Η Νάντια Ράπτη μόλις παρουσίασε το πρώτο της fashion show και μιλά για τη φιλοσοφία πίσω από το brand της, τη σχέση της με τα social media και τα αγαπημένα κομμάτια της γκαρνταρόμπας της.

Η Νάντια Ράπτη άρχισε να ασχολείται με τη μόδα σε πολύ μικρή ηλικία. «Πάντα μου άρεσαν τα ρούχα. Είχα άποψη και αντιδρούσα όταν μου έδιναν να φορέσω κάτι που δεν ήθελα. Επίσης μεταποιούσα τα ρούχα μου» λέει. Έχει πάρει το πτυχίο της από το τμήμα Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, παράλληλα με τις σπουδές της γράφτηκε στη Σχολή Βελουδάκη και έχει δουλέψει ως καθηγήτρια. Μάλιστα μέχρι πριν από μερικά χρόνια όταν ρωτούσαν τη μητέρα της τι επάγγελμα κάνει απαντούσε «η κόρη μου είναι φιλόλογος» και όχι σχεδιάστρια. Σήμερα η Νάντια έχει κάνει τόσο τη μητέρα της, όσο και την ελληνική βιομηχανία της μόδας να βλέπουν σε εκείνη μία δυναμική σχεδιάστρια. Τη συνάντησα λίγο πριν από το πρώτο της fashion show και παρόλο που ένιωθε ενθουσιασμένη δεν έκρυψε το άγχος της: «Είμαι αγχωμένη, αλλά αυτό το άγχος είναι πολύ δημιουργικό».

Ποια στοιχεία υπερισχύουν στη νέα σου συλλογή F/W 18-19;

Θα υπάρχει και πάλι το ασπρόμαυρο που αγαπώ ιδιαίτερα, prints, βελούδο και πολλά πλεκτά. Οι επιρροές της νέας μου συλλογής προέρχονται από τη δεκαετία των 70s.

Παρακολουθείς τις τάσεις της μόδας και σχεδιάζεις με βάση αυτές;

Φροντίζω να ενημερώνομαι και να παρακολουθώ τις τάσεις της κάθε σεζόν, όμως οι συλλογές μου είναι δημιούργημα της δικής μου αισθητικής. Εμπνέομαι από την επιλογή των υφασμάτων και των prints. Δεν πηγαίνω by the book.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του brand σου;

Οι ασπρόμαυρες δημιουργίες, τα σκισίματα στο design και τα ιδιαίτεραprints. Είναι ρούχα σε αέρινες γραμμές που φοριούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Έχεις δηλώσει πως από μικρή δεν αγαπούσες τα ιδιαίτερα κοριτσίστικα ρούχα.

Ισχύει. Μου αρέσουν οι ανάλαφρες γραμμές. Άλλο σέξι και άλλο θηλυκή. Δεν μου αρέσει το σέξι. Προτιμώ κάθε γυναίκα να εκπέμπει το σέξι με την προσωπικότητα και όχι το ρούχο της.

Τι θα σε δούμε να φοράς πιο συχνά;

Εξαρτάται από το που είμαι και το που πρόκειται να πάω. Μπορεί να με δεις να φοράω ένα καλό φόρεμα το πρωί και το ίδιο να φορέσω και το βράδυ, αλλά με διαφορετικά παπούτσια και αξεσουάρ. Το στιλ μου θα το χαρακτήριζα casual. Επίσης αγαπώ πολύ τα πουκάμισα.

Το μότο σου είναι «Τόλμα να είσαι διαφορετική». Πιστεύεις ότι σήμερα οι γυναίκες έχουν την τάση να μοιάζουν μεταξύ τους;

Θεωρώ ότι οι γυναίκες σήμερα ψάχνονται πολύ σχετικά με τη μόδα, προσπαθούν να έχουν ένα ωραίο στιλ και τα καταφέρνουν. Το γεγονός ότι υπάρχουν πρότυπα μπορεί να τις κάνουν να μοιάζουν μεταξύ τους. Όμως επειδή τους ενδιαφέρει το στάιλινγκ τείνουν να γίνουν διαφορετικές. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν βρει το στιλ των ρούχων που τους ταιριάζει και δεν δοκιμάζουν τίποτα άλλο. Θα πρέπει να είναι πιο τολμηρές.

Ποιες επώνυμες γυναίκες θαυμάζεις για το στιλ τους;

Μου αρέσει πολύ η Olivia Palermo.

Αγαπημένοι σχεδιαστές;

Ανάμεσα σε πολλούς, θαυμάζω ιδιαίτερα τον Elie Saab, όπως μου αρέσουν οι συλλογές των οίκων Etro και Balmain.

Ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι των συλλογών σου;

Ένα μαύρο φόρεμα με δύο σκισίματα. Είναι από τα πρώτα ρούχα που σχεδίασα, υπάρχει σε όλες τις συλλογές μου κάθε σεζόν και το φοράω και γω συχνά.

Αφιερώνεις χρόνο στο Instagram;

Όχι. Το κάνω πιο πολύ το βράδυ πριν ξαπλώσω, αλλά δεν κάθομαι σταsocial media με τις ώρες.

Πως ένιωσες την πρώτη φορά που είδες κάποια γυναίκα στο δρόμο να φοράει ρούχο σου;

Ένιωσα περίεργα. Μου άρεσε αλλά είχα μία συστολή.

Τελικά άξιζε το ρίσκο εν μέσω οικονομικής κρίσης να κάνεις τη δική σου επιχείρηση;

Πιστεύω πως αυτή η κρίση με βοήθησε. Ενώ πριν δεν ήταν τόσο «της μόδας» τα ελληνικά brands και ο κόσμος συνήθιζε να αγοράζει ρούχα από το εξωτερικό, όταν δυσκόλεψε η αγορά και δεν μπορούσαν για παράδειγμα να εισάγουν δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στους νέους Έλληνες σχεδιαστές.

Υπάρχουν παλιές φωτογραφίες σου που κοιτάζεις και λες «τι σκεφτόμουν και ντύθηκα έτσι»;

Φυσικά. Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην του έχει συμβεί. Η μόδα κάποτε ήταν πολύ διαφορετική.

Την πρώτη σου απόπειρα στο σχέδιο ρούχου την έκανες μαζί με μία συμφοιτήτριά σου με το brand Arte. Τι πιστεύεις ότι σε έκανε να συνεχίσεις παρά τις όποιες δυσκολίες;

Το πείσμα και η αγάπη σε αυτό που κάνω. Όταν έκανα ιδιαίτερα μαθήματα ως φιλόλογος σκεφτόμουν ότι είναι ταλαιπωρία να μετακινούμαι συνέχεια με το αυτοκίνητο από περιοχή σε περιοχή. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το brand μου, ήμουν όλη την ημέρα στους δρόμους, κουβαλούσα αμέτρητα πράγματα και όμως δεν κουραζόμουν.

Μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες της Νάντιας στο nadiarapti.com.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο People που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής