Eurovision 2017: Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση της διοργανώτριας πόλης

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να μάθουμε σε ποιά πόλη της Ουκρανίας θα γίνει ο διαγωνισμός του 2017.


Kείμενο: Γιάννης Αργυρίου

Αρχικά γνωρίζαμε ότι στις 1 Αυγούστου θα μαθαίναμε την πόλη που θα φιλοξενούσε την Eurovision 2017 στην Ουκρανία. Στη συνέχεια μας είπαν ότι η ανακοίνωση θα γινόταν στις 27 Ιουλίου, για να μεταφερθεί ξανά στις 1 Αυγούστου, μέχρι που τελικά μας ενημέρωσαν ότι η ανακοίνωση θα αργήσει μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες. Τελικά όντος δύο επιπλέον εβδομάδες θα χρειαστούν οι Ουκρανοί, αλλά και η EBU για να αποφασίσουν την τυχερή πόλη που θα κληθεί να φιλοξενήσει τον 62ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του χρόνου το Μάιο, αφού όπως δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ουκρανικής δημόσιας τηλεόρασης Olexander Kharebin, η ανακοίνωση της νικήτριας πόλης θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μεγάλο και πλούσιο φαίνεται πως είναι το παρασκήνιο που συνοδεύει τη φετινή επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2017. Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ουκρανική δημόσια ραδιοτηλεόραση NTU είναι πολλά και το βασικότερο η έλλειψη εμπιστοσύνης από την EBU, που με αφορμή το κακό προηγούμενο της χώρας στη διοργάνωση του 2005 στο Κίεβο (μετά τη νίκη της Ruslana), απαίτησε προκειμένου ο διαγωνισμός να διεξαχθεί στην Ουκρανία, να κατατεθούν σε λογαριασμό της EBU 15 εκατομμύρια € για τη διασφάλιση του διαγωνισμού και την απρόσκοπτη διεξαγωγή του. Τα χρήματα αυτά εφόσον όλες οι προετοιμασίες ολοκληρωθούν εγκαίρως, θα επιστραφούν στην Ουκρανία μετά το τέλος της Eurovision 2017.

Ο Olexander Kharebin εξηγεί στη συνέντευξή του ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της πόλης που θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό του 2017, οφείλεται σε αυτές ακριβώς τις οικονομικές εγγυήσεις που απαίτησε η EBU, αλλά και στο γεγονός ότι καμία από τις τρεις πόλεις που παραμένουν ακόμα στην διεκδίκηση της Eurovision 2017 δεν έχει κατάλληλο στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει αυτή τη στιγμή τη διοργάνωση.

Αναφερόμενος και στις τρεις υποψήφιες πόλεις παρουσίασε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τους. Όσο αφορά το Κίεβο ισχυρίστηκε πως οι διοργανωτές έχουν αμφιβολίες αν το Sports Palace που φιλοξένησε και το διαγωνισμό το 2005 μπορεί να τον ξανά φιλοξενήσει, αν πρώτα δεν ανακαινιστεί σε σημαντικό μάλιστα βαθμό. Αντίθετα το International Exhibition Center φέρεται πιο έτοιμο από τεχνικής άποψης υπάρχουν όμως ακόμα αναπάντητα ερωτηματικά όσο αφορά τη μικρή σχετικά χωρητικότητα του και τη διαθεσιμότητα του το επίμαχο διάστημα. Το Ντίνπρο προτείνει σαν χώρο διεξαγωγής την Meteor Arena, η οποία ανακατασκευάζεται. Το ερώτημα εδώ είναι αν θα είναι έτοιμη στο χρόνο που πρέπει. Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, είναι η μικρή χωρητικότητα των ξενοδοχείων. Η λύση που προτείνουν οι άνθρωποι του Ντίνπρο είναι τα κρουαζιερόπλοια, κάτι που η EBU δεν φαίνεται να αποδέχεται. Τέλος η Οδησσός που όπως ήδη γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας κερδίζει πόντους καθημερινά στη μάχη των πόλεων, έχει ως μεγάλα ατού τη γεωγραφική της θέση- δίπλα στη θάλασσα, την πλούσια ιστορία της, τα αξιοθέατα της, αλλά κυρίως την έντονη επιθυμία των αρχών της πόλης να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό με κάθε κόστος. Το μεγάλο πρόβλημα και εδώ είναι το στάδιο Chernomorets που δεν έχει οροφή. Λύση στο πρόβλημα δίνει γνωστή ελβετική εταιρία που έχει ξανά συνεργαστεί με την EBU. Μάλιστα ο δήμος της Οδησσού διατίθεται να δαπανήσει 5,5 εκατομμύρια € για την οροφή του Chernomorets. Οι υπεύθυνοι του NTU και της EBU αναμένουν λεπτομέρειες για την τεχνική κατασκευή του σκέπαστρου και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.

Ο Olexander Kharebin ανέφερε επίσης ότι και οι 3 υποψήφιες πόλεις προτίθεται να στηρίξουν οικονομικά τη διοργάνωση με 5 εκατομμύρια € εφόσον φυσικά επιλεγούν. Οι υπόλοιποι πόροι θα δοθούν από την κεντρική κυβέρνηση 5-10 εκατομμύρια €, αλλά και από την EBU μέσω του τέλους συμμετοχής που πληρώνει κάθε χώρα που συμμετέχει ή μεταδίδει τον διαγωνισμό, αλλά και από χορηγίες. Ο Olexander Kharebin ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του λέγοντας πως σκοπός της Ουκρανίας δεν είναι να αποδείξει πόσο μεγάλη χώρα είναι. Η Ουκρανία δεν είναι εξάλλου ούτε Ρωσία, ούτε Αζερμπαϊτζάν που για τη διοργάνωση της Eurovision ξόδεψαν δεκάδες εκατομμύρια €. Αυτό που θέλουν να αποδείξουν είναι ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες διοργανώσεις, έχοντας σε πρώτη μέριμνα την τηλεοπτική εικόνα.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!