
Δεύτερη εφιαλτική νύχτα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι, Βαρνάβας
Άλλο ένα δύσκολο βράδυ θα περάσουν οι κάτοικοι σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, καθώς οι πύρινες γλώσσες εξακολουθούν να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Στο μεταξύ, μέσα σε 12 ώρες εκδηλώθηκαν 29 φωτιές σε όλη τη χώρα, με εκείνη στη Ζάκυνθο να καίει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Μάλιστα, η δραματική κατάσταση εκτυλίσσεται την ώρα που συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε Ηλεία και Εύβοια.
Η ανατολική Αττική παραμένει σε πύρινο κλοιό από τις 4 το απόγευμα της Κυριακής, με το μέτωπο να εκτείνεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων και τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Ο δήμος Ωρωπού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πυροσβεστική προσπαθεί με κάθε τρόπο να τιθασεύει την φωτιά.
Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ, μέχρι την δύση του ηλίου, ρίψεις νερού έκαναν πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Παράλληλα, στην επιχείρηση συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα και οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.
Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να απομακρύνονται έγκαιρα, τόσο για τη δική τους ασφάλεια, όσο και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών. Επίσης, οι οδηγοί καλούνται να αποφεύγουν να κινούνται στις εν λόγω περιοχές.
Οι καταστροφές που έχουν γίνει, τόσο στο δάσος, όσο και στα σπίτια, δεν μπορούν να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, η πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη και έντονη, που τα σύννεφα καπνού ήταν ορατά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας! Αν και οι τοπικές αρχές και κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για εμπρησμό και στο Ίντερνετ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν έναν εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από φιάλη υγραερίου και δύο φανάρια, η πυροσβεστική τονίζει πως τα αίτια της φωτιάς δεν μπορούν ακόμα να διευκρινιστούν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο πύρινος όλεθρος να άρχισε από βραχυκύκλωμα σε καλώδια της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ζάκυνθος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, καθώς η φωτιά συνεχίζει για τέταρτη ημέρα το καταστροφικό της έργο. Στο νησί υπάρχουν ακόμα 12 ενεργές εστίες, που, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες 134 πυροσβεστών, δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, μέσα σε 12 ώρες, από τις 06:00 το πρωί έως και τις 06:00 το απόγευμα της Δευτέρας, ξέσπασαν 29 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Τέσσερις εξ’ αυτών μαίνονται ανεξέλεγκτες στον νομό Ηλείας, όπου επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα.