
ANT1 – To “Κάτι Ψήνεται” μας κάνει παρέα αυτή την εβδομάδα από την Αθήνα
Από τον Βορρά έως τον Νότο, η Ελλάδα μαγειρεύει και στρώνει το πιο ζεστό, αυθεντικό και φιλόξενο τραπέζι.
Το αγαπημένο «Κάτι ψήνεται», που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια διεθνούς επιτυχίας και μετρά παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, έρχεται καθημερινά στις 17:15 στον ΑΝΤ1 και μας ανοίγει την όρεξη για φαγητό, αλλά και παρέα.
Κάθε εβδομάδα, πέντε οικοδεσπότες, με μεράκι και προσωπικό στυλ, παίρνουν θέση στην κουζίνα τους, σχεδιάζουν το πιο δυνατό μενού και βάζουν τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους. Με φαντασία, χιούμορ, αγωνία, αλλά και πολλές φορές με αυτοσχεδιασμό της τελευταίας στιγμής, διεκδικούν τον τίτλο του καλύτερου οικοδεσπότη της εβδομάδας. Οι καλεσμένοι δοκιμάζουν, σχολιάζουν, βαθμολογούν και στο τέλος της εβδομάδας εκείνος που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία κερδίζει 2.500 ευρώ και τον τίτλο του καλύτερου οικοδεσπότη.
Όμως, στο «Κάτι ψήνεται» το φαγητό είναι μόνο η αρχή. Γιατί γύρω από το τραπέζι, μεταξύ τυριού κι αχλαδιού, συμβαίνουν τα καλύτερα: απρόβλεπτες γνωριμίες, αυθόρμητα πειράγματα, καυστικά σχόλια, ατάκες που μένουν, ενθουσιώδεις κριτικές, αλλά και αμήχανες στιγμές που όλοι προσπαθούν να καταλάβουν… τι ακριβώς ήταν αυτό που μόλις δοκίμασαν. Και όσο στην κουζίνα ετοιμάζεται το επόμενο πιάτο, κάποιοι καλεσμένοι δεν αντιστέκονται στον πειρασμό μιας μικρής… εξερεύνησης στο σπίτι, που συχνά αποδεικνύεται εξίσου «πικάντικη» με το μενού.
ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΗN ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25 – 29 ΜΑΪΟΥ
Άλλη μια εβδομάδα ξεκινά με… μυρωδιές, πειράγματα και κατσαρόλες που παίρνουν φωτιά! Αυτή τη φορά, το «Κάτι ψήνεται» κάνει στάση στην Αθήνα, σε πέντε σπίτια, όπου οι γεύσεις είναι δυνατές και οι ατάκες ακόμα δυνατότερες. Ποιος από την παρέα θα κλέψει τις εντυπώσεις; Ποιος θα κερδίσει το έπαθλο των 2.500 ευρώ και τον τίτλο του καλύτερου οικοδεσπότη της εβδομάδας;
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ
Η νέα εβδομάδα του «Κάτι Ψήνεται» ξεκινάει με τον 39χρονο Διονύση, που μπαίνει στην κουζίνα με την αυτοπεποίθηση του έμπειρου, αλλά και το άγχος του πρώτου οικοδεσπότη.
Η προετοιμασία της βραδιάς κυλάει ομαλά. Ο Διονύσης επιλέγει να μαγειρέψει υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, που τον βοηθά να χαλαρώσει και να συγκεντρωθεί. Όπως παραδέχεται, δεν είναι όλες οι συνταγές του δοκιμασμένες, ωστόσο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Αφού στρώσει το τραπέζι, αποσύρεται για να ετοιμαστεί και να υποδεχτεί τους καλεσμένους του. Ο Διονύσης τους υποδέχεται με χαρά και εμφανή ανυπομονησία. Δεν διστάζει να τους εκμυστηρευτεί το άγχος του ως πρώτος οικοδεσπότης, αλλά και την επαγγελματική του σχέση με τη μαγειρική. Στην υποδοχή, προσφέρει τσάι, κάτι που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στην παρέα. Στη συνέχεια, σερβίρει το ορεκτικό, το οποίο ενθουσιάζει την Κλέω και τη Χαρά. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τον πεθερό του. Στο κυρίως πιάτο, όμως, συμβαίνει ένα απρόοπτο: την ώρα που σερβίρει, του πέφτει μέρος του φαγητού στο πάτωμα, προκαλώντας αμηχανία σε όλους και έκπληξη στον ίδιο. Τα πειράγματα δημιουργούν μια χαλαρή διάθεση, με τη Χαρά να πρωταγωνιστεί στις περισσότερες ατάκες. Στο γλυκό, το κλίμα γίνεται πιο οικείο, αν και η Βάνα και η Χαρά φαίνεται να μην… γλυκαίνονται με το επιδόρπιο. Θα καταφέρει ο Διονύσης, ως πρώτος οικοδεσπότης της εβδομάδας, να εντυπωσιάσει με τις μαγειρικές του ικανότητες και να ανεβάσει τον πήχη της βαθμολογίας ή η πρώτη βραδιά θα φέρει και τις πρώτες ανατροπές;
ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ
Η δεύτερη ημέρα της εβδομάδας φέρνει στο τραπέζι τον 28χρονο Πέτρο, που έχει μια εντελώς διαφορετική αύρα, αυτή του νησιώτη. Η αγάπη του για τη μαγειρική δεν κρύβεται, καθώς στο παρελθόν ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γαστρονομία, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι είναι ένα επάγγελμα πολύ δεσμευτικό. Τώρα, δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης, όπου είναι υπεύθυνος σε δύο καταστήματα, ενώ στόχος του είναι να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Στην κουζίνα, ο Πέτρος νιώθει πολύ cool και είναι έτοιμος να το διασκεδάσει. Αν και κλαίει καθώς καθαρίζει τα κρεμμύδια για το ορεκτικό, δεν πτοείται και βρίσκει αμέσως το κόλπο για να σταματήσει τα δάκρυα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όταν τα βρίσκει σκούρα παίρνει τηλέφωνο τη μαμά του, για να την συμβουλευτεί. Ετοιμάζοντας το κυρίως πιάτο, παινεύει το νησί του, τη Σύρο, και τα τοπικά προϊόντα τους, ενώ στο γλυκό δείχνει την ευαίσθητη πλευρά του, καθώς τη συγκεκριμένη συνταγή την έμαθε από τη γιαγιά του, που την έχασε πρόσφατα.
Οι καλεσμένοι φθάνουν και ο Πέτρος τους καλωσορίζει χαλαρός και ευδιάθετος. Το ποτό υποδοχής συνοδεύεται από λουκούμια Σύρου, τα οποία γίνονται ανάρπαστα, με τη Χαρά να το σχολιάζει χιουμοριστικά. Το δείπνο κυλάει ήρεμα με τα πειράγματα να συνεχίζονται και σήμερα. Ο Διονύσης χαρακτηρίζει το ορεκτικό άνοστο, ενώ η Χαρά το περιγράφει ως «ξεθωριασμένο πορτοκάλι». Αντίθετα, το κυρίως πιάτο αποσπά θετικά σχόλια, ιδιαίτερα από τον Διονύση. Στο γλυκό, ο Πέτρος μοιράζεται την προσωπική ιστορία πίσω από τη συνταγή, προσθέτοντας μια πιο συναισθηματική νότα στο τραπέζι. Η Κλέω και ο Διονύσης τον επαινούν για τις γαστρονομικές του προτάσεις, χωρίς να λείπουν και τα χιουμοριστικά σχόλια για τις «ουρές» που, όπως λένε, θα κάνουν έξω από το σπίτι του οι θαυμάστριες όταν θα δουν το επεισόδιο.
Θα καταφέρει ο Πέτρος, με τη φιλοξενία, τη θετική του ενέργεια και τις μαγειρικές του ικανότητες, να βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας;
ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ
Η εβδομάδα συνεχίζεται με τη «μαμά» της παρέας, την 68χρονη Κλέω. Η σημερινή οικοδέσποινα κατάγεται από τη Βραζιλία και ήρθε στην Ελλάδα το 1987, θέλοντας αρχικά να ξεχάσει έναν μεγάλο έρωτα που άφησε πίσω της. Τελικά, ερωτεύτηκε την ίδια τη χώρα και αποφάσισε να μείνει μόνιμα εδώ. Σήμερα, είναι παντρεμένη με Έλληνα και έχει έναν 25χρονο γιο. Επαγγελματικά ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με τον χώρο της περιποίησης νυχιών, ενώ πλέον είναι άνεργη και αφιερώνει τον χρόνο της στο σπίτι και στις καθημερινές της δραστηριότητες. Αυτό το διάστημα δηλώνει και… μαθήτρια, καθώς πηγαίνει σε ελληνικό Γυμνάσιο, από το οποίο αποφοιτά φέτος. Από την επόμενη χρονιά, σκοπεύει να συνεχίσει στο Λύκειο, κάτι που της δίνει μεγάλη χαρά και την κάνει να νιώθει δημιουργική. Όπως λέει η ίδια, είναι ένας έντονος και εκδηλωτικός χαρακτήρας. Είναι μια γυναίκα έξω καρδιά, με πολύ χιούμορ και μεγάλη ευαισθησία απέναντι στους ανθρώπους, ενώ δεν αντέχει την αγένεια και τους κακούς τρόπους. Η μαγειρική αποτελεί καθημερινό κομμάτι της ζωής της. Πειραματίζεται συνεχώς, βάζει πάντα τη δική της πινελιά στα πιάτα της και σπάνια ακολουθεί πιστά μια συνταγή. Η κουζίνα της, όπως λέει, είναι διεθνής, αφού συνδυάζει γεύσεις από την ελληνική, τη βραζιλιάνικη, αλλά και κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο. Άλλωστε, πιστεύει πως ό,τι κάνει, το κάνει καλά. Η Κλέω μπαίνει στην κουζίνα με αυτοπεποίθηση και χωρίς ίχνος άγχους. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, μοιράζεται προσωπικές ιστορίες, τραγουδά και χορεύει. Για το ορεκτικό ετοιμάζει πέντε διαφορετικά πιάτα, θέλοντας ο κάθε καλεσμένος να δοκιμάσει κάτι μοναδικό. Υποδέχεται την παρέα με ενθουσιασμό και δηλώνει πως σήμερα νιώθει ότι «παίζει στην έδρα της». Η Χαρά παρατηρεί ότι η οικοδέσποινα δεν έχει βάλει δεύτερα πιάτα στο τραπέζι και καταλαβαίνει πως το ορεκτικό θα είναι κάτι ιδιαίτερο και κοινό για όλους, σχολιάζοντας πειρακτικά ότι οι υπόλοιποι δεν το είχαν αντιληφθεί. Όταν η Κλέω εμφανίζεται με τον μεγάλο δίσκο των ορεκτικών, όλοι ξαφνιάζονται. Η ίδια τους εξηγεί το παιχνίδι που έχει σκεφτεί για να αποφασιστεί ποιος θα δοκιμάσει τι. Ωστόσο, οι αρχικές επιλογές δεν κρατούν για πολύ, καθώς η Χαρά και ο Πέτρος ανταλλάσσουν πιάτα και σύντομα ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Στο κυρίως πιάτο, οι καλεσμένοι εκφράζουν θετικά σχόλια τόσο για τη γεύση, όσο και για την εμφάνιση. Παρ’ όλα αυτά, η Χαρά και ο Πέτρος παραδέχονται πως περίμεναν κάτι διαφορετικό από την Κλέω. Η βραδιά ολοκληρώνεται συγκινητικά, με την οικοδέσποινα να προσφέρει στους καλεσμένους της από έναν πίνακα ζωγραφικής, φιλοτεχνημένο από την ίδια, με το όνομα του καθενός και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.
Θα καταφέρει η «μαμά» της παρέας, με την εμπειρία, την προσωπικότητα και τη δημιουργικότητά της, να κερδίσει υψηλές βαθμολογίες;
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ
Η εβδομάδα πλησιάζει στο τέλος της και στην κουζίνα μπαίνει η Χαρά. Μια οικοδέσποινα που ξέρει καλά πώς να κλέβει τις εντυπώσεις, είτε με τις μαγειρικές της ικανότητες είτε με το αστείρευτο κέφι της. Η Χαρά είναι 46 ετών και κατάγεται από τα Χανιά. Το τελευταίο διάστημα, ασχολείται με τα οικιακά, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί ως πωλήτρια, στην εστίαση, αλλά και ως ραδιοφωνική παραγωγός σε διάφορους σταθμούς της Κρήτης. Την περίοδο του κορονοϊού άφησε την Κρήτη και βρέθηκε στην Πάρο, όπου έμεινε για δύο χρόνια. Εκεί, γνώρισε τον σύζυγό της. Τα τελευταία χρόνια, ζει στην Αθήνα μαζί με τον άντρα της, τα παιδιά του και το εγγόνι τους. Η Χαρά είναι άνθρωπος της παρέας, εξωστρεφής, επικοινωνιακή και με πολύ χιούμορ. Ο σύζυγός της τη χαρακτηρίζει οργανωτική και δίκαιη, ενώ η ίδια παραδέχεται πως η αδικία είναι κάτι που μπορεί να τη βγάλει εκτός εαυτού. Αν και στο παρελθόν ήταν πιο νευρική, θεωρεί ότι πλέον έχει μάθει να το διαχειρίζεται. Η μαγειρική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Μαγειρεύει καθημερινά και της αρέσει να οργανώνει τραπέζια για φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Αδυναμία της είναι η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και ιδιαίτερα η κρητική, την οποία υποστηρίζει με πάθος. Σπεσιαλιτέ της θεωρεί το κρητικό γαμοπίλαφο. Στον ελεύθερο χρόνο της, απολαμβάνει τις βόλτες με τον αγαπημένο της σκύλο, διαβάζει βιβλία και ασχολείται με ένα vintage αυτοκίνητο, που φροντίζει μαζί με τον σύζυγό της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, η Χαρά είναι ιδιαίτερα ευδιάθετη και ανυπομονεί να παρουσιάσει στους καλεσμένους της ένα μενού αφιερωμένο στην κρητική κουζίνα. Παράλληλα, μιλά για τη γνωριμία με τον άντρα της, αποκαλύπτοντας με χιούμορ πως εκείνη έκανε την πρώτη κίνηση. Οι τέσσερις καλεσμένοι φτάνουν και η Χαρά τους υποδέχεται θερμά. Για ποτό υποδοχής, σερβίρει τσικουδιά, συνοδευόμενη από γραβιέρα με μέλι, ενώ λίγο αργότερα τους ανακοινώνει πως τους έχει ετοιμάσει μια έκπληξη. Στο σπίτι, μπαίνουν μουσικοί από την Κρήτη και, αφού η ίδια εξηγεί πως όλη μέρα άκουγε κρητική μουσική για να μπει στο κλίμα, κάνει την εμφάνισή του και ο Νίκος Ζωιδάκης. Το γλέντι ξεκινά με μαντινάδες και ανεβασμένη διάθεση. Το δείπνο κυλά σε ευχάριστο κλίμα, αν και η Βάνα συνεχίζει να δοκιμάζει πολύ μικρές ποσότητες από το ορεκτικό, κάτι που σχολιάζουν τόσο η Χαρά όσο και η Κλέω. Στο κυρίως πιάτο, ο Διονύσης παρατηρεί πως είναι το πρώτο πιάτο της εβδομάδας που η Βάνα άδειασε. Το γλυκό, ωστόσο, δεν εντυπωσιάζει τον Διονύση, ο οποίος σχολιάζει πως «δεν είναι έτσι το κρητικό τσιζκέικ». Η Χαρά δεν το αφήνει ασχολίαστο και του απαντά με τη γνωστή ειρωνική της διάθεση.
Θα καταφέρει η Χαρά, πέρα από τις εντυπώσεις και το κρητικό γλέντι, να κερδίσει και την υψηλή βαθμολογία των καλεσμένων της;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ
Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τη Βάνα, που είναι 49 ετών και εργάζεται σε Κέντρο Υγείας. Τρεις φορές την εβδομάδα επισκέπτεται σχολεία, όπου ενημερώνει και εκπαιδεύει τα παιδιά σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος. Αυτό που αγαπά περισσότερο στη δουλειά της είναι η επαφή με τα παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι της επιτρέπει να αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά της. Είναι μητέρα δύο παιδιών, μιας 17χρονης κόρης και ενός 10χρονου γιου. Η Βάνα είναι κοινωνική, ενώ δεν αντέχει την αδικία. Είναι αρκετά επιλεκτική στις φιλίες και στους ανθρώπους που επιλέγει να έχει κοντά της, πιστεύει όμως πως δίνεται ολοκληρωτικά σε όσους αγαπά. Στον ελεύθερο χρόνο της, ασχολείται με pilates, ενώ απολαμβάνει το περπάτημα, το shopping therapy και φυσικά τη μαγειρική. Η σχέση της με τη μαγειρική είναι ιδιαίτερη, καθώς τη θεωρεί μια μορφή ψυχοθεραπείας και δημιουργικής έκφρασης. Προτιμά, όμως, να μαγειρεύει μόνη της και χωρίς πολύ κόσμο γύρω της. Την αγάπη της για την κουζίνα την κληρονόμησε από τη γιαγιά της, η οποία έφτιαχνε παραδοσιακές πίτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, η Βάνα δείχνει αρκετά αγχωμένη, προσπαθώντας να τα έχει όλα υπό έλεγχο.
Όταν οι καλεσμένοι φτάνουν στο σπίτι της, τους υποδέχεται θερμά. Στο τραπέζι, επικρατεί όμορφο κλίμα, με τη Βάνα να παραμένει κάπως αμήχανη και τους υπόλοιπους να προσπαθούν να κρατήσουν τη διάθεση ζωντανή, με πειράγματα και συζητήσεις.
Την ώρα του γλυκού, οι καλεσμένοι σχολιάζουν το άγχος και τη συστολή της οικοδέσποινας.
Θα καταφέρει η Βάνα να κερδίσει υψηλή βαθμολογία με τη φιλοξενία και τις γεύσεις της στο τελευταίο δείπνο της εβδομάδας;
Sneak preview
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Executive Producer: Στέφανος Καλλιγιάννης
Project Manager: Σόφη Καραγιάννη
Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζώης
Κειμενογράφος – Voice Over: Βαγγέλης Χαρισόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Γραμματόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Παυλιδάκης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Θέμης Μερτύρης
Εκτέλεση Παραγωγής: JK Productions
Σε όποια πόλη της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι, αν είσαι έτοιμος να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία, πάρε θέση στην κουζίνα σου και δήλωσε συμμετοχή τώρα online στο https://antenna.gr/katipsinetai ή τηλεφωνικά στο 2111885535.