Πώς πέρασε η γερμανική πρόταση για το ύψος της δόσης και του μηχανισμού ελέγχου. Τι κερδίζει η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια.

Εννέα ώρες, μια διακοπή και μια παράλληλη σύνοδος Ελλάδας – Γαλλίας – Γερμανίας χρειάστηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, για να καταλήξει το Eurogroup σε μια σειρά αποφάσεων οι οποίες υπόσχονται ελάφρυνση του χρέους και δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας που θα καταστήσει ευκολότερη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία.

Όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνηςαπό το Λουξεμβούργο, οι αποφάσεις που αφορούν το χρέος και την ρευστότητα περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

10 χρόνια (κι όχι 3 όπως αρχικά ήθελε το Βερολίνο) περίοδος χάριτος
10 χρόνια επέκταση πληρωμών για τα δάνεια του EFSF (2033 αντί του 2023)
15 δισ. δόση
18 δισ. δημοσιονομικός «κουμπαράς»
1.2 δισ./έτος επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έλαβε την περίοδο χάριτος που ζητούσε για την αποπληρωμή των δανείων του δεύτερου προγράμματος, καθώς και τη δεκαετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF που φτάνουν περίπου τα 100 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια δημοσιονομική «ανάσα» ως το 2033, όπου και θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές.

Διαβάστε περισσότερα στο Fortunegreece.com