Αποκλειστικό : Σπύρος Πώρος “Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδεία”

Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας φωτογράφος αποκαλύπτεται αποκλειστικά στο Bizznews.gr!


Ήταν μια συνέντευξη που ήθελα πολύ να κάνω.

Δεν μιλάει συχνά και από την πρώτη μας επαφή ήταν εντυπωσιακά ευγενικός, απλός και ειλικρινής. “Μη μου μιλάς στον πληθυντικό” μου είπε και έδειξε από τα πρώτα δευτερόλεπτα αυτό που και το lifestyle που έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει. Δεν φοβάται να πει την άποψη του με θάρρος και δεν τον νοιάζουν οι δημόσιες σχέσεις σε ένα χώρο που φαίνεται να έχει σταματήσει να τον απασχολεί από καιρό.

Ονόματα όπως η Jennifer Lopez, Keira Knightley, Cristopher Noth, Harvey Keitel, Michael Imperioli, Megan Good, Michael Stipe και supermodels όπως η Alesandra Amposio, Kylie Bax και πολλοί ακόμα έχουν αφεθεί στον φωτογραφικό φακό του! Η περιπέτεια στη ζωή του είναι απαραίτητη και τα ταξίδια κομμάτι του εαυτού του άλλωστε η καριέρα του  ξεκίνησε σε ένα από αυτά!

Πελοποννήσιος,  αντισυμβατικός και rock, o κορυφαίος Έλληνας φωτογράφος στον κόσμο Σπύρος Πώρος αποκαλύπτεται στο Βizznews.gr και στην Άστρη Μαυρέα.

Ζεις εκτός χώρας τα τελευταία 25 χρόνια. Είναι καλύτερα έξω τελικά;

Έχει τα καλά και τα κακά του όπως είναι φυσικό. Η Ελλάδα όπως είναι τώρα όμως δεν νομίζω πως είναι καλά για κανέναν. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βιώναμε 25 χρόνια πριν αλλά δεν παύει να είναι η ωραιότερη χώρα στον κόσμο.

Πως σε αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό πλέον μετά από όλα όσα ακούγονται; Έχει αλλάξει η στάση απέναντι στον Έλληνα;

Ξέρεις δεν νομίζω πως είμαι χαρακτηριστικό δείγμα γιατί εμένα λόγω δουλειάς με γνωρίζουν και έχουν άλλη συμπεριφορά λόγω καριέρας και πορείας. Όσοι ξέρουν τι είναι ο Έλληνας, πως είμαστε σαν λαός δεν ακούνε όσα γράφει ο τύπος και δεν αλλάζει στάση πραγματική κρίση δεν είναι στην Ελλάδα είναι παντού, δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα άσχετα αν τόσα χρόνια είμαστε στην ρεμούλα και την απατεωνιά. Απλά πιστεύω πως όσοι γνωρίζουν ουσιαστικά τη φιλοσοφία μας, τα χαρίσματα μας δεν άλλαξαν.

Είσαι ο μεγαλύτερος Έλληνας φωτογράφος με καμπάνιες που θα ζήλευαν πολλοί, φωτογραφίσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο εξώφυλλα σε περιοδικά παγκοσμίου φήμης και δουλειές που έχουν μείνει την ιστορία. Υπάρχει μια συνεργασία που να μην έχει γίνει και πραγματικά να την ήθελες/θέλεις πολύ;

Eίμαι σχεδόν 43 χρονών και μετά από τόσα χρόνια μπορώ με βεβαιότητα να σου πω πως έχω απομυθοποιήσει όλο αυτό το star system. Ο λόγος που ήρθα εδώ στην Νέα Ζηλανδία ήταν και αυτός, γιατί ήθελα να ζω όπως ζω πια. Ξέφυγα από τα όρια της ματαιοδοξίας και έμαθα να εκτιμώ ουσιαστικότερα πράγματα. Εδώ έχω πια τη σχολή τζούντο μου, κάνω μαθήματα σε ένα από τα κορυφαία κολλέγια της χώρας το Diocesan και ασχολούμαι με τη φάρμα και τα άλογα μου… Αυτή είναι για μένα η ζωή!

fwto 4

Είχες πει πριν αρκετά χρόνια και είχες κατηγορηθεί για αυτή σου τη δήλωση πως δεν υπάρχουν σταρ στην Ελλάδα. Τι εννοείς;

Nαι φυσικά και το πιστεύω. Δεν το είχα πει σε καμία περίπτωση με κακία, κάθε άλλο, αλλά πως μπορεί να πιστεύει κανείς πως υπάρχει star system και star σε μια χώρα με 10 εκ. κατοίκους; Για μένα δεν υπάρχει καν star system και δεν υπήρξε και ποτέ!

Πως βλέπεις τον χώρο της μόδας; Tότε και σήμερα…

Δεν υπήρχε μόδα ποτέ στην χώρα και το λέω με πολύ καλή διάθεση πραγματικά. Λίγοι ήταν αυτοί που πάλεψαν να την δημιουργήσουν, δούλεψαν σκληρά εκείνη τη χρυσή εποχή και τους σέβομαι πολύ και πολλοί είναι αυτοί που πια παλεύουν να κρατηθούν μιας και λόγω της κατάστασης δεν υπάρχει πια καν αγοραστικό κοινό. Πώς να δημιουργήσει κάποιος όταν παλεύει να επιβιώσει; Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί.

Ενημερώνεσαι καθημερινά για τα βασικά προβλήματα της χώρας και τα σχολιάζεις μέσα από το προσωπικό προφίλ σου στο facebook. Ποια η άποψη σου για το θέμα που έχει προκύψει με τη Χρυσή Αυγή;

Τέτοια γεγονότα υπήρχαν πάντα σε περιόδους κρίσης. Ο κόσμος κατεύφεγε σε ακρότητες και εξτρεμιστικά κινήματα που δεν μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά πουθενά. Για αυτά όλα φταίει το κράτος και η πολιτεία που καλλιεργεί την έλλειψη παιδείας για να μπορεί να χειραγωγήσει τον κόσμο και τελικά με την έλλειψη παιδείας έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχοντας ζήσει τόσα χρόνια στο εξωτερικό πιστεύω πως αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και για μένα είναι δεδομένο… Δεν υπάρχει καμία παιδεία! Όλα είναι πια κατευθυνόμενα.

Θέλω να μου ξεχωρίσεις δύο ελληνίδες που για σένα είναι οι κορυφαίες. Μια από άποψη προσωπικότητας και μια από άποψη εμφάνισης.

Αναμφισβήτητα Μελίνα Μερκούρη και δεν νομίζω πως χρειάζεται εξήγηση και όσον αφορά το κομμάτι ομορφιά θεωρώ πως η πιο αντιπροσωπευτική φιγούρα Ελληνίδας καλλονής είναι αυτή της Βίκυς Κουλιανού με διαφορά. Απίστευτα Ελληνική ομορφιά και καταπληκτική και σαν προσωπικότητα.

383569_10150793140442869_1737944331_n

Έχεις μετανιώσει ποτέ για πράγματα από το παρελθόν;

E βέβαια. Αλλά όχι τόσο για μικρολαθάκια όσο για ανθρώπους που επέτρεψα να έχω δίπλα μου και στην πορεία φάνηκαν ανάξιοι. Δεν είμαι καχύποπτος και ποτέ δεν έκανα δεύτερες σκέψεις, ήμουν πάντα πολύ ανοιχτός με τον κόσμο δίπλα μου και αυτό ίσως ήταν ένα λάθος μου μεγάλο. Όταν είσαι γνωστός μαζεύεις πολύ κόσμο δίπλα σου που θέλει να πάρει λίγο από το φως που βλέπει αλλά όταν αποφασίσεις να φύγεις εσύ από τη δημοσιότητα ξαφνικά όλοι εξαφανίζονται… Ετερόφωτοι άνθρωποι που δυστυχώς είναι πολλοί γύρω μας.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;

Ένα μόνο μπορώ να σου πω πως δεν ξέρω. Δεν μπορώ τη ρουτίνα και για αυτό βρέθηκα και εδώ που είμαι σήμερα και έχω κάνει και τόσες αλλαγές στη ζωή μου ως τώρα. Μου αρέσει η περιπέτεια και το άγνωστο οπότε δεν μπορώ καθόλου να σκεφτώ πως μπορεί να είμαι σε δέκα χρόνια.

photo

Αν σου ζητούσα μια λέξη για να μου περιγράψεις την Ελλάδα ποια θα επέλεγες;

Φως… αλλά για την Ελλάδα μια λέξη δεν αρκεί. Είναι αναμνήσεις, ζεστασιά… Δεν υπάρχει μέρα που να μην τη σκέφτομαι!

Τι εύχεσαι;

Eύχομαι απλά ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά που ουσιαστικά είναι το νέο αίμα άρα η ζωή. Μακάρι να τελειώσει όλο αυτό με την ανεργία και την κρίση γιατί είναι κρίμα μια χώρα σαν αυτή να βιώνει όσα βιώνει και τα παιδιά της να ζουν σ’ αυτές τις συνθήκες. Αν ήταν καλά στην Ελλάδα θα ήμουν σίγουρα εκεί…



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!