Γιάννης Καπετάνιος: ”Προς απογοήτευση πολλών, ο Σεφερλής έφερε επανάσταση στο θέατρο”

Ο Γιάννης Καπετάνιος άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στην Άννα Τσιάλτα και το bizznews.gr για όλα αυτά που του αρέσουν, αυτά που τον πλήγωσαν, τον έρωτα την ζωή του το θέατρο και τον Μάρκο Σεφερλή. Με πολύ γέλιο, αλλά και αλήθεια, με πάθος και αγάπη ταξιδέψτε μαζί του και μάθετε τα πάντα από έναν άνθρωπο που ξέρει να χαρίζει το γέλιο άφθονα σε όλο τον κόσμο.


Είναι μοναδικός. Δεν αντέχεις από το γέλιο να μιλήσεις μαζί του. Κι όμως στο καμαρίνι του στο Θέατρο Περοκέ που πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις της χρονιάς, μας τα είπε όλα.

Ο Γιάννης Καπετάνιος άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στην Άννα Τσιάλτα και το bizznews.gr για όλα αυτά που του αρέσουν, αυτά που τον πλήγωσαν, τον έρωτα την ζωή του το θέατρο και τον Μάρκο Σεφερλή. Με πολύ γέλιο, αλλά και αλήθεια, με πάθος και αγάπη ταξιδέψτε μαζί του και μάθετε τα πάντα από έναν άνθρωπο που ξέρει να χαρίζει το γέλιο άφθονα σε όλο τον κόσμο.

Πολλά χρόνια στο θέατρο; Τι είναι το θέατρο για εσάς;

Έτσι ακριβώς. Δουλεύω στο θέατρο 26 χρόνια, Μαζί με την σχολή φτάσαμε τα 30. Έχω δουλέψει με όλους, Χάρρυ Κλύν, Βουτσά, Μουστάκα, Ψάλτη, Μπέζο, Φιλιππίδη. Είμαι παιδί του θεάτρου. Η τηλεόραση απλά μας έκανε γνωστούς. Αν και τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση έχει πάθει μετάλλαξη. Έτσι όπως μπασταρδεύτηκε, η ακμή έφερε και την παρακμή. Οπότε αυτή την στιγμή περνάμε την παρακμή. Γίνονται κάποιες δουλίτσες βέβαια αλλά δεν θα την φέρουν στο επίπεδο που ήταν ποτέ. Αυτό συμβαίνει και στο θέατρο όπου υπάρχουν αυτοί που φέρνουν τις αλλαγές και τις επαναστάσεις αλλά και τις ιδέες και ένας από αυτούς, είναι και ο Σεφερλής.

Προς μεγάλη απογοητευση πολλών βέβαια αλλά έτσι είναι!!

Γιατί το λέτε αυτό; Απογοητευτήκαν κάποιοι;

Φυσικά. Διότι τα πρώτα χρόνια που ήμουν με τον Μάρκο μου έλεγαν κάποιοι τι δουλειά έχω εγώ με αυτόν; Εγώ δηλαδή ένα παιδί του Θεάτρου, αλλά εγώ έβλεπα πολύ μακριά. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί. Στην αρχή για πολλά χρόνια ήμουν με τον Πέτρο Φιλιππίδη.  Από το 98 και μετά όμως με κάποια πολύ μικρά διαλλείματα είμαι με τον Μάρκο.

3

Έχετε μετανιώσει για όλο αυτό;

Τι να μετανιώσω; Για την ζωή μου; Όχι βέβαια. Τόσες παραστάσεις, τόση ζωή τόσες πρόβες. Αυτή είναι όλη μου η ζωή. Το μόνο που είδα όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν στεριώνεις σχέση με αυτή την ζωή. Για αυτό και δεν στέριωσα με γυναίκα. (γέλια πολλά). Δεν ήμουν τυχερός μάλλον…

Γιατί το λέτε αυτό; Θέμα τύχης είναι;

Τι να σου πω; Ρώτα την τύχη μου. Μάλλον τελικά είναι και θέμα τύχης όταν κάνεις αυτή την δουλειά να βρεις μια γυναίκα που θα σε ανεχτεί, με τόσες ώρες να λείπεις και να είσαι συνεχώς σε μια άλλη διάσταση.

Για αυτό το λόγο αποφασίσατε να μην κάνετε οικογένεια;

Βρίσκομαι 15 ώρες καθημερινά στο θέατρο. Ποια γυναίκα θα καθότανι; Δεν έχω ποτέ ρεπό. Δουλεύω όλα αυτά τα χρόνια ασταμάτητα, δεν έχω κάτσει καθόλου. Επιχείρησα δυο φορές, αλλά έφευγαν, ήθελαν να πάνε διακοπές. Εγώ μόλις ένα καλοκαίρι έχω καθίσει. Κάποτε ήμουν αρραβωνιασμένος.

Δεν έχω καταλάβει πώς πέρασε η ζωή μου. Σε όλες μου τις δυσκολίες και τις ανάγκες ο Σεφερλής ήταν πάντα δίπλα μου! Δεν σου κρύβω πως πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια. Αυτά όμως είναι τυχερά. Ήμουν με κάποιες κοπέλες χρόνια. Έκανα και θυσίες, δεν είμαι εγωιστής.

Το θέατρο όμως σε σκλαβώνει. Δεν έχω παράπονο, μια χαρά είμαι. Τώρα άμα βρω καμιά καλή κοπέλα… (γέλια).

Υπήρχε κάποια σχέση που σας σημάδεψε;

Ναι μια κοπέλα από την Βραζιλία. Θα είχα οικογένεια. Ήταν χορεύτρια στο Δελφινάριο. Ήμασταν μαζί πέντε χρόνια.

Μπερδεύτηκε το θέμα, δεν χωρίσαμε, έφυγε για τη Βραζιλία γιατί δεν μπορούσε να φτιάξει τα χαρτιά της για την παραμονή της στην Ελλάδα.

Έκανα ψυχανάλυση στο θέατρο και φιλούσα κάθε βράδυ τον Μάρκο. (γέλια πολλά)!

Μου στοίχισε πολύ όπως καταλαβαίνεις, γιατί είχαμε περάσει πολύ καλά μαζί και ήταν η γυναίκα που με σημάδεψε. Τώρα να σου πω την αλήθεια θα πρέπει να βρω κάτι πολύ ιδιαίτερο και όμορφο συναισθηματικά για να κάνω μια όμορφη σχέση… Θα δείξει λοιπόν, εκτός κι αν καταφέρω να την φέρω πίσω… Ποτέ στην ζωή δεν αποκλείεις τίποτα και όλα είναι πιθανά να γίνουν!!

4

Αναπολείτε την τηλεόραση και τα σήριαλ που κάνατε;

Ε βέβαια αναπολώ. Είχαμε κάνει πολύ ωραίες δουλειές τότε με Φιλιππίδη με Χαλκιά με Μπέζο. Καλά καλά δεν θυμάμαι σε πόσα σήριαλ έπαιζα. Φαντάσου τρελές ώρες στα γυρίσματα. Δεν κουραζόμασταν γιατί περνούσαμε καλά. Και μετά θέατρο, να φανταστείς πως κάποιες φορές για να αντέχω στο θέατρο ξάπλωνα κάτω στο καμαρίνι για να ξεκουραστώ.. Απίστευτες στιγμές που δεν πιστεύω πως θα ξαναγυρίσουν.

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει κατά καιρούς κριτική σε όλα αυτά που έχει κάνει ο Σεφερλής. Η δική σας άποψη ποια είναι;

Ο Σεφερλής θα μείνει για πολλά χρόνια στην κορυφή, είναι φαινόμενο.

Επειδή δεν μπορούν να το κάνουν και τους είναι όνειρο μακρινό! Αυτοί που το λένε έκαναν ποτέ επιθεώρηση; Ας πάνε να το κάνουν… Ας κάνουν αυτό που κάνει ο Σεφερλής, που τώρα έχει ανέβει κορυφή, έχει πιάσει ταβάνι. Είναι φλέβα χρυσού! Να αφήσεις την φλέβα και να πας να ψάχνεις; Αυτά δεν γίνονται. Εγώ βλέπω μακριά και είμαι δίπλα στους ανθρώπους που στηρίζουν και αξίζουν. Ο Μάρκος είναι δουλευταράς και ρισκάρει. Αλλά δουλεύει περισσότερο από τις ώρες που έχει η ημέρα. Έτσι καταφέρνεις να είσαι στην κορυφή!

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά;

Δεν είμαι από αυτούς που παραμυθιάζω τον κόσμο. Αυτό που λέω στα νέα παιδιά που κάνουν αυτή την δουλειά  είναι ότι πρέπει να ξεχάσεις από την ζωή σου πολλά πράγματα.

Περάσατε όμως και από τα θέατρα της τέχνης. Τι θυμάστε από εκεί;

Ήμουν στα θέατρα τέχνης και δεν είχα δεύτερο παντελόνι να αλλάξω.

Ούτε λεφτά να κεράσω ένα φίλο δεν είχα. Έβγαζα ελάχιστα λεφτά κάτω και από τον βασικό.

Στην Ελλάδα προσπάθησαν να μας μάθουν με επιστημονικό τρόπο πώς να γίνουμε «λαμόγια». Να μαθαίνουμε να ξεφεύγουμε από τα πάντα…

Βγάλατε λεφτά από αυτή την δουλειά;

Όχι βέβαια. Όποιος τα λέει αυτά είναι ψεύτης. Αν δεν ρισκάρεις δεν βγάζεις λεφτά αλλά κι αν ρισκάρεις μπορεί να χάσεις τα πάντα.

1979588_764836990194345_993646464_n

Πως έχετε εισπράξει την αγάπη του κόσμου; Σας αρέσει όλο αυτό που ζείτε;

 Φυσικά. Είναι δυνατόν ένας καλλιτέχνης να μην χαίρεται όταν ο κόσμος τον αγαπάει; Το χειροκρότημα είναι όλο μας το διαμάντι για αυτή την αγάπη. Είναι συγκλονιστικό όταν ο κόσμος σου δείχνει την αγάπη του για όλο αυτό που του δίνεις, το γέλιο!

Πόσο μάλλον όταν μόνοι μας δεν αντέχουμε πάνω στο σανίδι. Με τον Μάρκο δεν μπορείς, είναι απρόβλεπτος σε ότι κάνει. Εμένα με πιάνει νευρικό γέλιο πολλές φορές. Έτσι παίρνεις την αγάπη του κόσμου! Είμαστε μια ομάδα πολύ δεμένη. Αυτή είναι η καλύτερη χρονιά του Μάρκου.

Έμαθα πως κάνετε κάποια φιλανθρωπικά γκαλά με ποδόσφαιρο για κάποια ιδρύματα. Ισχύει;

Φυσικά και ισχύει. Κάνουμε κάποια τέτοια φιλανθρωπικά τις ημέρες που έχουμε ρεπό από το θέατρο. Είναι πολύ καλά και βοηθάμε κόσμο που πραγματικά το έχει ανάγκη. Είναι για εμάς μια όμορφη δραστηριότητα, και συνάμα κάτι που δίνουμε με αγάπη.

Τι θα ευχηθείτε στον κόσμο για να κλείσουμε θετικά την συνέντευξη μας;

 Να ξεπεράσει πολύ γρήγορα όλα αυτά που περνάει να χαμογελάει και να έχει όλος ο κόσμος την υγεία του! Δεν περιμένουμε θαύματα … αλλά μπορεί και να γίνουν .. Τίποτα δεν αποκλείετε!!

 

 Φωτογραφίες Συνέντευξης – Μαρία Αλαφούζου 

 Η συνέντευξη έγινε στο Θέατρο Περοκέ 

 

 

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!