Το ελικόπτερο του Μπράιαντ έκανε κύκλους – Ο πιλότος βασιζόταν στην όρασή του όχι στα όργανα


Το μοιραίο ελικόπτερο του θρύλου του NBA Κόμπι Μπράιαντ έκανε κύκλους για 15 λεπτά πάνω από το Μπέρμπανκ, μια πόλη της Καλιφόρνιας 19 χιλιόμετρα βόρεια από το κεντρικό Λος Άντζελες, περιμένοντας έγκριση από την τοπική Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας σε επικίνδυνα μειωμένη ορατότητα με τον «πιλότο να βασίζεται στην όρασή του και όχι στα όργανα» προτού συντριβεί σε μια λιγότερο κατοικημένη περιοχή αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πάντα με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, το ελικόπτερο του Μπράιαντ άφησε την Σάντα Άννα, στην κομητεία Όραντζ, νότια του Λος Άντζελες, λίγο μετά τις 9πμ (τοπική ώρα), όταν οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για πτήσεις, σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες.

Υπήρχαν ομιχλώδεις συνθήκες στα 1.300 πόδια και ορατότητα περίπου πέντε μίλια. Ο πιλότος πετούσε µε κανόνες πτήσεως εξ όψεως (VFR), πράγμα που σημαίνει ότι βασιζόταν στη δική του ικανότητα να βλέπει το έδαφος.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (ATC) έδωσαν προτεραιότητα σε άλλα αεροσκάφη έναντι του ελικοπτέρου για περίπου 11 λεπτά, πριν δώσουν άδεια στο Sikorsky S-76 για να συνεχίσει την πορεία του βόρεια κατά μήκος της Interstate 5 (διαπολιτειακής – εθνικής λεωφόρου) μέσω του εναέριου χώρου του Μπέρμπανγκ.

Λόγω της χαμηλής ορατότητας, ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και να ζητήσει να μεταβεί σε κανόνες ενόργανης πτήσης (IFR), πράγμα που θα του επέτρεπε να πλοηγηθεί στην ομίχλη. 

Ωστόσο, όταν οι πιλότοι πετούν μέσω IFR, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για έγκριση, ειδικά στη Νότια Καλιφόρνια, της οποίας ο εναέριος χώρος έχει διαρκή κυκλοφορία. Έτσι ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου συνέχισε να πετά με συνθήκες VFR πριν λάβει έγκριση από τους ελεγκτές. 

Στις 9.44 π.μ. το ελικόπτερο στράφηκε προς τα νοτιοανατολικά και ανέβηκε σε ύψος περισσότερα από 2.000 πόδια, έπειτα κατέβηκε και συνετρίβη στην πλαγιά ενός λόφου σε περίπου 1.400 πόδια.

Η τελευταία επικοινωνία

Ανατριχιαστικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας, και το οποίο καταγράφει την επικοινωνία του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ.

Σε αυτό ακούγεται ο πιλότος που μιλά με τον πύργο ελέγχου για να πάρει οδηγίες, καθώς έχει αποπροσανατολιστεί από την ομίχλη που επικρατεί στην περιοχή της Καλαμπάσας της Καλιφόρνια.

Αφού μιλούν για κάποια ώρα και το ελικόπτερο κάνει συνεχώς κύκλους, ο πύργος ελέγχου τον ρωτά αν θέλει να τον συνοδεύσει βοηθητικό ελικόπτερο.

Εκεί ο πιλότος δεν ακούγεται καθαρά, και το κέντρο τον ξαναρωτά αν θέλει βοήθεια. Και κάπου εκεί… σιγή.

Το ελικόπτερο χάνεται από το ραντάρ καθώς συντρίβεται παίρνοντας μαζί του τους 9 επιβαίνοντες.

Ακούστε το ντοκουμέντο…

Τα θύματα

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Sport24.gr είχε γίνει γνωστό ότι ο θρύλος των Λος Άντζελες Λέικερς όπως και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα, έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, ενώ τις τελευταίες ώρες άρχισαν να γίνονται γνωστά τα ονόματα και των υπόλοιπων θυμάτων.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι στο ελικόπτερο ήταν ο προπονητής μπέιζμπολ του Orange Coast College, Τζόζεφ Αλτομπέλι, μαζί και η σύζυγός του και η κόρη του. Λίγο αργότερα, ο σύζυγος ενός ακόμη θύματος, της Κριστίνα Μάουζερ έκανε ανάρτηση στο facebook όπου γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου της συζύγου του και προπονήτριας της κόρης του “Black Mamba”.

Εν συνεχεία, όπως μετέδιδαν και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης του Λος Άντζελες ταυτοποιήθηκαν και τα υπόλοιπα θύματα: Πρόκειται για τη Σάρα Τσέστερ και την κόρη της, Πέιτον, που ήταν επίσης συμπαίκτρια της Τζιάνα, καθώς και του πιλότου του μοιραίου ελικοπτέρου, το 50χρονου Αρά Ζομπαγιάν.

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!