Ιωάννινα: Η δραματική περιγραφή του πατέρα που καταγγέλλει ότι το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να μεταφέρει το παιδί του στο νοσοκομείο


Σε καταγγελία κατά του ΕΚΑΒ προχώρησε ένας πατέρας από τα Ιωάννινα, όταν τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενημερώθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Ιωαννίνων όπου νοσηλευόταν η 7χρονη κόρη του, ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο που θα δεχόταν το περιστατικό και θα εφημέρευε, αλλά το ΕΚΑΒ αρνήθηκε τη διακομιδή.

Συγκεκριμένα ο πατέρας της 7χρονης ασθενούς, Κώστας Τσίντζας, προέβη σε καταγγελία κατά του ΕΚΑΒ, καθώς μετά από εκκλήσεις της γιατρού του νοσοκομείου Ιωαννίνων, ότι το παιδί έχει υποτροπιάσει και ότι πρέπει να διακομισθεί στην Αθήνα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η γιατρός εισέπραττε αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι έχει τελειώσει η βάρδια των διασωστών και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η διακομιδή της 7χρονης.

Ο πατέρας του παιδιού με δική του ευθύνη μετέφερε με το όχημα του την κόρη του από τα Ιωάννινα στο Παίδων Αγία Σοφία και  περιγράφει στο MEGA την περιπέτεια και την αγωνία που έζησε αυτός και η οικογένεια του.

«Πήρα την απόφαση, μαζί με τη σύζυγό μου, να πάρω το παιδί και να φύγουμε, δεν ξέρω αν ήταν σωστό ή λάθος, αλλά και πάλι σε μία ενδεχόμενη ασφυξία, πάλι και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και ο γιατρός που θα το συνόδευε, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι».

Ξημερώματα Σαββάτου, μετά από μία σειρά εξετάσεων, οι γιατροί ανακοινώνουν στον πατέρα πως πρέπει να γίνει διακομιδή στο «Παίδων Αγία Σοφία» ώστε το παιδί να μπει στο χειρουργείο.

«Μας είπαν ότι το παιδί πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα, ότι υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας ή μπορεί να σπάσει το απόστημα. Ήταν σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο, στον πρώτο σπόνδυλο στον αυχένα».

Στις 2 παρά δέκα, το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων έλαβε το αρχικό αίτημα για τη διακομιδή στο «Παίδων».

«Κινήθηκαν οι διαδικασίες, μας είπαν ετοιμάστε το παιδάκι για να φύγετε, περιμένω ένα 20λεπτο χωρίς ενημέρωση, μπαίνω στο γραφείο των γιατρών. Μπροστά μου λέει η γιατρός: ‘’Μα τι λέτε; Είναι δυνατόν το πλήρωμα να αρνείται τη διακομιδή; (…) Δεν έγινε απολύτως τίποτα, την προέτρεψαν να ξαναπάρει στο ΕΚΑΒ. Η γιατρός είπε στο ΕΚΑΒ εκείνη την ώρα “έχω τον πατέρα μπροστά μου, τι θα πω στον πατέρα;} (…) Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο να επιρρίψουν τις ευθύνες στην γιατρό που έδωσε μεγάλη ευθύνη για να φύγει το παιδί με ασθενοφόρο. (…) Προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στη γιατρό, προσπαθούν να βγάλουν τρελούς και εμένα και τη γιατρό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πατέρας της 7χρονης.

Δείτε το βίντεο:

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ από την πλευρά του απαντάει πως ενώ το ασθενοφόρο άρχισε να προετοιμάζεται για τη διακομιδή, η παιδίατρος ακύρωσε το αίτημα γιατί το παιδί θα μεταφερόταν με ιδιωτικό μέσο στο «Παίδων» με την οικογένειά του.

«Στις 3:23 π.μ. ενεργοποιήθηκε η διαδικασία προετοιμασίας του ασθενοφόρου οχήματος για την πραγματοποίηση της διακομιδής. Στις 3:45 π.μ. όμως, πραγματοποιήθηκε 3η κλήση από τη ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων όπου αιτήθηκε την ακύρωση της διανοσοκομειακής διακομιδής, διότι με πρωτοβουλία και ιδία ευθύνη συγγενούς του παιδιού, αυτό θα μεταφερόταν στην Αθήνα με ιδιωτικό μέσο».

«Γίνεται το αίτημα, στέλνουν email στο ΕΚΑΒ, έχει γίνει συνεννόηση πρώτα των δύο νοσοκομείων και αφού στέλνουν το email εμάς μας ενημερώνουν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ξεκινάμε να στείλουμε ή απλό ασθενοφόρο ή κινητή μονάδα», προσθέτει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Η καταγγελία εξετάζεται, με την 7χρονη να νοσηλεύεται στο «Παίδων Αγία Σοφία» σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τον πατέρα της.

«Νοσηλεύεται ακόμα, είναι καλυτέρα, είχαμε κάποιες επιπλοκές αλλά είναι καλύτερα».

«Ακόμα σκέφτομαι αν έκανα σωστά ή λάθος. Η επόμενη λύση ήταν να περιμένει το παιδί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, να κληθεί το επόμενο νοσοκομείο και αν θα δεχόταν το περιστατικό», καταλήγει.

Δείτε το βίντεο:

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!