Τραγωδία στο Ισραήλ: Δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε θρησκευτική τελετή


Τραγωδία σημειώθηκε αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στο Ισραήλ, όταν χιλιάδες υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι συγκεντρώθηκαν σε θρησκευτική τελετή, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο αριθμό των παριστάμενων. Δεκάδες είναι οι νεκροί ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες. Οι εικόνες είναι σοκαριστικές.
Περισσότεροι από 100.000 υπερορθόδοξοι Εβραίοι χορεύουν και τραγουδούν στους πρόποδες του όρους Μερόν, στον βορρά του Ισραήλ, στο ετήσιο προσκύνημα Λαγκ ΜπαρΟμέρ.

Χιλιάδες άνθρωποι κατακλύζουν το σημείο της θρησκευτικής τελετής καλύπτοντας κάθε σπιθαμή γης.

Λίγο μετά τη μία το βράδυ για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία επικρατεί πανικός.

Χιλιάδες άνθρωποι μαζικά προσπαθούν να φύγουν από το σημείο. Επικρατεί χάος καθώς το πλήθος είναι αδύνατο να απομακρυνθεί με ασφάλεια από την στενή έξοδο.

Οι αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν την άτακτη φυγή χιλιάδων ανθρώπων.

Δεκάδες πέφτουν στο έδαφος και ποδοπατούνται μέχρι θανάτου.

44 άνθρωποι θα χάσουν την ζωή τους. Περισσότεροι από 150 έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται, οι 20 από αυτούς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Δεκάδες ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία προσπαθούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες και να εκκενώσουν με ασφάλεια το σημείο.

Η θρησκευτική τελετή ήταν η μαζικότερη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ισραήλ από την αρχή της πανδημίας. Τοπικά μέσα πάντως σημειώνουν πως τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπή με τις αστυνομικές αρχές να τονίζουν πως ο χώρος δεν έπρεπε να φιλοξενεί περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

Έχουν περάσει ήδη αρκετές ώρες από το τραγικό συμβάν, ωστόσο ακόμη παραμένουν στο σημείο χιλιάδες προσκυνητές, ενώ οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με κάθε τρόπο και μέσο.

Πρόκειται για μια δυσβάστακτη καταστροφή, προσευχόμαστε για τα θύματα, είπε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο, ενώ άρχισε ήδη ανεξάρτητη έρευνα για τις ευθύνες.

Την ευθύνη ανέλαβε ο διοικητής της αστυνομίας

Νωρίτερα την πλήρη ευθύνη ανέλαβε ο διοικητής της αστυνομίας στο βόρειο Ισραήλ, στρατηγός Σιμόν Λαβί, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός περιλάμβανε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την τραγωδία. Όμως ανώτερη αστυνομική πηγή δήλωσε στον Ισραηλινό Τύπο ότι φέρει ευθύνες η κυβέρνηση γιατί εκείνοι που έλαβαν τις αποφάσεις ουσιαστικά επέτρεψαν την ελεύθερη πρόσβαση στο προσκύνημα, με αποτέλεσμα να κατακλυστεί ο χώρος από τους προσκυνητές.

Στα ισραηλινά ΜΜΕ επιρρίπτουν ήδη ευθύνες στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ότι ανέχθηκαν την παραβίαση των μέτρων από τους υπερορθόδοξους εβραίους και τα θρησκευτικά κόμματα που τον στηρίζουν.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!