Χειρουργικές μάσκες: Ελλείψεις στην ελληνική αγορά – Πόσο κοστίζουν


Kαθώς επκρατεί παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα. 

Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη μόνο από τα φαρμακεία. Η τιμή τους ξεκινά απο 0,50 λεπτά το πακέτο των τριών ενώ διαδικτυακά μπορεί κάποιος να αγοράσει κουτί με 50 τεμάχια στην τιμή των 4 ευρώ. Ολα  αυτά όμως υπο κανονικές συνθήκες…

Οι πρώτες ελλείψεις

Ελλειψη στις χειρουργικές μάσκες δημιουργείται στην ελληνική αγορά, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ την τελευταία εβδομάδα, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού εκτός των συνόρων της Κίνας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύση Ευγενίδη, αναμένουν ανεφοδιασμό ώστε να καλυφθεί η έλλειψη που δημιουργείται τα τελευταία 24ωρα.

«Τελειώνουν τα αποθέματα με τις χειρουργικές μάσκες. Αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειψη αλλά πιστεύουμε ότι θα γίνει γρήγορα ο ανεφοδιασμός και δεν θα υπάρχει πρόβλημα» δηλώνει στο MakThess ο Διονύσης Ευγενίδης. Τις τελευταίες εβδομάδες που ενισχύθηκε η παγκόσμια ανησυχία για τον θανατηφόρο ιό, στους δρόμους της πόλης, σε λεωφορεία αλλά και σε κλειστούς χώρους δεκάδες είναι οι πολίτες που φορούν μάσκες για να προστατευτούν. «Είναι πρωτοφανής η ζήτηση, δεν το έχουμε ξανά δει αυτό. Προμηθευόντουσαν πολλοί και τον Δεκέμβριο για την εποχιακή γρίπη αλλά αυτό που γίνεται την τελευταία εβδομάδα δεν έχει καμία σχέση» σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. 

Όπως αναφέρει ο κ. Ευγενίδης, μάσκες προμηθεύονται όλες οι ηλικίες από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένοι. Η έλλειψη όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να ζητούν κιβώτια από την Ελλάδα. «Είναι πολλοί αυτοί που αγοράζουν κιβώτια με μάσκες για να στείλουν σε χώρες του εξωτερικού» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια  στγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες εταιρείες με ιατρικό εξοπλισμό έχουν έλλειψη στις μάσκες και δεν μπορούν να προμηθεύσουν τους πελάτες τους. 

Σύμφωνα με το GRTimes, γίνονται από την Κίνα προς τη χώρα μας παραγγελίες για εκατομμύρια μάσκες, τις οποίες χρησιμοποιούν οι Κινέζοι για να προφυλαχθούν από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τζαμπάζη, υπεύθυνο πωλήσεων στην εταιρεία Α. Δίγκας Ε.Ε, οι παραγγελίες είναι μαζικές τόσο από την Κίνα, όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης – όπως η Γερμανία – , οι οποίες επίσης προωθούν στη συνέχεια τις μάσκες στην κινεζική αγορά. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η πίεση στην Ελληνική αγορά είναι μεγάλη και πως η εταιρεία του, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, κρατάει αποθέματα και για τη δική μας αγορά, καθώς είναι σε έξαρση η εποχική γρίπη και η ζήτηση είναι επίσης αυξημένη.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας Medico, τα αποθέματα από την Ελληνική αγορά στερεύουν και δεν είναι απίθανο να δούμε έλλειψη τις επόμενες μέρες, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της εποχικής γρίπης.

Αντίστοιχη εκτίμηση έκανε μιλώντας στο GRTimes εκπρόσωπος άλλης εταιρείας με έδρα στην Αθήνα, που εισάγει και από την Κίνα ιατρικά είδη. Ανέφερε πως ειδικά στην Κίνα, τα αποθέματα έχουν τελειώσει και πως οι προμηθευτές εκεί έχουν στραφεί εδώ και μέρες στην Ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμή, να έχουν επηρεαστεί αρνητικά οι τιμές, που παραμένουν στα ίδια επίπεδα προς το παρόν.

thetoc

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!