
Κύκλωμα εκβιαστών: Δρούσε τουλάχιστον για μία δεκαετία – «Από παντού τα παίρνεις, ρε Νάνσυ…»
Στις 16 Μαΐου, επιχειρηματίας καλεί τη 43χρονη Νάνσυ που κατηγορείται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος των δημοτικών υπαλλήλων. «Θα βρεθούμε να μου δώσεις τα χρήματα;», τον ρωτά η 43χρονη. «Δεν θα κατέβω σήμερα», απαντά ο επιχειρηματίας και της ζητά να συναντηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. «Μπορείς τη Δευτέρα να…», προσπαθεί να πει ο άνδρας, που δείχνει να τη γνωρίζει καλά και να έχει άνεση με τη συνομιλήτριά του. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός του τρόπου λειτουργίας μιας εγκληματικής οργάνωσης, που ενδεχομένως να αποδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διαφθοράς υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα που έχει εξαρθρωθεί ποτέ στη χώρα μας.
Νάνσυ: «Όχι, δεν νομίζω ότι μπορώ, νομίζω ότι έχω συμβούλιο».
Επιχειρηματίας: «Γιατί;».
Νάνσυ: «Θα είμαι και Μύκονο, περίμενε λίγο, έχω πήξιμο».
Επιχειρηματίας: «Στη Μύκονο τι θα κάνεις, ρε;».
Νάνσυ: «Ε, τι να σε κάνω; Εχω δουλειά, έχω έλεγχο με την Αρχαιολογία. Περίμενε».
Επιχειρηματίας: «Από παντού τα παίρνεις, ρε Νάνσυ, τα παίρνεις από παντού».
Όντως, τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται να είχαν προσβάσεις παντού. Σε Δημοτική Αστυνομία, υπουργείο Πολιτισμού, Υγειονομικό της Περιφέρειας, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, υπηρεσίες πολεοδομίας σε δήμους της Αττικής, παντού υπήρχαν συνεργάτες, υπάλληλοι που αναλάμβαναν να κάνουν ψευδείς ελέγχους, να παραποιούν άδειες λειτουργίας, να επηρεάζουν για να λαμβάνουν τις απαραίτητες υπογραφές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον για μία δεκαετία, έχοντας διαβρώσει πλήθος δημοσίων υπηρεσιών, τόσο στην Αθήνα όσο και σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, αποκομίζοντας ιλιγγιώδη ποσά ως παράνομα κέρδη από επιχειρηματίες, που ήθελαν να αποφύγουν τους ελέγχους και να εγκρίνουν άδειες λειτουργίας.
Οι περιοχές
Μόνο στον δήμο Αθηναίων, σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, το Παγκράτι, το Θησείο, η Ερμού, η πλατεία Αγίας Ειρήνης, από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, εκτιμάται ότι το κύκλωμα λάμβανε χρηματικά ποσά από τουλάχιστον 47 καταστήματα εστίασης. Οι αποκαλύψεις, όμως, δείχνουν μια οργιώδη δράση από την πλευρά της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δεν γνώριζε γεωγραφικούς περιορισμούς.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έλαβε την πρώτη καταγγελία στις 12 Απριλίου. Άμεσα, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ήρε το τηλεφωνικό απόρρητο των εμπλεκομένων. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου είχαν καταγραφεί συνομιλίες, με τις οποίες οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων στοιχειοθέτησαν περισσότερες από 400 σελίδες αναφοράς. Έτσι, η κατηγορούμενη ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης έχει καταγραφεί να συνεννοείται για επιχειρήσεις στη Γλυφάδα, στο Φάληρο, στην Ηλιούπολη, στο Μαρούσι, στο Νέο Ηράκλειο και στην Κηφισιά.
Επιπλέον, σε περιοχές εκτός Αττικής και Μυκόνου, συνομιλίες καταγράφονται και για τη Σαντορίνη. Στις 15 Μαΐου, η 43χρονη συνομιλεί με υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία αλλά όχι και στους πρώτους 14 που συνελήφθησαν ως μέλη του κυκλώματος. «Να σου πω, ερώτηση. Να συμμετέχει ο μηχανικός; Αυτό ρώτα την», λέει στον υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού. «Θα ρωτήσω εγώ τη δικιά μου», της απαντά εκείνος, με τη 43χρονη να του θυμίζει και την επόμενη από τις εκκρεμότητές τους. «Η Σαντορίνη είναι την επόμενη εβδομάδα», του επισημαίνει. «Ναι, ναι. Έχουν μαζευτεί πάνω από 60 θέματα», επιβεβαιώνει ο υπάλληλος.
Οι υπηρεσίες της 43χρονης, όμως, φαίνεται πως ήταν περιζήτητες σε όλη την Ελλάδα. Στις 14 Μαΐου, δέχεται κλήση από ιδιοκτήτη επιχείρησης εστίασης, που της συστήνεται, της εξηγεί από πού πήρε το τηλέφωνό της, αναφέροντας το όνομα του κοινού γνωστού τους. «Μου ανέφερε ότι είναι κάπου στον Βόλο», λέει για την επιχείρηση η 43χρονη. «Ναι, συγκεκριμένα στις Μηλιές, στο Πήλιο», τονίζει ο επιχειρηματίας και οι δυο τους δίνουν ραντεβού για να τα πουν λίγο αργότερα.
Ο θησαυρός
Τους τελευταίους 18 μήνες, οι 14 κατηγορούμενοι εκτιμάται ότι είχαν καρπωθεί περίπου 700.000 ευρώ. Τα αληθινά παράνομα κέρδη τους φαίνεται πως ήταν πολλαπλάσια. Η Νάνσυ φέρεται να είχε ιδιαίτερη αγάπη στα ακριβά ρολόγια. Στο σπίτι της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 25 πολυτελή ρολόγια, το πιο φτηνό από τα οποία αξίας 7.000 ευρώ. Στην πανάκριβη συλλογή της φιγουράρουν ρολόγια με κάρτα γνησιότητας από εταιρείες όπως Swarovski, Rolex, Michael Kors, Dolce & Gabbana.
Τα μέλη του κυκλώματος, όμως, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να διατηρούν τα κέρδη τους και σε μετρητά. Μάλιστα, τον ρόλο του ταμία φαίνεται πως είχε αναλάβει μια 75χρονη, η Ζωίτσα. Πρόκειται για τη μητέρα της 43χρονης, η οποία έχει επίσης συλληφθεί. Η ηλικιωμένη φέρεται, μάλιστα, πως κρατούσε ιδιόχειρες σημειώσεις με λεπτομέρειες για τα ποσά που «έμπαιναν» και «έφευγαν» από το ταμείο της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιώντας πολυτονικό σύστημα με δασείες και περισπωμένες, στοιχείο που παραπέμπει στην ηλικία της.
Συνολικά, στο σπίτι της μητέρας βρέθηκαν περίπου 400.000 ευρώ Τα χρήματα ήταν επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού, τυλιγμένα σε ρολά, μέσα σε καναπέδες και πολυθρόνες, σε κρύπτες στην ψευδοροφή, ακόμα και σε ντουλάπια της κουζίνας. Ρόλο, ωστόσο, είχε και ο αδελφός της Νάνσυς. Ο 41χρονος είχε αναλάβει την είσπραξη των χρημάτων από τους εκβιαζόμενους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, τα οποία έβαζε μέσα σε χαρτοσακούλες, αφού πρώτα ερχόταν σε συνεννόηση με την αδελφή του για τα ποσά που θα εισπράξει και βέβαια από ποιον.
Όπως λέει στη Realnews αστυνομικός που έχει γνώση των ερευνών, στην ουσία η Νάνσυ λειτουργούσε ως η «προϊστάμενη» πολλών δημοσίων υπαλλήλων στον δήμο Αθηναίων, στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και σε υγειονομικές ελεγκτικές υπηρεσίες: «Ήταν αυτή που στην ουσία έδινε τις εντολές για το πότε θα γίνουν έλεγχοι, πού θα γίνουν και βέβαια τον τρόπο που θα γίνουν, ώστε να μην ενοχληθούν οι “πελάτες” του κυκλώματος», λέει ο αστυνομικός για τη δράση της 43χρονης, η οποία είχε παρελθόν στις απάτες. Το 2009 παρίστανε τη μεσίτρια και αποπειράθηκε να πουλήσει ένα ακίνητο που ανήκε σε τράπεζα για 120.000 ευρώ. Το 2010, ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία, είχε υπεξαιρέσει από το ταμείο ποσό σχεδόν 125.000 ευρώ. Και για τις δύο υποθέσεις τής είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, αλλά όχι φυλάκιση.
Παραδοχή
Αντιθέτως, αυτή τη φορά, μετά την απολογία της, η 43χρονη προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρνήθηκε ότι ήταν η αρχηγός της οργάνωσης, αλλά φέρεται να παραδέχθηκε τη συμμετοχή της. Με τόσα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος της, μάλλον δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Άλλωστε, οι συναλλαγές των χρημάτων και ο ρόλος της έχουν καταγραφεί με ακρίβεια. Για παράδειγμα, σε συνομιλία της με άγνωστη στις 28 Μαΐου, εμφανίζεται να κανονίζει με τον αδελφό της πόσα λεφτά θα δοθούν, από ποιο «ταμείο» και σε ποιους. «Περίμενε λίγο», λέει στη συνομιλήτριά της και έπειτα φωνάζει τον αδελφό της. «Θανάση; Πήγαινε λίγο στα… ε, δίπλα στην… ε, είναι τα μπιζού, που είναι εκεί, θυμάσαι; Έχει αφήσει λεφτά για μένα για το υγειονομικό, παρ’ τα και θα έρθει»…
Κοινός εκβιασμός
Ο τρόπος δράσης και το μεγάλο κόλπο
Η Νάνσυ δεν άφηνε την «επιχείρηση» να τρέχει στον αυτόματο. Κυκλοφορούσε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας με το σημειωματάριό της ανά χείρας, στο οποίο κατέγραφε τα καταστήματα που άνοιγαν στο κέντρο. Έπειτα ενημέρωνε τον δικό της άνθρωπο που είχε τις «άκρες» στη Δημοτική Αστυνομία και το Υγειονομικό. Είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα μέλη του κυκλώματος να συντάσσουν κατ’ εντολή της 43χρονης ψευδείς βεβαιώσεις για ελέγχους που δήθεν είχαν κάνει σε συγκεκριμένα καταστήματα.
Η κύρια δράση του κυκλώματος όμως, παραπέμπει σε κοινό εκβιασμό. Τα μέλη του κυκλώματος που δούλευαν στη Δημοτική Αστυνομία ξεκινούσαν τους ελέγχους βεβαιώνοντας δύο παραβάσεις από επιχειρήσεις εστίασης, μέσα σε λίγες ημέρες. Ως γνωστόν, αν και τρίτη φορά βρεθεί να μην έχει συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νόμου, τότε μπαίνει λουκέτο στο κατάστημα. Έτσι, πριν από τον τρίτο έλεγχο, εμφανιζόταν ως από μηχανής θεός η Νάνσυ, η οποία έλυνε όποιες υποθέσεις υπήρχαν, πάντα με το αζημίωτο.
Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι αυτήν την περίοδο η 43χρονη ετοίμαζε ένα μεγάλο κόλπο στη Μύκονο. Επρόκειτο για μια κτιριακή επέκταση καταστήματος που ανήκει σε διεθνή αλυσίδα γνωστού σχεδιαστή μόδας. Για αυτή τη δουλειά, βρισκόταν σε συνεργασία με την επίσης συλληφθείσα υπάλληλο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων. Η 63χρονη εμφανίζεται να μεταβαίνει στη Μύκονο μαζί με τη Νάνσυ, με την οποία, όπως φαίνεται από τις συνομιλίες τους, γνωρίζονται και συνεργάζονται επί σειρά ετών. Μόνο για την κτιριακή επέκταση στο Νησί των Ανέμων το κύκλωμα εκτιμάται ότι θα μοιραζόταν «φακελάκι» ύψους 80.000 ευρώ.
Ο υπάλληλος καθαριότητας, ο τμηματάρχης και το πόρισμα της Περιφέρειας
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν περισσότερες συλλήψεις, κυρίως από τις τάξεις των υπαλλήλων που συνεργάζονταν με το κύκλωμα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και υπάλληλος του Τομέα Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία είχε προσβάσεις στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής!
Ακόμα, η λίστα των συλλήψεων περιλαμβάνει και τον τμηματάρχη της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας, αλλά κανέναν ακόμη δημοτικό αστυνομικό μέχρι στιγμής.
Αντιθέτως, η δικογραφία περιλαμβάνει τα ονόματα 12 υπαλλήλων του Υγειονομικού που ανήκει στην Περιφέρεια της Αττικής. Σημειώνεται πως από τον περασμένο Μάρτιο ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει τη διεξαγωγή εσωτερικού ελέγχου στις υπηρεσίες των υγειονομικών. Στο πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου καταγράφονται ελλείψεις και δυσλειτουργίες, που αφήνουν μεγάλο περιθώριο για αδιαφανείς ελέγχους. «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στη διαφθορά. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα επίορκων να αμαυρώνει τη δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίας μας καθημερινά», δήλωσε στην «R» ο Ν. Χαρδαλιάς.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews