Φοιτητικές κατοικίες: Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις τιμών


Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων της Spitogatos, η μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται στα 7,6 ευρώ.

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, από τις 20 Αυγούστου έως το άνοιγμα των σχολών τον Οκτώβρη, πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αναζητήσεις φοιτητικών διαμερισμάτων στο δίκτυο του Spitogatos. Ο κύριος όγκος των αναζητήσεων αυτών είναι εμπροσθοβαρής και λαμβάνει χώρα από την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων έως περίπου τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η νέα έρευνα του Spitogatos για τα δεδομένα της φετινής περιόδου φοιτητικής αναζήτησης, δείχνει μικρές μεταβολές στις ζητούμενες τιμές σε όλη την επικράτεια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις αντίρροπες δυνάμεις που διαμορφώνουν τις ζητούμενες τιμές των φοιτητικών σπιτιών αυτή τη στιγμή: από τη μία η επιστροφή στα αμφιθέατρα και στη δια ζώσης εκπαίδευση που ενισχύει τη ζήτηση και από την άλλη η διστακτικότητα που επικρατεί σε σχέση με το κατά πόσο η απόφαση αυτή θα είναι η τελική για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, δεδομένης της αστάθειας που έχει φέρει η πανδημία.

«Ψηλές» τιμές στην Αθήνα
Με τη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανά την επικράτεια να κυμαίνεται στα 7,6 €, το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα καταγράφεται η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή στα 9,7 €/τ.μ., ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 8,3 €/τ.μ., ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα φτάνει τα 6,9 €/τ.μ.

 
Η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει θετικά τον διαθέσιμο όγκο των φοιτητικών διαμερισμάτων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με το 2019, αλλά και προηγούμενα έτη. Προ πανδημίας, αρκετές περιοχές που κάποτε αποτελούσαν παραδοσιακά φοιτητικά στέκια είχαν ελάχιστα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

«Το stock των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων είναι σε παρόμοιο επίπεδο με το περσινό και αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 2019, μιας και αρκετά διαμερίσματα που προηγουμένως διατίθεντο για τουριστικές ενοικιάσεις, πλέον είναι διαθέσιμα στην αγορά για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Είναι συνήθως ανακαινισμένα και λίγο πιο ακριβά από τα πιο παραδοσιακά φοιτητικά διαμερίσματα, ωστόσο το θετικό είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους φοιτητές και η αγορά λειτουργεί πιο ισορροπημένα», σημειώνει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.

Οι τιμές ανά πόλη
Αθήνα: Ένα φοιτητικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να κοστίσει 11,67 €/τ.μ., στο Κουκάκι 11,11 €/τ.μ., στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη 9,62 €/τ.μ.

Ενδιαφέρον έχει η αύξηση που παρατηρήθηκε στη Νέα Σμύρνη της τάξης του 7% καθώς δεν αποτελεί μία παραδοσιακά φοιτητική περιοχή παρόλο που βρίσκεται κοντά σε μεγάλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Καμία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δεν παρατηρήθηκε στις ζητούμενες τιμές στου Ζωγράφου (9 €/τ.μ.) που βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών ως η κοντινότερη περιοχή στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι χαμηλότερες ζητούμενες τιμές για φοιτητικά σπίτια σημειώνονται στην περιοχή της Νίκαιας όπου η μέση τιμή κυμαίνεται στα 7,14 €/τ.μ παρόλο που οι ζητούμενες τιμές στην περιοχή σημείωσαν ετήσια αύξηση 7%.

Θεσσαλονίκη: H μέση ζητούμενη τιμή ενός φοιτητικού σπιτιού στη Θεσσαλονίκη μπορεί να κυμανθεί από 6,2 €/τ.μ. στον Εύοσμο και να φτάσει μέχρι και τα 9,25 €/τ.μ. στην περιοχή Ντεπώ όπου και καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές φοιτητικών κατοικιών στη συμπρωτεύουσα.

Υπόλοιπη Ελλάδα: Η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφηκε στην Σπάρτη με 4,89 €/τ.μ., τιμή η οποία δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρυσι.

Χαμηλές μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν στις περιοχές Αίγιο (5 €/τ.μ.), Καστοριά (5 €/τ.μ.), Σέρρες (5 €/τ.μ.) και Φλώρινα (5 €/τ.μ.). Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή στην υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρήθηκε στα Χανιά με μέση τιμή 9 €/τ.μ.

Τέλος, η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στις Σέρρες, τα Τρίκαλα και την Κόρινθο ύψους 10% και στις τρεις αυτές περιοχές.

«Οι τιμές που αναφέρονται είναι μέσες ζητούμενες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ανά περιοχή, οι οποίες επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες ακόμα και εντός της ίδιας περιοχής. Για παράδειγμα, τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα Πανεπιστήμια έχουν υψηλότερα ενοίκια, ενώ τα μικρότερα διαμερίσματα έχουν υψηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με τα μεγαλύτερα στην ίδια γειτονιά», προσθέτει ο κος Μελαχροινός.

https://www.newsit.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!