Χίος: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά


Ο Ετεοκλής κάνει αισθητή την παρουσία του από το πρωί με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και βροχές. Πλημμύρες και προβλήματα σε Χίο και Κρήτη.

Η κακοκαιρία χτυπάει και την Χίο τις τελευταίες ώρες. Στην περιοχή Εμπορειός, από την μία τα ορμητικά νερά του ποταμού και από την άλλη τα μανιασμένα κύματα έβγαλαν τη θάλασσα στη στεριά και προκάλεσαν πλημμύρες που έφταναν μέχρι τον κεντρικό δρόμο.

Η πρόσβαση προς τα Μαυρα Βόλια είναι αρκετά επικίνδυνη. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από την κατάσταση που επικρατεί…

Τα πρώτα προβλήματα στην Κρήτη

Οι ριπές των ανέμων που φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ σε συνδυασμό με τη δυνατή βροχή, δημιουργούν προβλήματα στην Κρήτη. Η βροχόπτωση είναι συνεχής από νωρίς το πρωί και από τα δυτικά της Κρήτης, έχει μεταφερθεί σε όλο το νησί, φαινόμενα που θα διαρκέσουν έως το απόγευμα.

Όπως είπε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης Κώστας Λαγουδάκης, μέχρι στιγμής ο δυνατός αέρας έριξε δύο δέντρα σε Ρέθυμνο και Τυμπάκι, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Επίσης έγινε εκτροπή και ανατροπή ενός ΙΧ αυτοκινήτου στον Άγιο Νικόλαο, όπου επίσης δεν τραυματίστηκαν οι επιβαίνοντες.

Ο κ. Λαγουδάκης κάνει έκκληση στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς η συσσώρευση νερού στο οδόστρωμα κρύβει παγίδες. Όλες οι Υπηρεσίες σε Δήμους και Περιφέρεια Κρήτης βρίσκονται επί ποδός. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν.

 

Υδροστρόβιλος στα Φιλιατρά

Με την κακοκαιρία να συνεχίζει να “τρίζει” τα δόντια της και τις μετεωρολογικές προβλέψεις να προειδοποιούν για ισχυρές καταιγίδες, το μεσημέρι της Παρασκευής (13-12-2019) ανοιχτά των Φιλιατρών, παρατηρήθηκε το φαινόμενο του υδροστρόβιλου.  

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται οι περιοχές όπου σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr καταγράφονται τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής και οι οκτώ ισχυρότερες ριπές ανέμου έως τις 10:30 το πρωί του Σαββάτου.

Κακοκαιρία “Ετεοκλής”: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα στο Νομό Ημαθίας με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, από το το 9 χλμ – μέχρι το 26ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Νάουσας/Τρία Πέντε Πηγάδια από το 10ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο Νομό Πέλλας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας και Κερασιάς/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, παραμένει σε ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου η διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Ιερισσού στο Πλατανόρεμα λόγω καθίζησης οδοστρώματος.

Στο Νομό Χαλκιδικής διακοπή κυκλοφορίας είναι επίσης σε ισχύ στον οικισμό Γαλήνη, στην Καλλικράτεια λόγω καθίζησης της χωμάτινης οδού, από το 8,1ο χλμ έως το 11,7ο χλμ της επαρχιακής οδού Βαρβάρας – Ολυμπιάδας λόγω πτώσης πετρωμάτων και στο 1ο χλμ Ορμύλιας – Βραστάμων λόγω υπερχείλισης του ρέματος και στο 1ο χλμ δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Μουδανιών – Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου λόγω υπερχείλισης ρέματος από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

 

Στο Νομό Ημαθίας διακοπή της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ στην επαρχιακή οδό Κορυφής – Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο του οικισμού Κορυφής, λόγω καθίζησης οδοστρώματος και στα τμήματα Βέροιας – Λαζοχωρίου και Βέροιας – Ταγαροχωρίου λόγω ανόδου των υδάτων του Τριποτάμου.

 

Ο καιρός σήμερα

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ και τι… φέρνει ο “Ετεοκλής” σε όλη τη χώρα.

 

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και σταδιακά από το μεσημέρι βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

 

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα από τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά και το βράδυ στη δυτική Μακεδονία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ που σταδιακά από τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και σταδιακά έως το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στα ανατολικά 8 και στα νότια έως 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Κρήτη και από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

 

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές. Τη νύχτα στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα νότια μέχρι 6 μποφόρ, που γρήγορα θα γίνουν νότιοι 7 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

 chiosin.gr, meteo.gr, ekriti.gr, gargalianoionline.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!