Φωτογραφίζοντας το Σύμπαν

«Πανσέληνος πάνω από τις Αλπεις» του Stefano De Rosa. Η εντυπωσιακή φωτογραφία τραβήχτηκε λίγα λεπτά πριν από την ανατολή του Ηλίου στην περιοχή του Τορίνου, στην Ιταλία.


Και ενώ οι περισσότεροι περνάμε τις ζωές μας απορροφημένοι στα… επίγεια προβλήματα, κάποιοι ανάμεσά μας επιμένουν να κοιτάζουν ψηλά, όχι μόνο για να «δραπετεύσουν» από την πραγματικότητα του εφήμερου, αλλά και για να προσφέρουν σε εμάς τους υπόλοιπους μια μικρή γεύση από τα θαύματα που συντελούνται καθημερινά πάνω από τα κεφάλια μας. Η αστροφωτογραφία διανύει σήμερα μία «χρυσή εποχή», χάρη στις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, την ευρεία διάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού σε προσιτές τιμές και φυσικά τη συμβολή του Διαδικτύου, που επιτρέπει στους επίδοξους αστροφωτογράφους να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους ή να αποκτήσουν βασικές γνώσεις μόνο με μερικά «κλικ». Επομένως, δεν εκπλήσσει η τεράστια συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το «Insight Astronomy Photographer of the Year» του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς: φέτος, η κριτική επιτροπή καλείται να επιλέξει τους νικητές μεταξύ περίπου 2.700 ερασιτεχνών και επαγγελματιών προερχομένων από 60 χώρες του κόσμου, δηλαδή περισσότερους από κάθε άλλη φορά στα επτά χρόνια από την ίδρυση του θεσμού.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η μικρή λίστα των υποψηφίων και ένα μικρό δείγμα των επιλεγμένων φωτογραφιών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Μουσείων του Γκρίνουιτς. Οπως κάθε χρόνο, στους χώρους του Αστεροσκοπείου θα φιλοξενηθεί και η σχετική έκθεση μετά την απονομή των βραβείων, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Από τη γιγαντιαία Carina Nebula έως τις ηλιακές προεξοχές και από την Ορόρα έως τον κομήτη Lovejoy, οι ταλαντούχοι φωτογράφοι έχουν αποτυπώσει καθηλωτικές σκηνές, που εκτυλίσσονται άλλοτε στα βάθη του νυχτερινού ουρανού και άλλοτε στον ορίζοντα. Πολλοί «κυνηγούν» το μακρινό ή το σπάνιο, όπως ο Laszlo Francsics, που φωτογράφισε τη Lagoon Nebula, 5.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ο Patrick Gilliland, ο οποίος εστιάζει στη σουπερνόβα IC443, μία έκρηξη 30.000 χρόνων, ή ο Michael Jaeger, που κατέγραψε το πέρασμα του κομήτη Lovejoy. Αλλοι, εντοπίζουν τη μαγεία στο οικείο και το καθημερινό, όπως η πανσέληνος που δύει πάνω από τις Αλπεις στη φωτογραφία του Stefano De Rosa ή οι κεραυνοί κάτω από τον έναστρο ουρανό στο έργο της Julie Fletcher με τίτλο «Γαλήνη πριν την καταιγίδα».

Η χρήση των κατάλληλων φίλτρων αναδεικνύει τις αποχρώσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όμως τίποτα στις εικόνες δεν είναι «κατασκευασμένο». Αυτό, είναι, άλλωστε, μέρος της μαγείας της αστροφωτογραφίας: Τα παραγόμενα «έργα τέχνης» δεν αποτελούν καρπό της φαντασίας πρωτοπόρων καλλιτεχνών, αλλά θραύσματα του μαγικού υπερθεάματος στο οποίο μπορούμε όλοι να έχουμε πρόσβαση με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου. Οι κατηγορίες του φετινού διαγωνισμού καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα, με το βραβείο του Αστροφωτογράφου της Χρονιάς να συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 3.500 ευρώ.

Σε χωριστή κατηγορία διαγωνίζονται οι αστροφωτογράφοι έως 15 ετών, διατηρώντας όμως την ευκαιρία να κερδίσουν το μεγάλο βραβείο. Επιπλέον, ξεχωριστές διακρίσεις θα δοθούν στον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο δημιουργό, ο οποίος άρχισε να ασχολείται με την αστροφωτογραφία τον Ιανουάριο του 2014 ή αργότερα, καθώς και στην καλύτερη εικόνα τραβηγμένη με ρομποτικό τηλεσκόπιο. Τα ονόματα των νικητών του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 17 Σεπτεμβρίου. Από την επόμενη μέρα τα έργα τους θα εκτεθούν στο Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, στο Νοτιοανατολικό Λονδίνο, όπου συνεχίζεται μέχρι αύριο η έκθεση του περυσινού διαγωνισμού. Περισσότερες πληροφορίες στοwww.rmg.co.uk.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!