
H απίθανη ζωή του ανθρώπου που έφερε την τεκίλα στην Ευρώπη
Από τη Ζένια Σώρου
Μεγαλωμένος στο ανατολικό Λος Άντζελες, την πόλη με τη μεγαλύτερη παρουσία Μεξικανών στις ΗΠΑ, o Tomas δεν χρειάστηκε να κοπιάσει για να αγαπήσει τη μεξικάνικη κουλτούρα, «που βασίζεται σε ένα διαρκές ταξίδι αισθήσεων και συναισθημάτων».
Οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στην Ουαλία, αλλά εκείνος καθώς μεγάλωνε στις γειτονιές των Mεξικανών μεταναστών σφυρηλατήθηκε στο δικό τους τρόπο ζωής. Ήδη στα 15 του είχε δοκιμάσει την τεκίλα. «Μεξικό σημαίνει τεκίλα και το αντίστροφο» έχει πει σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του. Βέβαια, η αφομοίωση δεν ήρθε από μόνη της, αφού χρειάστηκαν πολλά ταξίδια στο γειτονικό Μεξικό – ο ίδιος ακόμη θυμάται τον ενθουσιασμό του στο πρώτο του ταξίδι εκεί με τον πατέρα του. Συνέχισε τα ταξίδια του και όσο ήταν φοιτητής Κοινωνικών Επιστημών. Όταν αποφοίτησε, έγινε καθηγητής, ασχολήθηκε με την πάλη, παντρεύτηκε, απέκτησε ένα γιο και ήταν ένα ταξίδι του στο Άμστερνταμ που του έδωσε την απάντηση για το τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Το 1976 μετακόμισε στην ολλανδική πρωτεύουσα και άνοιξε το πρώτο μεξικάνικο εστιατόριο, το Café Pacifico. Η επιτυχία ήρθε αμέσως. Με το πέρασμα των χρόνων τα εστιατόρια και τα μπαρ του εξαπλώθηκαν: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Αυστραλία.
Θυμάται ακόμη πως, όταν άνοιξε το πρώτο του μπαρ, οι Ολλανδοί δεν είχαν καν δοκιμάσει το εθνικό ποτό του Μεξικού. «Κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η τεκίλα για το concept που ήθελα να δημιουργήσω. Ήθελα να είμαι πλήρως καταρτισμένος επάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την τεκίλα σαν κατηγορία».
Πλέον, έχει ανακηρυχτεί και επίσημα πρεσβευτής της τεκίλας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι ένας συμβολικός τίτλος, ένα “ευχαριστώ” από το μεξικανικό επιμελητήριο για την τεκίλα. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό τον τίτλο που μου απονεμήθηκε και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να προωθήσω την κατηγορία της τεκίλας και των Agave Spirits στον κόσμο».
Ο Αυτοδημιούργητος «αδελφός»
Ο ίδιος δηλώνει λάτρης της χώρας μας. «Επισκέπτομαι την Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορώ, αισθάνομαι εδώ σαν στο σπίτι μου, αγαπάω την ελληνική κουλτούρα και θεωρώ τους Έλληνες “αδέλφια” μου». Η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες τον είχε ικανοποιήσει αφού «η κουλτούρα γύρω από την καλή τεκίλα μόλις έχει ξεκινήσει να χτίζεται και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα τελευταία. Το πάθος των Ελλήνων αναδεικνύει την εκτίμησή τους για τα ποιοτικά αποστάγματα». Σε μια χώρα που έχουν ανατραπεί τα παραδοσιακά θεμέλια και η ανεργία αποτελεί το Νο 1 πρόβλημα των νέων, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας έχει μια συμβουλή. «Ακολουθήστε την καρδιά σας, αποφασίστε τι θέλετε και επικαλεστείτε το σύμπαν να συμμετάσχει παρέχοντάς σας ό,τι χρειάζεται. Να είστε ανοιχτοί στη “μαγική δύναμη”στην οποία όλοι μας έχουμε πρόσβαση».
«Αν κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς, δεν χρειάζεται να δουλέψεις ποτέ» σύμφωνα με τον Κομφούκιο. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο Tomas, που αγάπησε την τεκίλα, γνώρισε τα μυστικά της και όταν ο master distiller της Tequila Ocho, Carlos Camarena, τον προσκάλεσε για να δημιουργήσουν μαζί την top trending Tequila Ocho, ανταποκρίθηκε θετικά. «Με προσκάλεσε να παρασκευάσουμε μαζί μια νέα τεκίλα. Είχαμε σαν πρωταρχικό στόχο να δημιουργήσουμε ένα απόσταγμα που θα έχει όσο το δυνατόν πιο σύνθετο και πολυδιάστατο γευστικό προφίλ Αγαύης, που αποτελεί την πρώτη ύλη». Η ονομασία Ocho («Οκτώ» στα μεξικάνικα) προέκυψε κατά τη διαδικασία. «Αρχικά φτιάξαμε 12 δείγματα και ήταν το υπ’ αριθμόν 8 εκείνο που διαλέξαμε και οι δύο ως καλύτερο».
Σεβόμενος τη διαδικασία που εξασφαλίζει την καλύτερη απόδοση του προϊόντος, ο Tomas δηλώνει οπαδός του slow food, της αργής διαδικασίας παρασκευής. «H slow food φιλοσοφία βασίζεται στις αρχές ότι η πρώτη ύλη πρέπει να λαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό του παραγωγού, χωρίς διαδικασίες επιτάχυνσης, καθόλου χρήση χημικών ή άλλων τρικ και γίνεται με τον πιο ευεργετικό και υγιεινό τρόπο για τον καταναλωτή και το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα. Αντί για πρακτικές δηλαδή μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης, η διαδικασία slow food αναδεικνύει τη φύση και την ποικιλομορφία αυτής».
Περισσότερα νέα και πλούσιο ρεπορτάζ στο People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο Θέμα.