AstraZeneca: Τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, λέει ο ΠΟΥ


Τα οφέλη που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορονοϊού υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσαν σήμερα ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επιβεβαιώνοντας και τη χθεσινή εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

«Το εμβόλιο της AstraZeneca (…) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστια δυναμική πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων παγκοσμίως», υπογράμμισε σε ανακοίνωση της η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του ΠΟΥ.

Η επιτροπή του Οργανισμού τόνισε, παράλληλα, ότι τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνουν συνολική αύξηση των συνθηκών εμφάνισης θρομβώσεων, σημειώνοντας, επίσης, πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιδράσεις του εμβολίου.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της επιτροπής του ΠΟΥ εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη και την Πέμπτη ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για να επανεξετάσουν τα δεδομένα του εμβολίου.

 
Επισημαίνεται, τέλος, πως οι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca αρχίζουν η μία μετά την άλλη να το χορηγούν και πάλι από σήμερα, αφότου οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων ύστερα από αναφορές σπάνιων περιστατικών θρόμβων στο αίμα που οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή προγραμμάτων ανοσοποίησης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!