Από την Ντέπυ Κουρελλού

 Στην Αθήνα 19 εστιατόρια σιτίζουν 137 άτομα για 14 ημέρες κάθε μήνα. Κάτω από την ομπρέλα της ΑΜΚΕ Άρτος και Αγάπη προμηθεύουν τις οικογένειες που ζουν στο Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας του Δήμου Αθηναίων με πρώτες ύλες για ένα πλήρες οικογενειακό μενού.

Στα πολυσύχναστα εστιατόρια της μοδάτης οδού Ραμπιτό στο Παρίσι εντύπωση κάνει πως πίσω από τα τζάμια οι πελάτες που τελειώνουν το επιδόρπιό τους δεν είναι καλοχτενισμένοι, ούτε φοράνε όμορφα ρούχα. Είναι άνθρωποι με φθαρμένα παπούτσια, ξεθωριασμένα μπουφάν και δεν πληρώνουν λογαριασμό. Είναι άστεγοι ή πεινασμένοι που απολαμβάνουν κάποιες ημέρες του μήνα δύο ώρες αξιοπρέπειας και γεύμα πέντε πιάτων.

Ο σατιρικός ηθοποιός Michel Colucci (γνωστός ως Coluche), γιος Ιταλών εργατών μεταναστών που είχε υπάρξει άνεργος και ζητιάνος, ήταν, το 1985, ο εμπνευστής των Restos du Cœur, ή αλλιώς Εστιατορίων της Καρδιάς, που προσφέρουν φαγητό και ζέστη στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και λειτουργούν ακόμα και σήμερα στη Γαλλία (πέρσι τα εστιατόρια αυτά υποδέχτηκαν 700.000 ανθρώπους, ενώ οι 51.000 εθελοντές μοίρασαν 91 εκατομμύρια γεύματα).

Αυτή την ιστορία θυμήθηκε ο 24χρονος Ελληνογάλλος ηθοποιός Ιάσων Μπίτερ μια μέρα στην Αθήνα και τη διηγήθηκε στους φίλους του, τα αδέλφια Αργύρη και Γαρυφαλλιά Ζαννιά.

Οι τρεις φίλοι εμπνεύστηκαν από το έργο του Colucci και προσέγγισαν τους επαγγελματίες τροφίμων για να δημιουργήσουν τη δική τους αλυσίδα αγάπης. «Αυτή η ιστορία άρχισε να μας ενδιαφέρει όλο και πιο πολύ κι έτσι ξεκινήσαμε να το ψάχνουμε παραπάνω. Προσεγγίσαμε διάφορα εστιατόρια της Αθήνας προτείνοντάς τους να μαγειρεύουν μία φορά την εβδομάδα για μονογονεϊκές και άπορες οικογένειες» θυμάται ο Ιάσονας.

Στις 21 Μαρτίου του 2016 τα πέντε πρώτα εστιατόρια που δέχτηκαν τη συνεργασία μαγείρευαν 150 μερίδες, καλύπτοντας 5 γεύματα για μία εβδομάδα για 30 παιδιά από το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας του Δήμου Αθηναίων, με ένα μενού που ανταποκρινόταν στις διατροφικές ανάγκες κάθε οικογένειας, με έμφαση στα όσπρια, στο κρέας και το ψάρι.

«Αφού ελέγξαμε τους εαυτούς μας και τα πρώτα εστιατόρια που μας εμπιστεύτηκαν πως είμαστε όλοι συνεπείς, ανοίξαμε την ομπρέλα μας προσεγγίζοντας κι άλλους επαγγελματίες της εστίασης. Ήταν και η στιγμή που αποφασίσαμε πως η κίνηση αυτή πρέπει να πάρει μια επίσημη μορφή, για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά της» σημειώνει ο Αργύρης Ζαννιάς, 32 ετών, γραφίστας. Έτσι, το Δεκέμβριο του 2016 γεννήθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) Άρτος και Αγάπη.

Το μήνυμα του Coluche «Όταν ο Θεός αποφάσισε να χωρίσει ισότιμα τον κόσμο, οι πλούσιοι πήραν το φαγητό και οι φτωχοί την όρεξη» είχε εντυπωθεί στη φιλοσοφία των τριών φίλων. «Τότε, μιλώντας με μια παιδοψυχολόγο, αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε τα μαγειρευτά φαγητά με τρόφιμα μακράς διάρκειας. Οι μαγειρεμένες μερίδες κατέληγαν σε οικογένειες που ζούσαν σε σπίτια που τους παρέχει ο Δήμος Αθηναίων, με δωρεάν ρεύμα και νερό. Το να τους παρέχεται, επιπλέον, έτοιμο και το φαγητό δεν βοηθούσε στην ψυχολογία ούτε των γονιών ούτε των παιδιών. Ήταν πιο σημαντικό η μητέρα και ο πατέρας να μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρεύουν οι ίδιοι για τα παιδιά τους» λέει ο Αργύρης για τη νέα μορφή που κλήθηκε να λάβει το Άρτος και Αγάπη. «Είναι απαραίτητο ένα σπίτι να γεμίζει με μυρωδιές, τα παιδιά να βλέπουν όλη τη διαδικασία της παρασκευής του σπιτικού γεύματος, το οποίο, όπως και στα περισσότερα σπίτια, έτσι και στο δικό τους, θα μπορούσε να γίνει μια οικογενειακή ιεροτελεστία. Είναι σημαντικό το παιδί να βλέπει τη μαμά να “παλεύει” στην κουζίνα, κάτι που το κάνει να πιστεύει πως “παλεύει” παντού. Αλλά και για την ίδια τη μητέρα είναι ουσιώδες να μαγειρεύει η ίδια για το παιδί της ώστε να αισθάνεται σημαντική».

Τα μηνύματα που εμπεριέχονται στην τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ (2016) αναφορικά με το επίπεδο φτώχειας στην Ελλάδα αναφέρουν πως ο πληθυσμός που θεωρείται πως βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται σε ποσοστό 35,7%, ενώ οι κοινωνικές δομές της χώρας είναι αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πρωτοφανές κύμα φτώχειας. Στις τρεις πολυκατοικίες και τα δέκα αυτόνομα διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται 36 οικογένειες, σε ένα πρόγραμμα βοήθειας που προσφέρεται για δύο χρόνια σε καθεμία. Είναι φανερό πως το κράτος πρόνοιας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του ένα πρόβλημα που δεν έχει ορατή ρεαλιστική λύση.

«Με το Άρτος και Αγάπη ανακαλύψαμε πως τα πιο πολλά εμπόδια τα βάζουμε εμείς στον εαυτό μας. Αν επιθυμείς να βοηθήσεις, απλά κάν’ το. Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε μεγάλη ανασφάλεια. Νομίζαμε πως δεν θα μας πάρουν στα σοβαρά, αφού κανείς δεν μας ξέρει ή επειδή δεν έχουμε κάτι να μας στηρίζει. Όταν, όμως, το πήραμε απόφαση και κάναμε τις πρώτες μας κινήσεις, διαπιστώνοντας την αποδοχή, πήραμε δύναμη να κάνουμε περισσότερα» λέει ο Ιάσονας.

Πλέον, το Άρτος και Αγάπη συνεργάζεται με 19 εστιατόρια που σιτίζουν 136 άτομα, δηλαδή 41 οικογένειες, για 14 ημέρες κάθε μήνα, ενώ τον Απρίλιο διένειμαν 2.800 μερίδες σε 200 άτομα, (περίπου 60 οικογένειες).

«Ίσως ακούγεται πολύπλοκο. Στην πραγματικότητα, όμως, απαιτείται απλά λίγος χρόνος, τον οποίο διαθέτουμε ή βρίσκουμε, και αρκετή οργάνωση. Κάθε μήνα στέλνουμε ένα διαφορετικό σε κάθε εστιατόριο email με τα τρόφιμα που θα θέλαμε, ιδανικά, να καλύψει καθένα από αυτά και η μεταφορική εταιρεία Biz Courier αναλαμβάνει, εθελοντικά, τη συλλογή των τροφίμων. Κατόπιν κάθε μήνα, σε μέρα και ώρα που εξυπηρετεί όλους, δύο άτομα από κάθε πολυκατοικία έρχονται σε εμάς και χωρίζουν τα τρόφιμα, συμμετέχοντας οι ίδιοι στη διαδικασία. Κάνουμε έτσι μαζί τη μεριδοποίηση αναλογικά και ισόποσα. Επιμένουμε να συμμετέχουν οι οικογένειες στη διαδικασία μεριδοποίησης, γιατί είναι ένας τρόπος να ενεργοποιούνται και να αισθάνονται ουσιαστικά και πρακτικά πως προσφέρουν στην πολυκατοικία τους» περιγράφει ο Αργύρης.

Μελλοντικός στόχος η συνεργασία με τα σχολεία, αφού, σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 650.000 παιδιά ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Κι ακόμα πιο μελλοντικός τα καλλιτεχνικά εργαστήρια. «Είναι κάτι που θέλουμε να οργανώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Μια καλλιτεχνική ομάδα που θα απασχολεί δημιουργικά γονείς και παιδιά που δεν έχουν την οικονομική άνεση να γνωρίσουν τις τέχνες: ζωγραφική, μουσική, χορό. Αλλά και διανομή τροφίμων σε σχολεία. Ήδη ξεκινήσαμε στο 165ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, καλύπτοντας τις ανάγκες σίτισης 77 οικογενειών. Στη διαδικασία μεριδοποίησης συμμετείχε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και οι ωφελούμενοι».

Ωστόσο, η ομάδα του Άρτος και Αγάπη είναι ανοιχτή σε προτάσεις, αλλά και σε προσκλήσεις. Όποιοι επαγγελματίες, από οποιονδήποτε χώρο, το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Κάποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει με τον προφανή τρόπο, δηλαδή τρόφιμα, αλλά και με οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών: σε ιατρικά θέματα –τα παιδιά των ευπαθών οικογενειών, π.χ., σπάνια πηγαίνουν σε οδοντίατρο–, εκπαιδευτικά, προετοιμασία παιδιών για τις πανελλήνιες ή βοήθεια σε παιδιά με αδύνατες επιδόσεις, ακόμα και υδραυλικοί μπορεί να είναι χρήσιμοι. Από την άλλη, χρήσιμος θα ήταν και κάποιος αποθηκευτικός χώρος για να στοιβάζουμε μόνιμα τα τρόφιμα» περιγράφει ο Αργύρης μερικές από τις άμεσες ανάγκες της ομάδας.

Οι ίδιοι πώς έχουν επηρεαστεί από τη δράση τους; «Έχουμε εξελιχτεί ως άνθρωποι μέσα από αυτή τη διαδικασία. Έχουμε μάθει τι είναι σημαντικό και τι όχι. Κυρίως, έχω μαλακώσει ως άνθρωπος. Είμαι πιο ανεκτικός, δεν είμαι πια αυστηρός. Ωστόσο, ο εθελοντισμός δεν είναι κάποια εξτραβαγκάντζα. Δεν χρειάζεται να έχεις τον άπειρο χρόνο ή κάποια μόρφωση, απλά να διαθέτεις το χρόνο σου» λέει ο Αργύρης και ο Ιάσονας συμπληρώνει: «Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπω τον εαυτό μου μέσα στην κοινωνία. Έχω δει και έχω αισθανθεί τη διαφορά τού να λέμε “Ε, και τι να κάνουμε; Έτσι είναι η κατάσταση” και του “Μπορώ κι εγώ να κάνω κάτι, να βάλω το λιθαράκι μου”. Αυτή η μετάβαση της σκέψης είναι που σε ωθεί στη δράση, και μια τέτοια δράση μπορεί να γεννήσει ενεργούς ανθρώπους το 2017. Και με αυτή τη σκέψη και εμπειρία για εφόδιο μπορώ και πιστεύω κάθε μέρα σε κάτι καλύτερο». 

Τα εστιατόρια του Άρτος  και Αγάπη

Βασίλαινας

Vezene

Drakoulis Meat

Zurbaran

Ιώδιο

It Restaurant

Café Merlin

Καφενείο Κολωνάκι

Matsuhisa Athens

Cookoovaya

Malconi’s

Nikkei

Nice n easy

Noel

Οικείο

Ο Τζίτζικας κι

ο Μέρμηγκας

Ratka

Food Sins

Σπύρος και Βασίλης

Τηλέμαχος Athens

Το Πάρκο Ελευθερίας

Φιλίππου

 

Info

https://www.facebook.com/ArtoskaiAgapi/

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αργύρης Ζαννιάς

Tηλ. επικοινωνίας: 6987-159518

E-mail: artoskaiagapi@gmail.com