
Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ η Eurovision, είπε η Netta και άναψε φωτιές
Φωτιες άναψε η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού της Eurovision που εκπροσωπεί το Ισραήλ όταν μετά τη νίκη της είπε ότι ο διαγωνισμός του χρόνου να γίνει στην Ιερουσαλήμ. Ολοι ξέρουμε ότι η Ιερουσαλημ (τα Ιεροσόλυμα) είναι αντικείμενο διαμάχης και πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχθούμε ο διαγωνισμός τραγουδιού έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για πολιτικούς σκοπούς… (Όπως άλλωστε η Ελλάδα και η Κύπρος αλληλομοιράζουν τα 12άρια κάθε χρόνο, οι σκανδιναβικές χώρες το ίδιο, οι χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης το ίδιο…).
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κερδίζει τον διαγωνισμό της Eurovision. Η τελευταία ήταν πριν από 20 χρόνια, το 1998, με τη Ντάνα Ιντερνάσιοναλ.
Είχαν περάσει λίγα λεπτά μετά το τέλος της ψηφοφορίας. H νεαρή Netta από τη σκηνή της Eurovision κάλεσε τον κόσμο στην «Ιερουσαλήμ».
«Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ»
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που διαλέξατε το διαφορετικό, σας ευχαριστώ τόσο πολύ που αποδέχεστε τις διαφορές μεταξύ μας. Αγαπώ την πατρίδα μου, την επόμενη φορά στην Ιερουσαλήμ».
Δυο 24ωρα μετά τη Eurovision, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δίνει στη Netta κάθε δικαίωμα να καλεί… κόσμο στην Ιερουσαλήμ. Εκεί στις 14 Μαΐου, ο Τραμπ κάνει κάτι που κανένας προκάτοχός του δεν είχε τολμήσει: ανοίγει την πρεσβεία των ΗΠΑ. Αναγνωρίζει, δηλαδή, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Κι ας τη διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός της χώρας της, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, δεν θα μπορούσε να αφήσει την ατάκα της Netta να περάσει χωρίς να την εκμεταλλευθεί. «Netta είσαι αξιαγάπητη. Έφερες μεγάλο σεβασμό για το κράτος του Ισραήλ. Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ» έγραψε ο Νετανιάχου στο twitter.
Netta Barzilai: Η νικήτρια της Eurovision που αποφοίτησε από μουσικό σχολείο και έχει πάει στρατό
newsit