
Επεισόδια στο υπουργείο Εσωτερικών: Έκαψαν σκουπίδια και ξήλωσαν ρολά οι εργαζόμενοι των δήμων
Ένταση στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών όπου έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι φωνάζουν συνθήματα κατά του υπουργού Εσωτερικών πετάνε σκουπίδια και επιχειρούν να μπουν στο κτήριο
Διαμαρτύρονται για την αθέτηση των υποσχέσεων για λύση στο πρόβλημα των συμβάσεων
Άναψαν τα αίματα στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων οι οποίοι ξεπερνούν τις 5.000 να ξεσπούν με οργή στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο στόχαστρό τους ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης τον οποίο κατηγορούν ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του για λύση στο θέμα των συμβάσεών τους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αποδοκιμάστηκε έντονα από διαδηλωτές πριν μπει στο υπουργείο και του πέταξαν αντικείμενα.
Στην πορεία έπεσαν αυγά, ντομάτες, μπογιές, ενώ διαδηλωτές έκαψαν σκουπίδια.
Αποπνικτική αρχίζει να γίνεται η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας με τα σκουπίδια, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται στον αέρα μετά από δικαστική απόφαση.
Λίγο πριν ο πρώτος καύσωνας χτυπήσει τις πόρτες της χώρας, η ΠΟΕ – ΟΤΑ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις συμβασιούχων των δήμων βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Η μία πραγματοποιείται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και η άλλη από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομονοίας.
Αμφότερες θα καταλήξουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά για τα οχήματα οι οδοί Αγίου Κωνσταντίνου, Σταδίου και τα γύρω στενά.
Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για το ίδιο θέμα έχουν προγραμματίσει και οι αιρετοί, από τις 11:00 το πρωί, οπότε αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ να συναντηθούν με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.
Οι κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με καταλήψεις στα αμαξοστάσια των Δήμων γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη την αποκομιδή των σκουπιδιών. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι μετατροπή των συμβάσεων της κατηγορίας αυτής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.
Οι 10.000 (6.500 κατά τον Πάνο Σκουρλέτη) συμβασιούχοι των δήμων που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους. Η συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών ήταν άκαρπη και έτσι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν καταλήψεις στα αμαξοστάσια όλης της χώρας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μην μπορούν να βγουν στους δρόμους για να μαζέψουν τα σκουπίδια.
Υποσχέσεις Σκουρλέτη: Πρόθεσή μας η προκήρυξη μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, των οποίων η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στη εφημερίδα F & M Voice.
Για τις άλλες περιπτώσεις συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται στις ίδιες θέσεις με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, ο υπουργός επισημαίνει ότι θα δοθεί λύση συμβατή με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού προηγουμένως καθοριστούν τα κριτήρια της μονιμοποίησης και αποσαφηνιστεί η πραγματική εργασιακή σχέση τους.
Νομοθετική λύση για τους συμβασιούχους θα ζητήσει η ΚΕΔΕ από τον Π. Σκουρλέτη
Τη νομοθετική λύση στo θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων θα ζητήσει η ΚΕΔΕ στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.
Από την απάντηση του υπουργού θα εξαρτηθεί και η στάση που θα τηρήσει στη συνέχεια. Η ΚΕΔΕ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αυτή την ώρα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων επισημαίνοντας ότι «οι δήμοι έχουν “αφυδατωθεί” από προσωπικό».
Συστάσεις από τον Δήμο Αθηναίων
Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους εμμέσως να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στους κάδους ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.
«Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ο Τσίπρας για τους συμβασιούχους
Το “καυτό” ζήτημα συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει μία ουσιαστικά πολιτική τοποθέτηση και αφήνοντας ανοιχτό το θέμα.
“Πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τους συμβασιούχους και να τελειώσει η κατάσταση ομηρείας για χιλιάδες εργαζομένους, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες και δεν τους δημιούργησε η παρούσα Κυβέρνηση”.
Τα αιτήματα των εργαζομένων
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:
– Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίεςκ και έχουν πάρει παρατάσεις.
– Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
– Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
– Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:
– Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
– Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
– Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
– Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.