Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών του HDP


Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης για 82 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται μέλη του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας, για τις βίαιες διαμαρτυρίες που έγιναν το 2014 κατά της πολιορκίας από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος της κουρδικής πόλης στη Συρία Κομπάνι.

Διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κατοικούμενο κυρίως από Κούρδους νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας στις αρχές του Οκτωβρίου του 2014, κατηγορώντας τον τουρκικό στρατό ότι απλώς παρακολουθούσε την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος πολιορκούσε το Κομπάνι, στην Συρία, ακριβώς απέναντι από την τουρκική μεθόριο. Κατά τις βίαιες ταραχές στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για υποκίνηση των διαδηλώσεων αυτών. Επίσης κατηγορεί το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για σχέσεις με το PKK και υποστήριξη των διαμαρτυριών. Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, αρνείται την κατηγορία αυτή και δηλώνει ότι διώκεται λόγω της σφοδρής εναντίωσής του στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η εισαγγελία της Άγκυρας σημειώνει ότι τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για “διάφορα αιτήματα που έγιναν για να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους και να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες” και προσθέτει ότι οι αρχές αναζητούν τους υπόπτους σε επτά επαρχίες.

“Η εισαγγελία της Άγκυρας για τη Διερεύνηση Τρομοκρατικών Εγκλημάτων ξεκίνησε έρευνα για την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα αποκαλούμενα στελέχη της, όπως και για ορισμένα στελέχη και μέλη πολιτικού κόμματος (…) και στο τρέχον στάδιο έδωσε εντολή για την σύλληψη 82 υπόπτων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το εισαγγελικό γραφείο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Το δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στους υπόπτους αυτούς περιλαμβάνονται μέλη του HDP, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος της βορειοανατολικής επαρχίας Καρς Αϊχάν Μπιλγκέν, ο πρώην βουλευτής Σιρί Σουρεγιά Οντέρ και κάποια στελέχη του κόμματος και ότι ορισμένοι από αυτούς κρατούνται ήδη.

Η έρευνα αυτή αφορά επίσης τους πρώην συμπροέδρους του HDP, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και την Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ. Και οι δύο βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 σε σχέση με διάφορες δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, μεταξύ αυτών και την έρευνα για το Κομπάνι.

Το HDP αποτελεί στόχο σκληρής καταστολής εδώ και χρόνια. Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει και αντικαταστήσει πολλές δεκάδες δημάρχους που έχουν εκλεγεί με το κόμμα αυτό στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με το HDP, η κυβέρνηση έχει αντικαταστήσει τους δημάρχους του σε 47 από τις 65 πόλεις στις οποίες είχε κερδίσει στις εκλογές.

Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αγωνίζεται κατά του τουρκικού κράτους στην νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!