Χρυσός Φοίνικας στη «Χειμερία Νάρκη» από την Τουρκία

Η ταινία αναμενόταν να κερδίσει κάποιο βραβείο, αν και ο Χρυσός Φοίνικας ήταν μάλλον έκπληξη.


Ο Χρυσός Φοίνικας του 67ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών απονεμήθηκε στην τουρκική ταινία Χειμερία Νάρκη του Νούρι Μπίλκε Τσεϊλάν, ένα τρίωρο έπος που πολλοί παρομοίασαν με έργο του Τσέχοφ.

Ο τούρκος σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή και αφιέρωσε το βραβείο στους Τούρκους που έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο. Κατά την παρουσίαση της ταινίας στην Κρουαζέτ, οι συντελεστές φορούσαν μαύρες κορδέλες για την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα.

Η ταινία αναμενόταν να κερδίσει κάποιο βραβείο, αν και ο Χρυσός Φοίνικας ήταν μάλλον έκπληξη.

H ταινία, διάρκειας 3,5 ωρών αφηγείται μια οικογενειακή ιστορία σε ένα ξενοδοχείο στην Κεντρική Ανατολία.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στο Le Meraviglie της Αλίς Ρορβασέρ. Σε μία γυναικοκρατούμενη επιτροπή, η επιλογή αυτή δεν προκαλεί έκπληξη.

Βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Μπένετ Μίλερ για το Foxcatcher μία πραγματική ιστορία δολοφονίας με τους Τσάνινγκ Τέιτουμ και Στιβ Καρέλ που άρεσε πολύ στους κριτικούς και αναμένεται να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ (αν και ο δρόμος είναι μακρύς).

Το Βραβείο της Επιτροπής κατέλαβαν εξ ημισείας η ταινία του μεγαλύτερου και εκείνη του νεότερου σκηνοθέτη στο διαγωνιστικό. Ο λόγος για το Mommy του 25χρονου Ξαβιέ Ντολάν, μια μαύρη κωμωδία που ενθουσίασε και το παράξενο Αντίο στη Γλώσσα του 83χρονου Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Ο Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ, φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα «παρηγορήθηκε» με το βραβείο Σεναρίου για τοLeviathan, μία ταινία που πολλοί ήθελαν να δουν να κερδίζει στις Κάννες. 

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Τίμοθι Σπολ για το Mr Turner, όπου ερμηνεύει τον ζωγράφο Γουίλιαμ Τέρνερ.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Τζούλιαν Μουρ για το Maps to The Stars του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Η ταινία είναι μία σάτιρα πάνω στον κόσμο του Χόλιγουντ. Φαβορί θεωρείτο αρχικά η Μαριόν Κοτιγιάρ.

Χρυσή Κάμερα απονεμήθηκε στο Party Girl που προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού τμήματος.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!