Αποκλειστικά: Μιχάλης Τζουγανάκης / Θα συνεργαζόμουν μόνο με όσους είναι ειλικρινείς και δεν προσποιούνται

Με την φωνή του γεμάτη Μπρούσκο μας μίλησε για όλα. Αποκλειστικά και μοναδικά αυτή την φορά αφού ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ξέροντας όλοι μας πως προτιμά να μας ταξιδεύει με την φωνή του και όχι να μιλάει, έδωσε μια συνέντευξη μοναδική στην Άννα Τσιάλτα και το bizznews.gr.


Με την φωνή του γεμάτη Μπρούσκο μας μίλησε για όλα. Αποκλειστικά και μοναδικά αυτή την φορά αφού ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ξέροντας όλοι μας πως προτιμά να μας ταξιδεύει με την φωνή του και όχι να μιλάει, έδωσε μια συνέντευξη μοναδική στην Άννα Τσιάλτα και το bizznews.gr. Το τραγούδι, ο έρωτας, η Κρήτη, η μουσική του,  η μεγάλη του αδυναμία ο γιος του Αλέξανδρος και όλα εκείνα που τον κάνουν να είναι τόσο δυνατός μας εκμυστηρεύεται σε μια μοναδική συνέντευξη. Τόσο μαγική και τόσο ονειροπόλα όσο και η φωνή του… Απολαύστε την !!   

  

Πως αντιμετωπίζετε την πορεία σας ως καλλιτέχνης στην Ελλάδα αφού έχετε μεγαλώσει στο εξωτερικό;

Δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα αφού έχω μάθει να προσαρμόζομαι γρήγορα και ανάλογα.

Οικογένεια και καριέρα. Δύσκολο; Μπορεί να συνδυαστεί πιστεύετε;

Γίνεται όταν θέλεις.

Έχει αλλάξει η παραδοσιακή μουσική με το πέρασμα του χρόνου;

Ο πυρήνας όχι. Η κεντρική ιδέα ίσως όχι, μα η προσαρμογή της στις όποιες κοινωνικές εποχές και αλλαγές, ναι, και όσο χρειάζεται εκείνη ούτος ώστε να μην χάνει το ρόλο της και να υφίσταται

IMG_9223 copy

Μουσικός η ερμηνευτής; Παίζετε 6 όργανα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;

Και τα δυο. Εξάλλου η ερμηνεία υπάρχει και στα δυο. Όταν σου αρέσει. Και εμένα μου αρέσει.

Καλλιτέχνες και συνεργασίες. Τι θυμάστε και τι είναι αυτό που σας έχει μείνει χαραγμένο από μια μεγάλη σας συνεργασία;

Οι στιγμές που νιώσαμε επί σκηνής, την ένωση της τέχνης και της ψυχής μεταξύ μας και μοιραζόμασταν ανιδιοτελώς με αξιοπρέπεια και αγάπη. Αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο συναίσθημα που δεν ξεχνιέται.

Με ποιους δεν θα λέγατε ποτέ ναι σε συνεργασία και γιατί;

Με όσους δεν είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και προσποιούνται κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα

IMG_8798 copy

Στην Ελλάδα όμως υπάρχει ίσως τόσο έντονα το «γιατί αυτός κι όχι εγώ»… Ακόμα και ανάμεσα σε συναδέλφους! Εσείς  ποια γνώμη έχετε  για όλο αυτό; Παίζει ρόλο που δεν πάει μπροστά η μουσική;

Όσο και να είναι δεν παύει να μην χάνονται μουσικά «γεγονότα», αλλά αφού δεν προέκυψαν σημαίνει ότι δεν ήταν ώρα τους ή δεν ήταν αρκετά ώριμοι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και οι παράγοντες για να συμβεί. Όμως η μουσική στην Ελλάδα προχωράει με το δικό της κατ΄ανάγκη ρυθμό, αφού η επαφή της με τους Έλληνες δεν χάθηκε, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αυτό σημαίνει κάτι… και όσο για το «γιατί αυτός και όχι εγώ», αντιπροσωπεύει μια μικρή ομάδα που δεν ξέρεις ποτέ… ίσως κάποια στιγμή στην πορεία τους κάτι να τους μετακινήσει, να σκεφτούν και να νιώσουν πιο αρμονικά, να ξεμπλοκάρουν και να προχωρήσουν με ψυχική και πνευματική υγεία, οπότε  πιο δυνατοί και δίκαιοι έτσι ώστε να χαρίσουν στον κόσμο μουσική.

Μιλήστε  μου και για το γιο σας τον Αλέξανδρο. Είστε χαρούμενος και περήφανος που αγαπάει αυτό που κάνει;

Ο Αλέξανδρος πιστεύω πως είναι χαρισματικός από τη φύση του παρακολουθώντας από τη γέννηση του μέχρι και σήμερα η ζωή του πλαισιωνόταν από μουσική και είχε συνεχή επαφή με μουσικά όργανα. Απομυθοποίησε πολλά «παρελκόμενα» γύρω από την τέχνη και με συγκινεί που «όσος αέρας» κι αν του δίνεται, εκείνος παίρνει όσο χρειάζεται με σεβασμό και ήθος απέναντι στον εαυτό του, στην τέχνη , επομένως και στους συνανθρώπους του. Παρόλο που παράλληλα σπουδάζει πολιτικός μηχανικός, αισθάνομαι ότι η βαθύτερη του αγάπη είναι μουσική, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το ένα το άλλο. Είναι δίκαιος και έτοιμος  μέσα του. Όλα αυτά με αγγίζουν βαθιά κάνοντάς με περήφανο με σύνεση και ταπεινότερο όσο χρειάζεται για να μπορώ να λαμβάνω την αγάπη και να την ανταποδίδω.

Η Κρήτη σας λείπει καθόλου;

Μου λείπει πολύ όταν δεν έχω τη δυνατότητα να τη σκεφτώ και τη δω στη φαντασία μου. Όμως αυτό δεν συμβαίνει και τόσο γιατί είναι μαζί μου και εγώ μαζί της. Γιατί βρίσκεται εντ’ος μου κι αν λάβουμε υπόψιν ότι η ΚΡΗΤΗ είναι ιδέα (Ιδαία) δεν μου λείπει λοιπόν γιατί για μια ιδέα ζω…!

IMG_9246 copy

Νιώθετε  να λείπει κάτι σήμερα από την ελληνική μουσική; Σας λείπει κάτι που θα θέλατε πολύ;

Ναι! παρ’ όλο που είναι δύσκολο μέσα σε μια κοινωνία, όπως την τωρινή που έχει επηρεαστεί πολύ από τα αντίθετα. Όμως το καλό νικάει τελικά και γίνεται ζωή.

Τα σχέδια και οι συναυλίες που ετοιμάζετε; Θα μας μιλήσετε γιατί ο κόσμος σας αγαπάει πολύ και θέλει να μάθει;

 Είναι επιθυμία μου να βρεθώ όσο πιο κοντά γίνεται στους συνανθρώπους μου και να μοιραστώ τη μουσική μαζί τους σε μια εποχή που έχουμε όλοι ανάγκη να κάνουμε καλό στις ψυχές μας. Πιστεύω ότι τώρα καλούνται οι καλλιτέχνες να εκτεθούν στο κοινό περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Θα μπορούσα  να κάνω λιγότερες εμφανίσεις συσσωρεύοντας το κοινό σε αυτές, όμως προτιμώ να πάω και στο πιο απομακρυσμένο τόπο, να δώσω και να πάρω χαρά, αγάπη κι ας είναι κουραστικό και επίπονο παρά να κάθομαι σαν απλός θεατής απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι

IMG_9223 copy

Οικονομική κρίση; Πως την αντιμετωπίζετε εσείς; Έχετε κάνει αλλαγές στην ζωή σας;

Όπως όλος ο κόσμος και καθημερινά προσπαθώ να προσαρμοστώ στα μέτρα και στις ανάγκες, έτσι ώστε να μπορώ να λειτουργώ διατηρώντας όσο γίνεται την αξιοπρέπειά μου

Ένα όνειρο και μια ευχή για να κλείσουμε θετικά όλη μας την συνέντευξη θα μας κάνετε;

Να μπορέσουν οι άνθρωποι να επαναπροσδιορίσουν έτσι τις αξίες  ούτος ώστε να μην καθορίζει μόνο η ύλη την ευτυχία τους και να μπορούν να επικοινωνούν χωρίς να χρειάζεται ο λόγος. Όσο για την ευχή … Εύχομαι ζωή στα χρόνια μας … ζωή στην κάθε μας στιγμή!

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!