Η Λίνα Νικολακοπούλου τα έχει γράψει όλα;

Γενέθλια σήμερα για την αγαπημένη στιχουργό.


Σαν σήμερα γεννήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου. Πίσω στο 1957.

Ευαγγελία το όνομα της.

Η Λίνα όλων μας. Καταφέρε να γίνει μέσα στα χρόνια ο λόγος μας,οι λέξεις μας.

Για κάποιους η μεγαλύτερη στιχουργός που πέρασε από αυτόν τον τόπο. Για τους υπόλοιπους μέσα στην τριάδα των μεγαλύτερων στιχουργών που πέρασαν ποτέ.

Η Λίνα Νικολακοπούλου κατάφερε να μπει στα στόματα όλων των Ελλήνων.

Από τον δίσκο “Σαριμπιντάμ…θα πει τρελαίνομαι” σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη-με τη φωνή της Χριστιάνας του 1982 μέχρι τα “Δι’ ευχών” με τη Χαρούλα, “Η σωτηρία της ψυχής” με την Άλκηστη, “Ποτέ” του Μητσιά, “Το χειροκρότημα” με τη μουσική της Γαλάνη, “Δεν υπάρχω” του Παπακωνσταντίνου, “Μαμά γερνάω” της Τάνιας μέχρι τα σημερινά της τραγούδια με την Αργυρώ Καπαρού ερμηνεύτρια παραμένει στα πολιτιστικά τεκταινόμενα.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει τραγούδια της.

Ακόμα κι εκείνοι που δεν είναι του εντέχνου …έχουν ακούσματα Νικολακοπουλέϊκα.

Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει καταφέρει μέσα στα τραγούδια της να αποθεώσει τον έρωτα και την κοινωνία μα και να τα κατακρίνει ταυτόχρονα. Χωρίς να γίνεται προκλητική και χυδαία…χτυπάει απευθείας στο συναίσθημα. Στου καθενός μας το συναίσθημα.

Έχει καταφέρει να γράφει προσωπικά για τον καθένα μας. Μέσα σε ένα μόνο τραγούδι θα βρεις τόσες εικόνες που σίγουρα κάποια θα έχει περάσει από τη δική σου σκέψη με αποτέλεσμα όλοι να νιώθουν δικά τους τα τραγούδια της.

Η Νικολακοπούλου σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα κινηματογραφίας στη σχολή Σταυράκου, σκηνοθεσίας θεάτρου στη σχολή του Πέλου Κατσέλη, αλλά και κλασσικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Τραγούδια της έχουν μεταφραστεί σε πολλές χώρες: Ισραήλ, Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία και Ισπανία. Το 1991, κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις “Φίλιππος Νάκας” μία συλλογή στίχων της, από τη δεκαετία ’80 -’90, με τον τίτλο “Ολογράφως”.

Έχει συνεργαστεί με όλους τους σπουδαίους συνθέτες και τις μεγαλύτερες φωνές αυτού του τόπου.

Το Σεπτέμβριο του 2004 τιμήθηκε με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Η Λίνα Νικολακοπούλου παραμένει ενεργή σήμερα δίνοντας μας κι άλλο υλικό από τα μέσα της αν και η αλήθεια είναι πως και τώρα να σταματήσει να γράφει , με τόσα που έχει δώσει θα είναι αντικείμενο μελέτης στον αιώνα τον άπαντα.

Χρόνια Πολλά Λίνα μας!

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!