφό τους και έχουν καταλάβει πως οι μεγάλοι έρωτες στις μέρες μας είναι η μεγαλύτερη πολιτική κίνηση της ανθρώπινης ύπαρξης προς την ελευθερία.

Γ.Κ.Δε νομίζω οτι υπάρχουν σύγχρονα υπαρκτά ζευγάρια,που να γνωρίζω εγώ τουλάχιστον,για να παρομοιάσω την Ηρώ με τον Λέανδρο,αλλά σίγουρα αν υπάρχουν,είναι τυχερά και σπάνια.

12081482_509395962556982_958962125_n

Τί τέλος θα δίνατε εσείς στον δυνατό έρωτα του ζευγαριού αυτού;

E.Δ.Δε θα άλλαζα το τέλος…το τέλος είναι αυτό που έκανε τόσους καλλιτέχνες ανά τους αιώνες να ασχοληθούν με αυτόν τον έρωτα. αν η Ηρώ κ ο Λέανδρος δεν πέθαιναν,κανείς δε θα γνώριζε τον έρωτά τους,αφού ήταν μυστικός!

Γ.Τ.Τέλος γεμάτο ελπίδα και αγάπη…Πλημμυρισμένο από φώς και ομορφιά….

Γ.Κ.Δε θα ήθελα να αλλάξω το τέλος,γιατί αυτό είναι που έδωσε τέτοια δύναμη στο μύθο και έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και παρέσυρε ανθρώπους στο να ταυτιστούν και να προβληματιστούν.

Γιατί επέλεξες να σκηνοθετήσεις αυτό το έργο;

Ε.Δ.Να πω αρχικά οτι αυτό το έργο-ποίημα,μου πρότεινε να το σκηνοθετήσω ο αγαπημένος φίλος,συνάδελφος και συνεργάτης Γιώργος Τσακίρης.Αυτό που με έκανε λοιπόν να το σκηνοθετήσω,ήταν,πέρα απο το ότι μου άρεσε η ιστορία και το θέμα που πραγματευόταν,το δύσκολο στοιχημα να καταφέρω να μεταφέρω στη σκηνή και να μετατρέψω ενα ποίημα σε θεατρική παράσταση με αρχή,μέση κ τέλος!!!

Με τι συναισθήματα πιστεύεις πως φεύγει ένας θαετής από την παράσταση?Τι γεύση του αφήνει το έργι αυτό;

Ε.Δ.Αυτό που θέλω να κάνω στον θεατή,είναι να αγγίξω τη ψυχη του πολύ βαθιά για να του θυμήσω οτι κάπου εκεί υπάρχουν συναισθήματα ξεχασμένα και σκεπασμένα από τα βάρη της δύσκολης καθημερινότητας.

Γιατί όλοι μπορούμε και πρέπει να ερωτευτούμε και να αγαπήσουμε δυνατά στη ζωή μας!!

 

Ηρώ και Λέανδρος

Σκηνοθεσία Ελένη Δούναβη

Χορογραφίες Αφροδίτη Καλαφάτη

Παίζουν Γωγώ Καρτσάνα – Γιώργος Τσακίρης Ελένη Δούναβη

Φώτα Ελένη Δούναβη

Φωτογραφία Γεωργία Σιέττου – Στέλιος Δανιήλ

Μακιγιάζ – Μαλλιά Αναστάσης Γαραγάνης

Ενδυματολογία ομάδα *(Σ)τροfή

Μουσική επιμέλεια Μανώλης Κουτσάκης

Μοντάζ Μιχάλης Γιγίντης

Εικονοληψια Κωστής Καπελώνης

Γραφιστικά Γιάννης Γεωργιάδης

Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσης Ηλίας Παρασκευόπουλος

Διάρκεια 45′

Τιμές εισητηρίων 10€ γενική 5€ φοιτητικό

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!