H Ρόμπιν Ράιτ μιλάει στο Vanity Fair για την Κλαιρ Αντεργουντ

Της πήρε τρεις δεκαετίες να βρει το ρόλο που την έκανε τεράστια σταρ, αλλά ήρθε για να μείνει.


Της πήρε τρεις δεκαετίες να βρει το ρόλο που την έκανε τεράστια σταρ. Με την κυκλοφορία του τρίτου κύκλου του House of Cards, η Ράιτ βρίσκει τον ρόλο της, την Κλαιρ Αντεργουντ, να είναι το απόλυτο και τρομακτικά ταιριαστό έτερον ήμισυ του συμπρωταγωνιστή της, Κέβιν Σπέισι.

Η αμερικάνικη σειρά είναι εμπνευσμένη από την αντίστοιχη βρετανική σειρά του 1990 με τον ίδιο τίτλο. Από τη βρετανική Βουλή μεταφερόμαστε στη μοντέρνα Ουάσινγκτον DC, όπου ο αδίστακτος γερουσιαστής Φρανκ Αντεργουντ ξεκινά μία σκληρή καμπάνια που του δίνει τελικά την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλευρό του η επιβλητική σύζυγός του, Κλαιρ. Οταν ο Ντέιβιντ Φίντσερ σκηνοθετούσε τον πιλότο, ήξερε πολύ καλά ότι η επιτυχία θα βασιζόταν στο πετυχημένο κάστινγκ. Και ήξερε ακριβώς ποιους ήθελε για τη σειρά. Ο Σπέισι και η Ράιτ ήταν το τέλειο ζευγάρι για τους ρόλους. Και δεν είχε άδικο. Εννέα βραβεία Εμι και τέσσερεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες για την πρώτη σαιζόν της σειράς – με το καλημέρα. 13 υποψηφιότητες στον δεύτερο κύκλο. Η Ρόμπιν Ράιτ μετράει πολλές βραβεύσεις για τον ρόλο της καλύτερης ηθοποιού σε τηλεοπτική δραματική σειρά, μεταξύ των οποίων μία Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο Critic’s Choice, και ένα Primetime Emmy.

55101d872bf4321c29316dc8_ss01-robin-wright-house-of-cards-vf

Πριν το ρόλο της Κλαιρ Αντεργουντ, η Ράιτ ήταν σε άλλους γνωστή από τον ρόλο της στο The Princess Bride, αλλά και σε πολλούς από τον ρόλο της Τζένι, στο πλάι του Τομ Χανκς στο Φόρεστ Γκαμπ. Για εμάς τους μεγαλύτερους, είναι γνωστή από τα 31 της χρόνια, ώς Κέλι Κάπγουελ, το κορίτσι του μπαμπά, στην σαπουνόπερα Σάντα Μπάρμπαρα, που προβαλλόταν και στη χώρα μας. Από τότε έχει εμφανιστεί σε 43 ταινίες, συχνά σε δεύτερους ρόλους, και τελικά η επιτυχία τη βρήκε -ειρωνικά- με την επιστροφή της στη μικρή οθόνη.

Οταν ρωτήθηκε για τη δόξα που γνώρισε από το House of Cards η ίδια απάντησε: “Νιώθω σαν να αποφοίτησα μόλις. Ποτέ δεν πήγα στο κολέγιο, ήμουν έγκυος ήδη στα 23. Ακούω συναδέλφους να λένε πώς έφτασαν στη μεγάλη τους δόξα, βήμα βήμα, αλλά για μένα ήταν πάντα εκεί, απλά μου πήρε παραπάνω χρόνο. Είμαι 48 και νιώθω επιτέλους πως είμαι έτοιμη”.

951629bc-94e0-11e3-_522515b

Η Τζόντι Φόστερ που σκηνοθέτησε τη Ράιτ σε ένα από τα επεισόδια του House of Cards, πιστεύει για αυτήν πως “φόρεσε επιτέλους τα παούτσια που έπρεπε να έχει βάλει από καιρό και που της ταιριάζουν απόλυτα” ενώ πρόσθεσε πως την παρακολουθεί 20 χρόνια τώρα και πως πάντα πίστευε πως είναι μια εκπληκτική ηθοποιός, απλά δεν της τύχαιναν οι κατάλληλες ταινίες.

Η Κλαιρ έχει χαρακτηριστεί μια αδίστακτη  γυναίκα που χειραγωγεί και υπολογίζει τα πάντα, ενώ η Ράιτ λέει πως δεν τη βλέπει ως έναν κακό άνθρωπο, αλλά ως ωφελιμιστικό και αποδοτικό ον. Μέρος της επιτυχίας του χαρακτήρα, οφείλεται στο ανδρόγυνο στυλ της, με βασικό σημείο το πολύ κοντό μαλλί, για το οποίο η Ράιτ αποκάλυψε ότι ήταν τυχαίο, καθώς αρχικός σκοπός ήταν να κόψει τα βασανισμένα από τις βαφές μαλλιά της για να τα ξεκουράσει.

Μία από τις συμβουλές που ακολουθεί, είναι αυτή του Φίντσερ που της είπε, “εσύ θα μένεις ακίνητη και όλοι οι υπόλοιποι θα διαγράφουν την τροχιά τους γύρω από σένα”.

1297669227991_ORIGINAL

Το να γίνει ηθοποιός δεν ήταν κάτι που είχε σχεδιάσει, αλλά από μικρή έκανε μιμήσεις και προφορές, παίζοντας με τον αδελφό της. Αγαπούσε τη μητέρα της και ήθελε να την κάνει να χμαογελάει. Μετά ακολούθησε το δρόμο του μοντέρνου χορού. Σχολείο και 10 ώρες χορός τη μέρα – αυτή ήταν η ζωή της. Το όνειρό της ήταν να πάει στη Νέα Υόρκη και να χορεύει στο Μπρόντγουεϊ με τελικό σκοπό να συμμετάσχει στο A Chorus Line ή το Cats.

Ακολούθησαν δεκάδες κάστινγκ, 14 εκατομμύρια λέει η ίδια, για ένα ρόλο, αλλά τίποτα σημαντικό δεν συνέβαινε. Μετά από μήνες προσπαθειών, επιασε δουλειά στην κουζίνα ενός πλοίου και 24 ώρες πριν…σαλπάρει, την πήραν στην τηλεοπτική σειρά Σάντα Μπάρμπαρα, όπου υπέγραψε για 2 χρόνια, και χωρίς κάποια εξειδίκευση στην Υποκριτική, κατάφερε να κερδίσει υποψηφιότητα για τρία βραβεία Εμι.

1600x1200

Από εκεί, η πορεία της …πήρε τον σωστό δρόμο. Ο Ρομπ Ράινερ την είδε και της έδωσε το ρόλο της στο The Princess Bride με ένα υπέροχο καστ μεταξύ των οποίων και ο Μπίλι Κρίσταλ, ενώ 7 χρόνια αργότερα συμπρωταγωνιστούσε με τον Τομ Χανκς στο Φόρεστ Γκαμπ. Εκείνος για τη Ράιτ έχει δηλώσει πως η μυστηριώδης παρουσία της βασίζεται στην απαράμιλλη φυσική της ομορφιά, καθώς και ότι την διακατέχει τέτοιος βαθμός συγκέντρωσης όταν δουλεύει, που σχεδόν σε κάνει να ντρέπεσαι.

Είναι ειρωνικό ίσως ότι το πρόσωπό της συνδέθηκε τηλεοπτικά με την γυναίκα που λαμβάνει αμφιβόλου προέλευσης χρήματα για την πρωτοβουλία της, Clean Water Initiative, όταν η Ράιτ στην πραγματικότητα ετοιμάζει μία εξαιρετική πρωτοβουλία, τη Robin Wright Foundation. Ο οργανισμός θα περιλαμβάνει πολλές φιλανθρωπίες, μεταξύ των οποίων το Enough Project’s Raise Hope για την καμπάνια στο Congo. Εκεί ταξίδεψε για πρώτη φορά 5 χρόνια πριν, και μεταξύ άλλων έμαθε πως μία γυναίκα πέφτει θυμα βιασμού κάθε 48 λεπτά… Εμαθε ακόμη για το ξέπλυμα χρήματος, για τα ματωμένα διαμάντια και θέματα που την ευαισθητοποίησαν ώστε να κιινητοποιηθεί και να βοηθήσει όσο και όπως μπορεί. Ακριβώς όπως δεν θα έκανε η Κλαιρ Αντεργουντ.

https://www.youtube.com/watch?v=yAk4ycJ2xTo



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!