Η «βασίλισσα της σόουλ» , Aretha Franklin, που έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου σε ηλικία 76 ετών νικημένη από καρκίνο, βραβεύθηκε μετά θάνατον με το βραβείο Pulitzer. Πρόκειται για βραβείο ειδικής μνείας για την «ανεξίτηλη συνεισφορά της στην αμερικανική μουσική και τον πολιτισμό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Η τραγουδίστρια κατά τη διάρκεια της καριέρας της είχε καταφέρει να κερδίσει 18 Grammy, να δει 17 τραγούδια της στην κορυφή του αμερικανικού chart ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να μπεί στο Rock and Roll Hall of Fame, το 1987. Τώρα αν και μετά θάνατον γίνεται η πρώτη γυναίκα που τιμάται με την ειδική μνεία από τη θεσμοθέτησή της, το 1930. Η ίδια τιμητική διάκριση έχει απονεμηθεί στο παρελθόν και σε άλλους σπουδαίους μουσικούς όπως ο Μπόμπ Ντίλαν, Τζον Κολτρέιν, Γουίλιαμ Σούμαν, Μίλτον Μπάμπιτ, Σκοτ Τζόπλιν, Ρότζερ Σέσιονς κ.ά.

«Η Aretha είναι ευλογημένη και απολαμβάνει εύνοια ακόμα και στον θάνατο. Συνεχίζει να λαμβάνει πολλά βραβεία – έλαβε σχεδόν κάθε βραβείο που μπορεί να φανταστεί κάποιος και τώρα η απονομή του βραβείου Πθλιτζερ, είναι απλά καταπληκτική», είπε σε συνέντευξή της στο Associated Press η Σαμπρίνα Όουενς, ανιψιά της τραγουδίστριας και διαχειρίστρια της περιουσίας της. «Η Αρίθα συνεχίζει να μας ευλογεί με τη μουσική της και να ανοίγει τον δρόμο για τις γυναίκες να προχωρούν. Είναι συναρπαστικό. Θα ήταν τόσο ευτυχισμένη τώρα», συμπλήρωσε.

Η βράβευσή της επιβεβαιώνει τον αντίκτυπο που είχαν και συνεχίζουν να έχουν η μουσική – και η φωνή της – σε όλο τον κόσμο. Από πολλούς, εξάλλου, θεωρείται ως η σπουδαιότερη δημοφιλής τραγουδίστρια της εποχής της.A