Τσιόδρας: Το συναισθηματικό «ευχαριστώ» σε ασθενείς και ήρωες της πρώτης γραμμής. Η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα


Μία συναισθηματική στιγμή είχε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ευχαρίστησε ονομαστικά κάποιους από τους τους ασθενείς του κορονοϊού που επισκέφθηκε στα νοσοκομεία «Αττικό» και «Αγία Βαρβάρα».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε: «Επισκέφθηκα τους εξής ασθενείς: επισκέφθηκα τον Ιωσήφ, την Κωνσταντία, τον Δημήτρη, την Ελένη, τον Παναγιώτη, τη Μαρία, τον Αναστάση, την Αικατερίνη, τον κυρ Νίκο, τη Γεωργία, τη Ρεγγίνα, τη Βιολέτα, τη Μαρία, την Ελένη που είναι και έγκυος. Γρήγορα περαστικά από την καρδιά μας προς όλους. Θέλω να εκφράσω και ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ήρωες της πρώτης γραμμής».

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε και ονομαστικά το προσωπικό των νοσοκομείων που συνάντησε και δίνει τη δική του μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 81 συν 20 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.415, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Από αυτούς 90 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, 6 εξήλθαν από τις ΜΕΘ ενώ 50 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά 1.415 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 81 είναι νέα, ενώ ακόμη 20 κρούσματα εντοπίστηκαν σε πλοίο που βρίσκεται έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέβηκε σήμερα στους 50, 38 άνδρες και 12 γυναίκες. Το 94% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα  νοσοκομεία, 90 είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 14 γυναίκες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 66 ετών ενώ το 57% έχουν υποκείμενο νόσημα. Έξι ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ έχουν διενεργηθεί 17.350 διαγνωστικά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ταχύτατη διασπορά του ιού, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος και τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών προκύπτει από μία επίσημη διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα επανέλαβε για το ζήτημα της χρήσης της μάσκας δηλώνοντας ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς. Οι μάσκες χρειάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει παγκοσμίως τεράστια έλλειψη.
Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα για 14 ημέρες η κοινότητα Φούστανη της δημοτικής ενότητας Εξαπλατάνου στην Έδεσσα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος σε «κάποιους λίγους που μιλούν για αυστηρό ύφος», είπε επικαλούμενος τον πρωθυπουργό ότι «είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς» και σημείωσε πως την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όση άδικη κριτική κι αν δεχθούμε».

Επισήμανε οι συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητά μας είναι για τους κάποιους λίγους συμπολίτες που αδιαφορούν, που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, υποδειγματική για πολλές χώρες. Προειδοποίησε τους «ελάχιστα σε αριθμό αδιάφορους και απερίσκεπτούς που δυσκολεύονται να σκεφτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κινδύνους της δημόσιας υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών, αναγνωρίζοντας τις μέχρι σήμερα θυσίες τους και τόνισε πως «μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!