Financial Times και Politico: Πώς λειτούργησε η καραντίνα στην Ελλάδα


Το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να αυξάνεται, με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια περιπτώσεις να επιβεβαιώνονται παγκοσμίως και περισσότερα από 178.o00 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια.

Η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο του κορονοϊού στις αρχές Μαρτίου όταν η ασθένεια εξαπλώθηκε ραγδαία σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Ιταλία σύντομα έγινε η χώρα που επλήγη περισσότερο μετά την Κίνα. Μετά από εβδομάδες αυστηρής καραντίνας, η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της “στροφής” και το ποσοστό θανάτων αρχίζει να μειώνεται. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, βρίσκονται ακόμη στη φάση επιτάχυνσης.

Σήμερα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να φτάνουν στην “κορυφή” τους ενώ σε άλλες χώρες σταδιακά παρατηρείται “επιπεδοποίηση” της καμπύλης.

Καθώς ο φονικός ιός εξαπλώθηκε πέρα από την Κίνα, οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν εφαρμόζοντας μέτρα περιορισμού με διαφορετικούς βαθμούς αυστηρότητας.

Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και του Βιετνάμ, ήταν οι πρώτες που ακολούθησαν την Κίνα στην εφαρμογή εκτεταμένων μέτρων περιορισμού, ενώ μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Αφρικής χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για τη λήψη σκληρών μέτρων.

Οι ερευνητές της Σχολής Κυβέρνησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με μια σειρά κυβερνητικών μέτρων αντιμετώπισης, όπως το κλείσιμο σχολείων και εργασιακών χώρων και οι περιορισμοί στα ταξίδια και τις συγκεντρώσεις, για να δημιουργήσουν έναν δείκτη αυστηρότητας.

Λειτούργησε η καραντίνα στην Ευρώπη; Η περίπτωση της Ελλάδας

Το “lockdown” σε χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρξε αποτελεσματικό στη μείωση της καμπύλης μόλυνσης από κορονόϊό – αλλά αυτό αφήνει ένα σκληρό δίλημμα για τις κυβερνήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια, γράφει το Politico.

Ακόμη και με τα αυστηρά μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν -παρά τις κινήσεις ορισμένων χωρών να μειώσουν προσωρινά τους κανόνες περιορισμού- η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων είναι λιγότερο γρήγορη από την αρχική εκθετική ανάπτυξη.

Τώρα που οι χώρες έχουν “κλειδώσει” για αρκετές εβδομάδες, με διαφορετικά μέτρα να λαμβάνονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, είναι δυνατόν να δούμε πόσο αποτελεσματικά ήταν. Η εικόνα όπως γράφει το άρθρο είναι ανάμεικτη.

Όπως δείχνει το διάγραμμα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία επέβαλαν σταδιακά τα μέτρα κλειδώματος καθώς η καμπύλη μόλυνσης έγινε πιο απότομη. Το ερώτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι: Σε ποιο σημείο η πτώση είναι αρκετά ισχυρή για να δικαιολογήσει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού;

Την ίδια στιγμή, ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία, φαίνεται ότι αντιμετώπισαν τα κρούσματά τους πιο αποτελεσματικά διατηρώντας τον αριθμό των περιπτώσεων σχετικά χαμηλό.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει καταγράψει μόλις 113 θανάτους από το COVID-19. Ακόμα και κατά κεφαλήν βάση, η Ισπανία έχει πάνω από 40 φορές αυτό το ποσό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αυτό που έκανε η Ελλάδα και οι υπόλοιπες μικρότερες χώρες διαφορετικά, ήταν να ξεκινήσουν τα μέτρα νωρίτερα από άλλες, περιορίζοντας έτσι την ταχύτητα της μετάδοσης.

Το όφελος αυτής της προσέγγισης είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν οι αριθμοί εμφανίζονται σε λογαριθμική κλίμακα (δεξιά γραφήματα). Σε αντίθεση με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων μειώνεται τώρα ραγδαία.

Τι δείχνει η ανάλυση των μέτρων

Η ανάλυση του χρονοδιαγράμματος των μέτρων σε διάφορες χώρες και η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό μοτίβο.

Χρησιμοποιώντας το διπλασιασμό του χρόνου της επιδημίας σε μια χώρα – τον αριθμό των ημερών που χρειάζονται για να διπλασιαστούν οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού – μπορούμε να πάρουμε μια περαιτέρω ένδειξη για το πόσο αποτελεσματικά οι χώρες ήταν σε θέση να βάλουν ένα “καπάκι” στο “μπουκάλι” της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όπως αναφέρει το άρθρο, με αυτό το μέτρο, μια αυξανόμενη καμπύλη είναι καλό γιατί σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται λιγότερο αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Οι κυβερνήσεις που απαγόρευαν τις άσκοπες μετακινήσεις πριν από τον τρίτο επιβεβαιωμένο θάνατο από το COVID-19, είδαν την αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων κορονοϊού να επιβραδύνονται δύο εβδομάδες αργότερα.

 

Πηγή: FT, Politico, thetoc

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!